Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je označení fází v síti relativní, nebo už absolutní?

Dá se říci, že na tom není nic tak složitého, ale princip jsem se snažil naznačit v předchozím příspěvku.
Pří spojování dvou zdrojů je důležitá nejen frekvence, napětí a směr točivého pole (pořadí fází), ale hlavně
synchronizace v čase (tedy úhlu natočení rotačního pole zdroje), jednoho zdroje s druhým.
Například spojíme li nesesynchronizované dvě elektrocentrály, tak to v nich škubne a pokud nevyletí pojistky, tak se srovnají. Pokud ale totéž uděláme při připojení na síť 1000MW blok Temelína, tak to škubne, že části generátoru budem hledat až v Rakousku.
Dnešní systémy dokážou udělat synchronizaci automaticky. Ale pokud například budeme do dítě připojovat starší vodní elektrárnu bez automatiky, budem muset provést synchronizaci ručně.
Dělá se to s využitím zázněje. Nejprve se určí pořadí fází. Mezi fázi sítě a fázi generátoru se zapojí žárovka, nebo měřicí přístroj. (uvažuju uzemněný střed generátoru i sítě - nulování, jinak se to trochu liší).
Generátor se rozjede a otáčky přibližně srovnají s kmitočtem 50Hz. Jak se otáčky blíží ke správným, ale trochu se liší, začne žárovka blikat ve frekvenci rozdílu kmitočtů. Nastavíme otáčky tak, aby žárovka měnila jas co nejpomaleji, až se jas téměř ustálí. Když se ustálí tak že téměř, nebo vůbec nesvítí, tak v tom okamžiku provedeme spojení. Znamená to, že v tom okamžiku je úhel natočení obou zdrojů stejný.
Měnič FVE udělá to samé automaticky. Bez připojení k síti běží na svoji časovou základnu a udržuje frekvenci.
V případě potřebné synchronizace se sítí, automatika využije toho, že kmitočet měniče není naprosto přesný se sítí a vyhodnotí zázněj elektronicky. Jemnou změnou frekvence doladí na zastavení zázněje a připojí. Zatímco ručně to chce cvik, automatika to udělá na několik kmitů. Potom dále měnič vyhodnocuje vlastní frekvenci a porovnává se sítí, a pomocí fázového závěsu udržuje vlastní frekvenci v synchronizaci.
Ještě k fázím A B C. Vždy to bude imaginární, i když pro některé účely se to může používat. Třeba tak že na vstupu do budovy jednu fázi označíme "A" a všude po budově právě vodiče napojené na tuto fázi budou "A". I když z hlediska točení motoru to důležité není.
Proč nelze jednoznačně označit která je např. "A" všeobecně?
Protože vinutí generátoru je symetrické a jen následuje nějaká fáze po nějaké, nelze říci která je první.
Je to jako když spojíme řetěz jízdního kola článek na článek, bez spojky. Který článek je potom první?:-):puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny