Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak rozebrat kotel Emka ZDB bohumín

Zdravím,
Potřeboval bych pomoc!
od kolegy jsem koupil starý lititinovy kotel EMKA z viadrusu (zdb).
chtěl jsem si ho odnest ale ve 3 lidech jsme snim nehli. chtel bych se Vás proto zeptat jestli někdo zvás nemá náhodou zkušenost s rozebraním a se smontováním tohoto kotle. myslim kde co povolit kde klepnou a pak hlavne jak to složit co všechno ktomu bude potřeba tšsnění tmel a tak nějak?
ps foto se vitá :-)

děkuji a mějte se

Předmět Autor Datum
No, když koukám na obrázky z Google, budete muset povolit ty dlouhé šrouby, které stahují k sobě díl…
iconek 28.03.2013 11:10
iconek
Povolit horní dva šrouby a spodní dva šrouby a opatrným poklepáváním přes dřevo po obvodu celého člá…
pamelnik 29.03.2013 17:49
pamelnik
jo to se řekne když jsou prostředky a ta možnost ale 400 kg tahat v rukach není sranda. Vlastně nech…
Lukisek 30.03.2013 21:58
Lukisek
Rozebrání kotle není jediná naděje,ale poslední.Moc bych se do toho nepouštěl,protože EMKY se dělaly…
pamelnik 01.04.2013 16:49
pamelnik
My jsme Viadrus stěhovali po schodech za pomocí prkna, po kterém sme kotel posouvali.Samozřejmě, byl…
iconek 01.04.2013 16:56
iconek
Milí přátelé, taky jsem letos řešil kotel.Sehnal jsem kotel Emka na inzerát 8-článkový.Hned první pr…
Peťa Ols 11.09.2014 12:14
Peťa Ols
Svatá pravda - jdu rozebírat U22 poslední
Laďa lesník 24.01.2018 13:29
Laďa lesník
Nerozebírat, použít poznatky starých egypťanú, válečky, kliny, šikné roviny, po schodech nahoru vytá…
Joseph 11.09.2014 12:43
Joseph
Zajímalo by mě jaký kotel na koks je účinnější? Viadrus dodnes vyrábí kotle litinové vycházející z p…
Peťa Ols 12.09.2014 12:28
Peťa Ols
Dobrý den. Ve Vašem článku mne zaujala informace, že Vám kotel Atmos sloužil pouhých 5 let. Kotel Vá…
bma 08.10.2016 07:03
bma
Zdravím chtěl bych obnovit toto téma a poradit se s někým kdo už EMKU poskládal...
betisa 18.04.2017 14:33
betisa

No, když koukám na obrázky z Google, budete muset povolit ty dlouhé šrouby, které stahují k sobě díly kotle.Ale co se dává mezi ně při skládání netuším, leda odvodit poznatky při rozebrání a prozkoumání materiálu mezi otopnými články.
[http://img3.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/4992/4992319- prodam-kotel-emka-1.jpg]
[http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkFay3wDy P5nwQrduKTqwYHx8c3YihdewVsrx8v1TKYbAaGVTZ]

Při bližším prozkoumání obrázku dole soudím že to celé drží pohromadě dvě šroubovice nahoře a dvě dole v úrovni spodních dvířek.

Povolit horní dva šrouby a spodní dva šrouby a opatrným poklepáváním přes dřevo po obvodu celého článku jednotlivé články od sebe odlupovat.Jednotlivé články do sebe zapadají něco jako na principu péra a drážky.Ale je to škoda rozebírat,já jsem ve dvojku a pomocí vozíku za traktůrek 6-článkový kotel dopravil ke schodišti (příkré a ostře lomené)do sklepa a řetězovým zvedákem popustil dolů a po trubkách "došulal" na místo.

jo to se řekne když jsou prostředky a ta možnost ale 400 kg tahat v rukach není sranda. Vlastně nechapu jak tam ten kotel dostali? Rozebraní je ¨jedinᨠnaděje a nevíš náhodou čím se spojuje myslím mezi článkama jestli je na to nějaky tmel nebo těsnění jsem z Bohumína a bydlim kousek od te fabriky kde se to vyrábělo takže seženu na to vše :-)]:) ale nikdo co tam pracuji nemají tušení čím se tan kotel lepil nebo jestli se vlastně lepil.

Rozebrání kotle není jediná naděje,ale poslední.Moc bych se do toho nepouštěl,protože EMKY se dělaly kolem roku 1970,to znamená kotel starý kolem 40 let +-,i když materiál byl kvalitní,ale může se stát,že to rozebereš a už to neposkládáš,přece jenom ty články byly teplotně namáhány.Pokud jsi z Bohumína,tak se ptej na starší pracovníky,kteří v železárnách pracovali,oni Ti určitě poradí včetně tmelu,který se mezi články dává.Samozřejmě ,že kotel má kolem 360 kg a,že ho neuzvedneš a neodneseš,ale existuje i doprava smykem.Já jsem použil dva kousky důlního pásu a mezi ně olej,tak jsem ho dopravil až před dveře do sklepa.Pak jsem do zdí o stropu vysekal díry,dal železné potrubí průměr 100 mm,zavěsil řetězový zvedák,omotal bezpečně kotel,jeden u zvedáku,druhý držel lano,kterým jsem ještě kotel jistil.Musíš improvizovat a přemýšlet,rozebrání je opravdu u tak starého kotle ta poslední možnost.

Milí přátelé, taky jsem letos řešil kotel.Sehnal jsem kotel Emka na inzerát 8-článkový.Hned první problém byl na počátku, jak to u púvodního majitele naložit a odvézt? 400 kg?... V 5-ti lidech jsme kotel dotáhli až k autu naložili jej a pak jsem kotel odvezl domů.Vyložit to už nebyl problém, dokutálet to před garáž po betonovém chodníku, to taky šlo.Jenže dostat takovou nelehkou záležitost do sklepa?Ani náhodou, musel jsem kotel celý rozebrat.Než povolil první zadní článek, tak to byl jediný problém, pak už jsem další články odděloval mosaznou kulatinou kterou jsem vyklepával spojovací kuželíky,které jsou mezi jednotlivými články na kterých je kotel spojen a utěsněn.Po rozebrání kotle včetně šteftů jsem si články poznačil raznicí na spodní části článku, kde není voda a ani oheň.Pak jsem rozebraný kotel odvezl otryskat pískem a po převezení zpět domů jsem měl úplně nový zrenovovaný kotel.Obrousil jsem mezi horními články nálitky, které jsou zbytečné a v provozu pak vadí při čištění.Všechno jsem zahladil jemným lamelovým kotoučem,po té natřel všechny články důkladně odrezovačem, abych zabránil další jakékoliv korozi a po zaschnutí pak nastříkal žáruvzdornou silikonovou barvou.Kotel je lepší než nový a pak jsem se pustli do skládání.Nejprve přišly na řadu všechny závity protáhnout závitníkem, místo původních železných šteftů jsem si nařezal nové štefty z nereové závitové tyče, abych pak nikdy nemusel řešit že něco nejde povolit, nebo naopak dotáhnout.Štefty a veškeré závitové spoje jsem utěsnil závitovým tmelem ''Idrofilet'' .V Bohumíně u firmy Sittek jsem nakoupil nové kuželíky a tmel.Kotel se skládá tak že si provléknete v horní a spodní části kde je přívod a odvod vody závitovou tyč M30 s hrubými podložkami a pak dáte kuželíky a namažete článek po obvodu tmelem pak jej dalším článkem přiklopíte mezi kuželíky to namažete vodní vazelínou a šroubujete až máte články u sebe přebytečný tmel pak oškrábnete a tak skládáte až do konce.Po složení dáte ucpávky napojíte na vodovodní řád, dáte tam manometr který je v horní části a zde máte i odvzdušňovací ventil.Natlakujete tlakem 2 Bary a pokud to po dvou dnech nikde neteče, montujete na místo.Pod kotel jsem si vyrobil z hrubších vinklů a plocháče rám, na který jsem po bocích přivařil matice M 16 a pomocí šroubů s kontra matkami si můžu přesně kotel ustavit do požadované roviny.Kotel nyní topí parádně, mnohem líp než ten starý plecháč a spotřeba dřeva je nižší a na koks fakt paráda.Letos se na zimu těším :) Mějte se krásně a skládejte kotle, to dobré a kvalita tu kdysi byla.Emka jsou nesmrtelné.... Děkuji za vaší pozornost. Peťa Ols.

Nerozebírat, použít poznatky starých egypťanú, válečky, kliny, šikné roviny, po schodech nahoru vytáhnout reťezovým navijákem pokud lidská síla nestačí.

Tento kotel znám, byl prodávanej jako univerzálni, na drevo, uhlí, koks, byla možnost dát tam horák pro topný olej nebo plyn.

Co je univerzálni není ale optimalizováno pro žádne palivo a výsledkem je, že je to nehospodárna obluda. To v dobe jeho výroby samozrejme nikoho netrápilo, palivo bylo levné.
Problémem tohoto kotle je moc velikej prostor a to že spaliny opouštejí prostor topenište moc rychle a príliš horké, nemají čas odevzat teplo do článku. Trochu tomu lze pomoci výmurovkou do zadní části a dúsledne hlídat tah. Pouštet jenom tolik vzduchu kolik je potreba pro udržení teploty v topeništi. Byl tam k tomu púvodne v prostoru nad články medený váleček s upevnením na bimetalový prvek, nejaké rameno coby zdvíhač, retízkem otevíral/privíral dvírka, škrtil vzduch do topenište.

Netuším v jaké jsi finanční situaci no tento kotel dnes patrí jednoznačne do šrotu. Jeho účinnost je mizerná.

... :puff:

Zajímalo by mě jaký kotel na koks je účinnější? Viadrus dodnes vyrábí kotle litinové vycházející z původní konstrukce Emky.Jinak jsem měl kdysi na dřevoplyn Atmos, ten po 5 letech dosloužil, tak jsem si vyrobil zcela nový kotel podobné konstrukce na dřevoplyn, zvětšil jsem celkovou plochu kvůli výměně tepla.Jediný problém je že velká plocha předává veškerou energii a kondenzuje mi voda v nerezovém komíně.Letos jsem vyměnil tento kotel za ty staré k ničemu se nehodící Emka...důvod?Není čas a místo na hromady dříví, člověk je jen zavalen starostmi a prací kolem.Dost co musím dřít v práci natož ještě doma stavět a přehazovat sušené dřevo, kterého taky ze zdrojů ubývá a cena mimo vlastní zdroj neustále roste.Vím že není nic zadarmo, ale roky přibývají a síly ubývají.Pohodlí je možná o něco málo dražší a ten pocit chodit přikládat na stejný výkon po 8 hodinách vyjde nastejno.Rozdíl je doma uchovat 15m3 vysušeného dřeva nebo si přivézt před sezónou 4.000 kg navlhlého koksu.A když na to příjde, mám vyrobený spičkový plně automatický olejový hořák se speciální vzduchovou tryskou na vyjetý olej kterým jsem kdysi taky bezproblémově topil, když byla cena oleje za odvoz.Jakmile vzrostla poptávka, najednou vznikla i cena, která taky neustále roste a najednou je třeba kolem všeho mít i hromady papírování o likvidaci.Hold zkurvená doba a nenasytný kapitalismus.U Emky mám na výběr...topit dřevem, uhlím, koksem,olejem,.... atoms byl jen na dřevo, rezivěl stejně jak ten co jsem si vyrobil jen s tím rozdílem že mnou vyrobený měl ze zplynovací komory možnost připojení hořáku a přechod do výměníku jiným směrem.Takže tak.Nikdy nebude nic jako dřív a dnešní moderní možnosti neznají hranic, jen kde na to brát?

Dobrý den. Ve Vašem článku mne zaujala informace, že Vám kotel Atmos sloužil pouhých 5 let. Kotel Vám nejspíš zničila nízkoteplotní koroze tedy nedodržel jste zapojení kotle na topný systém. Firma Atmos k tomuto účelu prodává zařízení Ladomat případně se nabízí další řešení použitím tří nebo čtyřcestného ventilu s el. regulací, jde o to aby zpětná voda, která se vrací z topného systému zpět do kotle neměla nižší teplotu jak 65 stupňů C (přičemž technická hranice je 61 stupňů). Tímto odstraníte veškeré potíže z kondenzací vody ve všech teplovodních kotlech, připojených na topný systém s nuceným nebo samotížným oběhem vody. Přináší to ovšem další komplikaci, že se neobejdete bez elektřiny nebo u regulátoru Ladomat, který reguluje na principu automobilového termostatu sám a připojení k elektřině k tomuto účelu nepotřebuje avšak jeho součástí je čerpadlo to se bez elektřiny neobejde. Regulátor Ladomat je ta nejlepší věc vůbec, kterou můžeme mít doma namontovanou na topném systému !!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru