Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Průřez N vodiče

Chlapci, stále dokola řešíte pouze (dovolené) OTEPLENÍ vodiče. Stranou Vaší úvahy zcela zůstává, že s rostoucí teplotou se zvyšuje odpor vodiče, který snižuje proud potřebný k vybavení jističe a především tím roste "dotykové napětí", které je v místě poruchy limitováno jak časově, tak velikostí (viz ČSN-EN) a tvoří podstatnější část nebezpečí.
- Jinak: Přestavme si, že drát je ve zdi (ve svorce, v rozvaděči...) ohřátý na maximum a izolace se pomalu roztéká, kvalita spoje je na hranici přenosu mizerných 10A a právě došlo ke zkratu. Odpor takového vodiče je dost velký a právě vzniklý zkratový proud (několik kiloAmpér) má v určitém čase vybavit jistič. Vlivem zvýšeného odporu vedení (který není pouze "Ohmický", ale při průchodu AC proudu i kapacitní a indukční, což v případě zkratových proudů mnoha set ampér je dost podstatné) je doba, než v obvodu nastane vybavovací proud jističe tak dlouhá, že mezitím dojde ke zvýšení dotykového napětí v místě poruchy třeba na 100V. A tam je právě zapnutá mikrovlnka, o kterou se opírá současně se sporákem Vaše tchýně. Babičkou prochází proud třeba 0,5A, ta během 0,1sec umírá na zástavu srdce a proud v obvodu dále stoupá, až dosáhne vybavovacího proudu jističe X kA a jistič konečně vypne. Pro ochranu před požárem ještě včas, pro tchýni už nikoliv.
- Závěr: Normy fakt postihujou i ty nejbizardnější možné případy, třeba noční stěhování při povodni, kdy se brodíce obývákem náhodně dotknete nenulovaného lustru, který probíjí :-). Ale dokážete to spolehlivě vyloučit?! I proto trvám na (zdánlivě nepotřebném) nulování svítidel...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny