Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trouba

Dobry den, mame vestavenou troubu jiste znacky, problem je v tom ze kdyz v ni pritelkyne neco pece tak nam pripada ze prava strana pochutiny je vice opecena jako ta leva, piza, buchty atd. Podotykam ze pouzivame horkovzduch. Je to normalni? Dekuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Není to normální. Ze školení techniků proopravy sporáků vím,že neexistuje metodika měření teploty v…
mirektatra 15.03.2013 12:39
mirektatra
Přiživím se, trouba nám peče nerovnoměrně, vzadu víc, vepředu méně. Pokud pečeme maso je rozdíl tak…
Redsnake 15.03.2013 12:49
Redsnake
Předpokládám, že dvířka mají panty, které umožňují jejich vyjmutí po odklopení zajišťovacích plíšků…
mirektatra 16.03.2013 07:09
mirektatra
Dobry den. Panty maji ve skle dvirek takove ochrane plisky a pak nasledne ze spodu jsou na kazdem pa…
pospa65 16.03.2013 10:00
pospa65
" ...ale rikam ze to dela hlavne pri horkovzduchu a na 200 stupnu." Ne, to jste před tím neřekl. Pok…
mirektatra 16.03.2013 11:15
mirektatra
Tak to zhrnu. Pekli jsme pred chvily kolace, prvni plech horkovzduchem na 180 stupnu, prava strana a…
pospa65 16.03.2013 18:47
pospa65
Jenom maličkost, používáte pekáče s otvory pro cirkulaci?
kejki 16.03.2013 20:43
kejki
Jestli myslite ty z derovanym lemem na leve i prave strane tak ano.
pospa65 17.03.2013 10:33
pospa65
Takhle to nedovedu dobře posoudit, označte koláč po stranách, vpředu i vzadu a pošlete na moji adres…
mirektatra 17.03.2013 11:15
mirektatra
(aby to bylo objektivní) Naprosto špatně! Je třeba obeslat daleko více testerů. Víc hub víc jí - ví… poslední
čumil_old 17.03.2013 12:08
čumil_old

Není to normální. Ze školení techniků proopravy sporáků vím,že neexistuje metodika měření teploty v pečící troubě u zákazníka, v laboratorních podmínkách zkušebny to řeší každý výrobce vnitřním předpisem. Pro zjištění rozložení teploty v troubě u zákazníka nám školitel radil následující:
1) nízký pečící plech posypat tenkou, stejnoměrnou vrstvou hrubé mouky
2) na plný výkon ohřívat troubu tak dlouho,až mouka začne hnědnout
3) opticky posoudit,zda je zhnědnutí místně výrazné, oproti výrazně bílým, neupečeným místům. Je-li rozdíl "žlutá/hnědá", je to vpořádku. Je-li rozdíl až v poměru "bílá/černá", peče trouba nesouměrně.
Pokud je to rozmístěno "v předu bílá, vzadu černá", zkontrolovat a dorovnat nedolehavost dvířek.
Pokud je to "levá/pravá", zkontrolovat umístění spotřebiče (s ohledem na vnější ochlazování) a izolaci vnitřního pláště trouby. Dále změřit proud těles v porovnání s výkonem (zkrat v tělese - hřeje nepravidelně), případně vyjmout a na nehořlavé podložce přes regulátor ohřát a zkontrolovat teplotu na povrchu tělesa podle barvy - opticky.
U teplovzduchu se zadním kruhovým tělesem může být problém v chybně vylisovaném krycím plechu s otvory pro výdech teplého vzduchu (otřepy, nedolisované, zprohýbané).

Závěr: Pokud je to v záruce, provést si test s moukou a pak jej předvést servisnímu technikovi při reklamaci. Pokud to dříve nedělalo, spotřebič nebyl přemisťován a teď to dělá neplechu, vyměnit dolní těleso.

Přiživím se, trouba nám peče nerovnoměrně, vzadu víc, vepředu méně. Pokud pečeme maso je rozdíl tak markantní, že je potřeba pekáč i otáčet, ale nedošlo ke spálení zadní části. Zmiňuješ nedoléhavost dvířek, přiznám se, že jsem to ještě nekontroloval, protože u toho teď nejsem, Nicméně znamená to prosím přesně co? Dvířka se dají nějak seřizovat?

Předpokládám, že dvířka mají panty, které umožňují jejich vyjmutí po odklopení zajišťovacích plíšků a přivření, nebo posunutím plechové zarážky dolů a vyjmutím přivřených dvířek (viz návod).
Pak tedy:
1) Zkontrolovat PŘESNĚ STEJNOU mezeru mezi zavřenými dvířky, boky, vrchem a spodkem sporáku, zkontrolovat stejnou hloubku dvířek a okolních dílů.
2) pokud je otvor vybaven těsněním, musí být neporušené a správně nasazené do případných profilů, či drážek. Jinak vyměnit - upravit připevnění.
3) nerovné usazení dvířek se seřídí přihnutím plechů uvnitř otvoru pro zasunutí pantu do sporáku - pant je součástí dvířek. Při dávce šikovnosti to lze bez demontáže, lépe ale je demontovat boky sporáku (není to příliš práce, ale sporák se musí vysunout do volného prostoru).
Některé zahraniční sporáky mohou být odlišné, ale pro standard Evropy je to obdobné.

Dobry den. Panty maji ve skle dvirek takove ochrane plisky a pak nasledne ze spodu jsou na kazdem pantu dva sroubky. Bohuzel trouba je jeste v zaruce, prvne zkusim zavolat na oddeleni zakazniku a zeptam se co a jak. Samozrejme vyzkousim ten napad s tou moukou. pokud tedy rikate ze mouka kdyz z jedne strany bude do zluta a z druheho boku do hneda tak je to tedy tak nejak v poradku? Provedu test a uvidim, ale rikam ze to dela hlavne pri horkovzduchu a na 200 stupnu.

" ...ale rikam ze to dela hlavne pri horkovzduchu a na 200 stupnu." Ne, to jste před tím neřekl. Pokud to tedy dělá hlavně při horkovzduchu a pokud při tom používáte zadní kruhové topné těleso, podíval bych se (po provedeném "testu") hlavně na zadní kryt ventilátoru a topného tělesa.
Pokud je trouba v záruce, je Vaší věcí prokázat chybnou funkci a věcí dodavatele reklamaci dovést do zdárného konce.

Tak to zhrnu. Pekli jsme pred chvily kolace, prvni plech horkovzduchem na 180 stupnu, prava strana a predek byl lehce o malinko vic upecenejsi nez strana leva, ale nepatrne. Druhy plech v ramci pokusu :-) se pekl bez horkovzduchu na 170 stupnu-horni i dolni teleso, buchty byly upeceny rovnomerne. Tak si myslim asi ze trouba je o.k. a ze je to normalni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru