Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pracovní stolek k frézce z T drážkou

Zdravím
Potřebuju si udělat pracovní stolek k frézce z T drážkou ( něco podobného, jako je na obr.). Napadlo mě, jestli by to nešlo udělat - sešroubovat z tohoto typu ploché oceli .
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=310 16 . Potřeboval bych radu od někoho, kdo tento materiál zná a mohl by napsat, jaký je povrch, tvrdost, rovinnost a kolmost vzájemných hran tohoto typu plocháče.
Jde mě hlavně o to, jestli nebude potřeba brousit plochu nebo frézovat hrany do kolma vůči ploše. Jako základnu bych použil železnou desku a na ni bych poskládal, skolíkoval a přišrouboval pásovinu.
Jedná se o stolek pro hobby použití, takže nějakou setinu tam řešit nebudu. Děkuji

Předmět Autor Datum
http://www.marek.eu/cz/produkty/hlinikove-profily- konstrukce-doplnky-b-fm-systeme-b-fath/hlinikove-…
ms-fiala 13.04.2013 16:35
ms-fiala
Z hliníku to nechci. Potřebuju do toho dostat co nejvíc hmoty, aby se zatlumily případné vibrace. Id…
Matyas xl 13.04.2013 18:21
Matyas xl
tak si nech nekde vypalit ocelovou plotnu a udelel v ni v rastru zavity
ms-fiala 13.04.2013 18:26
ms-fiala
Jasně to by taky šlo, ale i tak bych se potřeboval o tom materiálu dozvědět něco víc, než jen udává…
Matyas xl 13.04.2013 22:30
Matyas xl
co chces o materialu vedet vic? s nejvetsi pravdepodobnosti to bude ocel 11373, nebo 11523, muzez ch…
ms-fiala 15.04.2013 09:11
ms-fiala
jestli nebude potřeba brousit plochu nebo frézovat hrany do kolma obávám se že mu jde o to, jestli…
jirka44 15.04.2013 10:27
jirka44
ms-fiala - jirka44 to pochopil přesně. Napsal jsem to hned v 1. příspěvku. Jde mě opravdu o přesnost…
Matyas xl 15.04.2013 20:05
Matyas xl
ta pasovina by pouzit sla, ve skutecnost bude jeji rozmer -0,02-4, ale pri stavbe narazis na zasadni…
ms-fiala 16.04.2013 06:54
ms-fiala
Ten soustruh mám už skoro hotový, jen chybí ten suport. Na ty vůle jsem pamatoval a vymezil bych je… poslední
Matyas xl 16.04.2013 19:02
Matyas xl

Z hliníku to nechci. Potřebuju do toho dostat co nejvíc hmoty, aby se zatlumily případné vibrace. Ideální by bylo udělat odlitek z litiny a vyfrézovat, jenže tu možnost sám nemám a nechat si to udělat, tak se nedoplatím. Z hliníku se to taky dělá, ale to je spíš na cnc frézky. Tohle bude umístěné na křížovém stole pod stojanovou vrtačkou s MK2 kuželem.

ms-fiala - jirka44 to pochopil přesně. Napsal jsem to hned v 1. příspěvku. Jde mě opravdu o přesnost vyrobené pásoviny. V kat. listu uvádějí toleranci tloušťky této tažené pásoviny 0,09mm, takže je to větší přesnost než u pásoviny válcované, která ma navíc na povrchu okuje a tím je pro tohle nepoužitelná. Ve strojařině je samozřejmě 0,09 mm už dost velká torence ... když se u soustružení pohybujem v toleranci kolem 0,01 - 0,02mm. A konkrétně mě jde o tohle:
http://users.tvcablenet.be/personal/tvcn10895/Euro pean_Model_Engineering/Outillages/Machine_Tour.htm l . Je to soustruh udělaný v podstatě z pásoviny. Pustil jsem se po několika letech do dodělání soustruhu. Jde mě jen o výrobu příčného a nožového suportu.... vše ostatní mám nebo budu mít. Nemám možnost si nikde vyfrézovat klasické rybinové zámky na suport a tohle by pro mě byla celkém schůdná cesta. A nechat si to někde udělat, tak se asi nedoplatím. Tohle by se jen přesně svrtalo, skolíkovalo a sešroubovalo. Takže potřebuju nějakej vhodnej matroš - pásovinu, ze kterýho by to šlo udělat. V hutních materiálech se moc nevyznám, tak zkouším sehnat nějaké informace o materiálu, ze kterého by se to dalo dodělat, pokud možno svépomocí a bez šílenejch financí. Vrtačku mám :-) Bude to jen hobby soustruh pro občasnou domácí práci.

ta pasovina by pouzit sla, ve skutecnost bude jeji rozmer -0,02-4, ale pri stavbe narazis na zasadni problem, a to, ze se ti nepodari vytvorit vule, resp. budou prils male, pokud nemas strojni vybaveni, tak si ten maly soustruh radeji kup, predejdes tak sklamani a zbytecne investici

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru