Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Průřez N vodiče

Snad jediné "čisté" řešení: Stávající "blbý" kabel jistit na začátku 3pólovým jističem, na konec 5ti žilového kabelu pak dát skříňku se 3mi jističi pro 3 jednofázové obvody, zde také rozdělit na 3 nuláky a 3 kostry. Zdá se Vám to zbytečný plýtvání jističi? To je fuk, ale je to podle ČSN-EN správně, protože 3fázový - tedy "sdružený" obvod je zakázáno jistit jednotlivě po fázích právě z důvodu nesouměrnosti zatížení obvodu.:puff:
K předchozí diskusi:
- 1)Fázový posun 120° mezi fázemi skutečně dokáže při ideálně vyrovnaných napětích a proudech vytvořit "elektrickou nulu", ale v praxi je to výjimka.
- 2)K "pracovnímu" přetížení "nuláku" při správném jištění pouze na začátku 5tižiláku nedojde, ale nikdo z diskutujících neuvažoval o délce 3O(!) metrů, tím velké impedanci vodičů, zkratový proud, rychlost vybavení jističe a související dovolené dotykové napětí (při zkratu) na připojených spotřebičích. Zkrat není jen mžik, kdy vypadne jistič, ale je to dost dlouhý proces postupného nárůstu proudu, tím ohřívání vodičů a spojů a nebezpečného napětí na kostře spotřebičů, které nesmí přesáhnout stanovenou mez dřív, než vypadne jistič. Že je to v řádu "pouhých" milisekund? Ano, ale je to dost dlouho na to, aby to zabilo Vaše děcko :!:
- 3) Protože elektrika je nebezpečná, ikdyž není vidět a proto se uvažuje VŽDY nejnepříznivější varianta, vzniklo množství technických návodů k jejímu všeobecně bezpečnému použití, které se souhrnně zove Normy a související předpisy. O jejich opodstatněnosti pro konkrétní případ sice můžeme diskutovat, ale přesto je musíme dodržovat, pokud máme být zabezpečeni proti průšvihu.:!:
- 4) Neodsuzuji rozhodnutí švagra o instalaci 5ti kabelu, protože nevím, jaké pro to bylo zadání. Elektrikář, který se zabývá elektroinstalacemi, by možná volil vzhledem ke vzdálenosti 30m silnější kabel, který by na místě "rozjistil" tak, jak jsem popsal výše...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny