Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oxidace kontaktů autobaterie

Zdravím. Oxiduje mi mínusový kontakt u autobatere. A oxiduje rychle, protože před měsícem nešlo auto nastartovat právě kvůli kompletně zaoxidovanému kontaktu. Pečlivě jsem očistil, fungovalo to a po měsíci opět to samé. Ráno nejde auto nastartovat, protože jak jsem zjistil je mínus kontakt opět silně zoxidovaný. Čímpak to je ? Baterie je nabitá, voda tam neteče.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jaká je hladina kyseliny? Může být baterie přebíjena, vařit a přes otvor, nebo šrouby odpařovat. Vaz…
Henessy 25.04.2013 23:08
Henessy
Děkuji zůčastněním za příspěvky, už vím přesně, čímpak to je. A byla to prasklina od mínusového kont…
Tuly 26.04.2013 08:41
Tuly
Když jsem koupil auto (starší), byla nejen kolem kontaktů ale i na dně držáku baterie vrstva žlutého…
lesov. 27.04.2013 14:39
lesov.
Ještě doplním, že opravdu během měsíce se mezi svorkou a kontaktem opět i po očištění vytvořilo toli…
Tuly 27.04.2013 18:40
Tuly
"...při otočení klíčku na start motoru to dělalo, jak to mám říci ? - klik klik klik." Jenom aby to…
lesov. 28.04.2013 07:53
lesov.
Startér je elektromotor, na jehož hřídeli je nasazeno ozubené kolečko. Na startéru je položen elektr… poslední
Henessy 28.04.2013 17:30
Henessy

Děkuji zůčastněním za příspěvky, už vím přesně, čímpak to je. A byla to prasklina od mínusového kontaktu asi 2 cm dlouhá. Co je mi záhadou, že před tím měsícem, jak byly prvé trable a zjistil jsem, že ten kontakt je silně zaoxidovaný, tak přísahám, že tam žádná prasklina vidět nebyla, neviděli ji ani v servisu. A po měsíci se zvětšila tak, že teď po odšroubování kontaktů byla okamžitě vidět. Takže auto mi už zase jede. Přeji pěkný den

Když jsem koupil auto (starší), byla nejen kolem kontaktů ale i na dně držáku baterie vrstva žlutého prášku, tlustá několik milimetrů. Po očištění, kontrole elektrolytu a dobití baterie, se kolem kontaktů začaly brzy opět tvořit další krystalky. Po namazání kontaktů vazelínou je klid.

Jinak bych zkontroloval ty kontakty na svorkách, jestli jdou dobře dotáhnout a konce svorek se nedotýkají. Nějak si nedovedu představit, že by tam vzniknul tak velký přechodový odpor, že by to nestartovalo. :-?
PS. Budu se muset podívat po prasklince ale moc tomu nevěřím, už s tím jezdím druhý rok a nic.

Ještě doplním, že opravdu během měsíce se mezi svorkou a kontaktem opět i po očištění vytvořilo tolik toho prášku, že izoloval a auto nestartovalo, pouze při otočení klíčku na start motoru to dělalo, jak to mám říci ? - klik klik klik. A ta prasklinka nebyla vidět zprvu až teď po měsíci byla viditelná, tak milimetr, dva silná, +- 2 cm dlouhá prasklinka, hned u kontaktu baterie byla a viditelně z ní něco "lezlo". Přitom baterka byla OK, nepotřebovala ani nabít. Taky jsem na to koukal, nikdy by mě to předtím nenapadlo.

Startér je elektromotor, na jehož hřídeli je nasazeno ozubené kolečko. Na startéru je položen elektromagnet.na jedné straně má vidličku, která vysunuje ozubené kolečko startéru do zubů věnce na setrvačníku. Na druhém konci elektromagnetu je železo ve tvaru T, které spojí kontakty startéru, který se roztočí. Čili - vpředu vysune kolečko a vzadu zapne motor. To je to klik, klik. Pokud se po klik neroztočí startér a potažmo motor, může nejít proud do startéru, nebo být něco s kontakty v elektromagnetickém relé.Pastorek i spínač kontaktů jsou jeden kus. Vpředu táhne, vzadu tlačí.
Nezapadnutí ozubeného kolečka do věnce, či jeho nevrácení z věnce je jiná závada.
UF;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru