Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je označení fází v síti relativní, nebo už absolutní?

Jako technik (slaboproudař) se setkávám s označením fází L1, L2, L3. Dodnes si myslím, že toto označení je jen relativní. To znamená, že náhodně vyberu jednu fázi a další se určí podle fázového posuvu, nebo podle smyslu otáčení třífázového motoru.
Technika pokročila a je k dispozici přesný čas, nebo například vysílaní signálů po vodičích fází a tím vzniká možnost konkrétního (možná existuje přesnější slovo) označení fáze nějakým přístrojem.
Asi by to bylo dobré k připojování alternativních zdrojů elektrické energie k síti. Proto se domnívám, že už to tak je, jen jsem to od nikoho neslyšel.
Bobo

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano, označení (pojmenování) jednotlivých fází sdruženého obvodu je relativní. Jejich rozlišení je i…
mirektatra 06.05.2013 21:05
mirektatra
Jen dodržet smysl otáčení nestačí. To bych při připojování dalšího zdroje mohl udělat tohle: Stávají…
Zerozero 06.05.2013 22:12
Zerozero
Jo, můžeš to v klidu sepnout bez ohledu která fáze na kterou, ale za předpokladu stejné frekvence, n…
mirektatra 07.05.2013 22:45
mirektatra
Jo jo, vlastně to samý jsem napsal v minulým příspěvku, jen jsem to trochu rozvedl do větších podrob…
Zerozero 08.05.2013 00:35
Zerozero
Ale ne, pustit proti síti obráceně generátor elektrárny - tohle se nám povedlo při rekonstrukci v 80… poslední
mirektatra 08.05.2013 07:16
mirektatra

Ano, označení (pojmenování) jednotlivých fází sdruženého obvodu je relativní. Jejich rozlišení je i zbytečné. Důležité je (v některých případech) pouze jejich pořadí, tedy "smysl otáčení magnetického pole", který lze měnit změnou pořadí "fází", tedy "krajních vodičů". V praxi by bylo nutné "sfázování" pouze při paralelním spojení fází stejného zdroje. U spojování různých zdrojů (o stejné frekvenci i napěťové hladině) je nutné dodržet právě "smysl otáčení".

Jo, můžeš to v klidu sepnout bez ohledu která fáze na kterou, ale za předpokladu stejné frekvence, napětí a smyslu otáčení - a samozřejmě jejich synchronizace. Jestli na jednom zdroji označíš svorku L1 a na druhém A, nebo R je úplně jedno. V okamžiku sepnutí ale musí být jejich sínusovky "v zákrytu", tedy bez rozdílu napětí, počtu otáček i směru otáčení.
Přirovnání: pokud spojujete dvě ozubená kola v chodu, podaří se to bez havárie pouze v případě, když mají stejný tvar ozubení a stejné otáčky. Pokud to budete příště opakovat, nemusíte si zuby označit a hlídat, aby do sebe zapadly tytéž zuby, jako v prvním případě. Jenom zase musí být zuby stejného tvaru (u el. je to sínusovka) a smysl a rychlost otáčení (otáčky magnetického pole a frekvence) a nastavení zubů do sebe (synchronizace).
/Praxe 24 let na MVE se synchronním generátorem a možností ostrovního provozu (vydělená síť).:puff: /

Jo jo, vlastně to samý jsem napsal v minulým příspěvku, jen jsem to trochu rozvedl do větších podrobností. Také jsem napsal že zajistíme pořadí fází a frekvenci srovnáme na zázněj, mezi které fáze dáme žárovku jsem neřešil.
Ale stejně bych rád z dálky viděl, jak psal Bahno, že si někdo poplet metody a prásknul to do sebe v protifázi, při větším výkonu. Asi podobné jak jsem psal o tom Temelínu. Generátor asi vyletěl z elektrárny.:-D

Ale ne, pustit proti síti obráceně generátor elektrárny - tohle se nám povedlo při rekonstrukci v 80tých letech :-). Nedostatek kapacit pro výrobu rozvaděče pro závodní MVE vedl k tomu, že "se toho milostivě ujala" přidruženka nějakého JZD. Nejen, že na dveře vedly tvrdé vodiče, ale chybně zapojili přístroje synchronizace a po revizi, za slavnostní přítomnosti projektanta jsme provedli PRÁSK!;-) Vyletěly nožovky (který jsme tam dali pro jistotu asi na 1/4 jmenovitýho proudu). Byli jsme, po odhalení jiných chyb v drátování rozvaděče, podezřívaví a nechtělo se nám měnit mechanické spojky, kdyby to bylo špatně - a bylo! Nakonec jsme to fakt řešili dvěma žárovkami v sérii, zapojenými mezi síť a generátor - tedy fázováním "na tmu", za což jsme obdrželi formou zlepšováku obnos asi 300,-Kčs :-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru