Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Staré rozvody elektřiny v bytě

Každopádně bych to nejdříve konzultoval s majitelem a vysvětlil možná rizika. Nejlepší by byla samozřejmě celková rekonstrukce. Ale také je předpoklad, že majitel náklady promítne do vyššího nájmu. Levnější variantou rekonstrukce by bylo protažení nových vodičů do stávajících trubek.
Ale také je varianta, aby "se vlk nažral a koza zůstala celá.:-)
Ty opředené vodiče, nemusí být závadou, jsou li v suchu, vykazují někdy lepší izolaci, než vodiče v PVC kabelu. Vedení v trubkách pod omítkou je bezpečné. Otázkou je průřez vodičů.
Pokud na světla vede alespoň 1,5 hliník, v pořádku.
Pokud na zásuvky vede alespoň 2,5 hliník, v pořádku. Pokud na zásuvky vede 1,5 al. je to horší, ale vyjde to, jen by chtělo zjistit, kam vodiče od jednotlivých zásuvek vedou, jestli samostatně k jističi, či se větví a jak, aby se zapojení dalo navrhnout. Nevhodné by totiž bylo, aby na vodiče 1,5 byly dvě, nebo víc zásuvek společně.
Potom by se obvody vhodně zapojily na stávající jističe. Na světla vystačí 6A. Zásuvky, pokud je více větví zavedeno k jističům udělalo by se více okruhů, vhodým zapojením. Naprostá většina zásuvek v bytě je zbytečné jistit 16A. Většinou stačí i 6A, případně 10A. Zpravidla pouze v kuchyni je třeba zásuvka, která snese alespoň zátěž varné konvice. Běžná větší konvice bere cca 10A. Pokud si ohlídáme že na stejný okruh nebude současně připojen další větší spotřebič, desítka jistič postačí. Při odjištění 10A, by postačila i ta 1,5 Al. Podle současných norem by to nebylo, ale na úrovni starší instalace, kterou, je li v pořádku nic nebrání používat.
Potom by zbývalo jen správně zapojit zásuvky (kolíky) a je hotovo.
Byla by to spíše jen oprava stávající instalace, než rekonstrukce. Po opravě by se jednalo o funkční dvouvodičovou (TN-C)soustavu, která se může i dnes normálně používat.
Náklady v případě svépomoci s pomocí třeba známého elektrikáře řádu stokorun.8-):beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny