Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysprávka a omítnutí smíšeného zdiva

Ahoj všem,
problematika smíšeného zdiva po tisící a první
část zdi kamenná, část cihelná - cihla žádná sláva - je to původní zeď někde z roku 1930, ostře pálené to rozhodně nejsou.
diamantovým lanem zdivo podříznuto a vložena dodatečná izolace - pro potřeby podříznutí nám bylo doporučeno proškrábnout spáry v okolí řezu a vyspárovat cementovkou. zdivo už je rok podříznuté, takže vlhkost už by neměla být nijak zásadní.
na vnitřní omítky jsme použili vápeno-cementovou maltu - 2 díly čerťáku, 1 díl cementu a cca 6-7 dílů písku.
zedníkem/obkladačem nám bylo doporučeno použít na venkovní zeď čistě vápennou maltu - tam si ale nejsem jistý její životností - někde jsem četl článek, že vápno už není takové kvality, jako dřív + je agresivnější prostředí. takže jsem přemýšlel nad nastavovanou - vápenná s částí cementu. čím jste smíšené zdilo nahodili vy a jak se to po letech chová? na nové části domu mají majitelé nějakou cementovku, nevím, jak vypadá zdivo pod ní, ale počítám, pokud se za tu krustu malty nedostane vlhkost, mělo by to být ok. naopak, kde za tuto krustu zatýkala voda, byl problém -
http://bukowski634.rajce.idnes.cz/Dum/#IMG_6165.jp g
dále jsem uvažoval, jestli má cenu použít penetraci pro proškrábnutí spár před nahozením jádrovou omítkou, aby se zdivo aspoň trochu zpevnilo.. ? jedna věc je, co slibuje výrobce, druhá věc, jaká bude realita. u hloubkové penetrace se praví, že je paropropustná.

Předmět Autor Datum
ahoj :) Osobně bych volil možnost vápenné omítky z obou stran. Co se týče problematiky vlhkosti- čí… poslední
Hrdlička Tomáš 03.05.2013 18:08
Hrdlička Tomáš

ahoj :)

Osobně bych volil možnost vápenné omítky z obou stran. Co se týče problematiky vlhkosti- čím méně cementu, tím lépe. Ale, jak tu bylo naznačeno vápenná omítka nemá na povětrnosti takovou odolnost, proto je nastavovaná lepší volbou. Dříve si zedníci s vápnem více hráli, nechávali odležet a tím se zlepšily výrazně jeho vlastnosti... na to dnes ale většinou není čas ani peníze. Penetrací bych osobně nepoužíval, nemá to asi hlubší význam. A s proškrabáváním spár bych byl také opatrný, vždy je lépe mít původní mlatu, pokud drží, než maltu dodatečně aplikovanou - nikdy nebude spoluúčinit tak jako originál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru