Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Staré rozvody elektřiny v bytě

Tak mám nové poznatky a jsem z toho docela v šoku.
Odšrouboval jsem všechny zásuvky, abych zjistil, jak jsou zapojené. Pak jsem zkoušel, na který jistič která vede.
1) Zásuvky a vypínače jsou každý pes jiná ves, krabice a šroubky v nich také - prostě nějaký šroub byl po ruce, tak se to tam dalo.
2) Všude jsou textilní hliníkové vodiče (dvoulinka) a trubky, přesně jak jste tu psali. Nikde není zapojen ochranný kolík, kromě zásuvek Z1 a Z2, ty byly ještě původní kulaté z 30.let, tam je propojen nulák s ochranným kolíkem. Všechny zásuvky mají k sobě jen jeden přívod, výjimkou je Z5, k té vedou přívody dva, je tedy průchozí asi na Z4.
3) Zásuvek je dost málo, hlavně v kuchyni je jen jedna a to na druhé straně místnosti než je linka a plynový sporák. V koupelně není zásuvka žádná, v předsíni také ne.
4) Všechno je zapojené jen na jeden jistič, přestože je jich celkem šest (6,10,10,10,16,25)! Světla a zásuvky, všechno na jednom okruhu 16A. Pěkná prasečina. Ve 30. letech se všechno zapojovalo jen na jeden okruh?
5) Elektroměr na chodbě je vyroben v roce 1993 a je na něm nálepka 2004. Oba sousedé mají digitální elektroměry a na nich nálepky 09 a 10. Nevím, jestli to o něčem vypovídá a nevím, jestli mají v bytě nové rozvody, zkusím případně zjistit.

Je to nájemní byt, jsem tu měsíc. Byt je starý, ale hezký a líbí se mi tu. Mám napůl obílené stěny, chtěl jsem dávat nové lino do jedné místnosti.
Napadají mě různé varianty řešení:
A) Nedělat nic, doteď to fungovalo.
B) Nechat stávající zapojení a k tomu nechat udělat druhý okruh na jistič 25A, který by se vyvedl někam pod jistič v předsíni. Z něho bych měl prodlužovačku dle potřeby na silnější spotřebiče.
C) Vyměnit všechny kabely, zásuvky a vypínače, udělat několik okruhů. Díky trubkám by se snad nemuselo moc kopat, ale kolega mi říkal, že se trubky upevňovali zahnutýma hřebíkama a v rozích dost ohýbaly, takže budou na mnoha místech deformované a jejich průchodnost omezená. Navíc by se musely vytvořit okruhy, takže by se tahaly kabely tam, kde nejsou.

Variantu A nechci a varianta C připadá v úvahu jen pokud ji bude financovat majitel.
Jak se na to koukáte vy?

Obrázky:
http://i50.tinypic.com/xlb0yg.jpg
[IMG]http://i50.tinypic.com/xlb0yg.jpg[/IMG]

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny