Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Průřez N vodiče

Nechápu, nad čím se tu spekuluje...

tři zásuvkové obvody
Tohle je podle mě zcela jasný popis.
Člověk nemusí znát normy, stačí si uvědomit, že ani v té nejvíc odrbané novostavbě (a že dnes to frčí!) si nenažraný developer nedovolí projektanta uplatit tak, aby navrhl tři zásuvkové obvody tahat jedním směrem 3 fáze a druhým směrem 1 PE a 1 N vodič stejného průřezu jako ty tři fáze.
Nebudu opakovat to, co napsal mirektatra - vždy se musí uvažovat ta nejnepříznivější varianta! To je mantra všech elektrikářů a také norem, co jejich práci upravují. Normy jsem párkrát jen četl (a zdaleka ne všechny), neznám je zpaměti a nemohu se tedy jimi ohánět, ale v podstatě jsou postaveny tak, že pokud si člověk promyslí všechny možné scénáře a vybere ten nejblbější z nich, pak norma počítá právě s tímto scénářem.
Jinak čistě teoreticky - pokud by se současné řešení dotáhlo do konce (3x 2,5mm2 L, 1x 2,5mm2 PE a 1x 2,5mm2 N) - a nebo nějaký jiný průřez, to je vcelku jedno, tak ani při nejhorší možné situaci se N vodič nerozteče. Bude hřát, bude pálit, osmrdí třeba izolace, ale vydrží... vycházím z premisy, že bylo použito jištění 16A na fázi na 2,5mm2 průřez.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny