Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plynový kotel a blokační termostat

Mám doma starší 12,5 let plynový kotel DAKON IPSE 24 CT a občas se mi stává, že mi vypne blokační termostat. Ten si vždy zapínám sám. V poslední době mi tento blokační termostat vypímá dost často. Včera jsem ho zapínal asi pětkrát a dneska už třikrát. Tento termostat by měl vypínat pokud teplota otopné vody překročí 100°C. Teplotu vody mám nastavenou na 85°C. Chtěl jsem zjistit kdy konkrétně a za jakých okolnosti to vypne a tak jsem si u kotle na to počkal. Do 63°C se teplota vody pomalu zvýšovala a při 63°C v kotli začalo něco rachotit a bylo slyšet spínání relatek nebo stykačů v ovládacím panelu. Od 64°C začala teplota prudce stoupat a za necelých 10 vteřin stoupla až asi něco málo nad 100°C (displej mi ukazuje pouze do 99°C) a blokační termostat při této teplotě vypnul což je asi v pořádku. Zajímalo by mne co může být příčinou toho, že teplota od kolem 64°C začne prudce stoupat až na hodnotu kdy to vypne blokační termostat a nebo proč to nevypne už při těch 85°C tak jak je nastavená teplota otopné vody.
Příliš se v tom nevyznám a tak mám na to už objednaného plynaře který by mi měl přijít v ponděli.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Máš v okruhu oběhové čerpadlo? Není možné, že ho nějaké relé vypne?
Stefran 06.04.2013 20:49
Stefran
Ahoj, s největší pravěpodobností to může být odcházející termočlen, který nepustí vodu do okruhu i k… poslední
anoux 17.03.2014 10:28
anoux
dobrý den. nevím jestli ještě tady u tohohle tématu někoho zastihnu (přece jenom je to staršího data…
šiman 03.11.2013 09:04
šiman
AHOJ o tomto kotli nevím vůbec nic, ale aby se ti tato závada neopakovala zkus skontrolovat filtr na…
zetka 03.11.2013 20:20
zetka
myslím si že to nebude tím,protože kotel skočí do poruchy a porucha nejde vyresetovat a nezmizí ani… nový
šiman 03.11.2013 22:34
šiman

Ahoj, s největší pravěpodobností to může být odcházející termočlen, který nepustí vodu do okruhu i když čerpadlo běží, dále by to mohl být i unavený právě blokační termostat, který může již šidit. Termočlen se musí nejprve nahřát aby propustil vodu do topného systému.

dobrý den.
nevím jestli ještě tady u tohohle tématu někoho zastihnu (přece jenom je to staršího data) ale dneska se mi stal ten samý problém jaký se stal zakladateli tohoto tématu "vlazymu".V dotazu píše že termostat včera zapínal pět krát.Rád bych se zeptal jak daný termostat zapnout abych kotel uměl nahodit.Pouhým stisknutím tlačítka reset naskočí pouze kód poruchy ale kotel nevyresetuje.Absolutně se v tom nevyznám proto bych byl rád za podrobné vysvětlení :-).Pokud můžu někomu poradit a upozornění všem kdo toto téma bude číst - PLYNOVÝ KOTEL DAKON IPSE 24 CT BYCH NEDOPORUČIL ANI NEJVĚTŠÍMU NEPŘÍTELI chvála bohu že tento kotel už nevyrábějí!!!!!!!!!!

AHOJ
o tomto kotli nevím vůbec nic, ale aby se ti tato závada neopakovala zkus skontrolovat filtr na topné vodě. tento filtr by měl být namontovaný před kotlem. tuto závadu sem mněl na svým kotli a měl sem strach co to bude stát a jestli nebudu pořizovat novej kotel, pak přišel plynař vyčistil filtr podíval se na mně jako na vola a odešel.
prostě filtr nepropustil dost vody a to byla celá závada.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru