Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou domaci vodarnu

Ahoj,
chtel bych poradit jakou koupit domaci vodarnu. Neco jsem si o tom nacet, ale kdyz hledam to co potrebuji, tak nachazim v podstate stejne vodarny od 3 do 15 tisic :) O vodarnach jsem se v zivote nezajimal, tak vubec netusim co je smejd, kde se plati hlavne za znacku apod. Kdybyste nekdo poslal konkretni modely budu nadsen :) Nechce se mi platit moc, ale ani nechci smejda.

Podle toho co jsem nasel na internetu, tak potrebuji dopravni vysku 40 m, saci vysku 7-8 m, prutok 50 l/min, cerpadlo samonasavaci, se zpetnou klapkou a filtrem, tissi chod, velikost tlakove nadrze netusim, napojeni na 230V.

Vychazel jsem z: hloubka studne - 6-7m, vzdalenost studne - 10m, potrebuju cerpat bud do vysky 4m (zachod) nebo vysky 1 m a vzdalenost 40 m (zalevani), vodu chci pouzivat na zachod, pracku a zalevani (na vystupu cca 2bar). Vodarna bude ve sklepe, z ktereho je doma vse slyset, proto tissi chdo. Saci potrubi je kovove cca 5 let nepouzivane, takze predpokladam pri prvnim spusteni spoustu sajrajtu - proto filtr. Saci kos ve studni je, ale nevim jestli jak moc je zpetna klapa funkcni, proto chci i na cerpadle. (Saci potrubi vcetne kose budu casem menit, ale ted ne)

Nasel jsem treba toto, ale prijde mi to az podezrele :)
http://digiprofi.cz/domaci-vodarny/domaci-vodarna- elpumps-vb-25900-filtr

Diky moc
Mirek Haupt

Předmět Autor Datum
Sací výška (hloubka) 7-8 m je tak na hranici fyzikálních možností. V tomto případě je klapka v koši…
Filuta 27.04.2013 01:00
Filuta
K té ceně - dostaneš, co zaplatíš. Malá tlaková nádoba znamená s vakem znamená častější spínání, opa…
kejki 27.04.2013 20:26
kejki
Sestava domácího čerpadla má tyto části 1. sací koš 2. sací potrubí (například 1 1/2" - tzv. šestičt…
náhodný 28.04.2013 18:05
náhodný
:-/ konopi s fermezi, zatka, trifazovej motor, litinovy cerpadlo... jako proc ne, ale precijen, mame…
bahno 28.04.2013 22:22
bahno
Jj, plast a mosaz, teflon a filtr. poslední
kejki 28.04.2013 22:51
kejki
Tak chybí mi jen tlaková nádoba, čerpadlo je třístupňové, 400V, ale docela vážně zvažuji výhody toho…
kejki 28.04.2013 22:50
kejki

K té ceně - dostaneš, co zaplatíš. Malá tlaková nádoba znamená s vakem znamená častější spínání, opalují a oxidují v tom kontakty, ale zase je to cenově dostupné, takže si člověk pořídí za čas zase jinou vodárnu.
Za 5000,- se dá koupit elektronicky řízená Gardena bez tlakové nádrže.
A moje sestava po dědovi znamená 6000,- jen za tlakovou nádobu...
Taky bych rád slyšel, jestli to má cenu.

Sestava domácího čerpadla má tyto části
1. sací koš
2. sací potrubí (například 1 1/2" - tzv. šestičtvrka) - výhodné je na konec potrubí před čerpadlem zařadit T-kus se zátkou otočenou samozřejmě nahoru, kterým se dá před prvním spuštěním potrubí a čerpadlo zalít vodou a pak zátku před spuštěním utěsnit konopím a fermeží a zavřít
3. čerpadlo
4. tlakoměr
5. tlakový spínač
6. tlaková nádoba (aquamat)
7. motor (nejlépe na třífázový proud, ale existují i na 230V)
8. motorový jistič s hlavním vypínačem
9. přívod napájení
10. potrubí od čerpadla s vypouštěcím kohoutem u čerpadla

Osvědčená je litina, pro vaše účely bude stačit dvoustupňové čerpadlo například osvědčeného domácího výrobce - prodává se komplet čerpadlo s motorem, tlakoměrem, tlakovým spínačem a tlakovou nádobou. Dokoupíte motorový jistič a kabel od motoru k jističi - propojení necháte provést kvalifikovaným elektrikářem!

Při čerpadle umístěném ve sklepě je ssací výška samozřejmě o menší než kdyby bylo čerpadlo v úrovni země. Čerpadlo je dobré dát ve sklepě na dobrý podstavec (fundament).

:-/ konopi s fermezi, zatka, trifazovej motor, litinovy cerpadlo... jako proc ne, ale precijen, mame 21. stoleti, bych to videl spis na plastovy trubky, vodarnu s elektronicky rizenym motorem(pokud to vubec potrebuje, tak se zalejvacim otvorem) a pokud uz tam nekde bude sroubovanej spoj, tak tesnit teflonem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru