Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Ucpaný odtok ze septiku

V domku, který jsme koupili bydlíme přes rok a letos po Vánocích jsme zaznamenali, že hůř odtéká záchod. Tak jsem se po zimě podíval do septiku a zděsil jsem se v jakém je stavu a hlavně, že neodtéká. Tak jsem na dvorku vykopal trubku mezi septikem a zdí, zda to není ucpané tam, ale neotéká to přímo již do trubky pod zdí za kterou je už ulice. Zajímalo by mě, zda je tohle již na straně VAKu abych se tam neobracel zbytečně. Já vůbec nemám tušení kam to má jít a hlavně, zda v současnosti nebude problém již s touto jímkou. Byla udělaná někdy před 40 lety a je jen z cihel, které jsou omítnuté, ale na půl rozpadlé. Vím že to budu muset předělat, ale nebude se bránit VAK, že již to takto být nemůže a my budeme bez kanalizace?

Předmět Autor Datum
Dobrý den,nechci vás strašit,ale domnívám se,že problém vznikl z vaší strany.Před mnoha lety počal p…
Lubomír 08.03.2013 11:09
Lubomír
Jste ve městě nebo ve vesnici? Je v ulici kanalizace a má obec/město čističku? Jestli je v ulici po…
sHpy00n 08.03.2013 11:18
sHpy00n
watch
Uroboros 08.03.2013 11:39
Uroboros
Jsem na vesnici a když se dívám po směru trubky, tak v ulici jsou tak po 15-ti m dva betonové poklop…
MilanL 08.03.2013 11:56
MilanL
Tak teď budu trošku malovat čerta na zeď. Píšete že "snad nějaká příprava..". Mám tomu rozumět že se…
sHpy00n 08.03.2013 14:50
sHpy00n
Proč se nezeptáš předchozího majitele?
sevos 08.03.2013 14:17
sevos
To mne také pochopitelně napadlo, ale bohužel majitel, který tam bydlel, tak umřel a prodávala nám t…
MilanL 08.03.2013 14:43
MilanL
A co se zeptat na obci zda je tam splašková kanalizace!!! Nehledě na to, že odpad se platí!! Platíte… poslední
pepan60 09.03.2013 23:38
pepan60

Dobrý den,nechci vás strašit,ale domnívám se,že problém vznikl z vaší strany.Před mnoha lety počal podobný septik po deštích přetékat u souseda.Máme oba poblíž studně.Tak jsme na to o víkendu vyrazili,hadicí pouštěli vodu,karbovali a pozvolna táhli kalovkou obsah septiku do hlavní kanalizace.Když hladina klesla na gumovky,tak jsem vlezl dovnitř a našel ucpaný přepad,ucpala ho shnilá hráď,která jinak zabraňuje husté hmotě téct do kanalizace.Prostě kus fošínky omotaný toaleťákem to krásně utemoval.Jenže celý problém byl na pozemku souseda,tak jsme to řešili vlastními silami.Septik jsme ještě dovypláchli a sloužil ještě mnoho let.Dnes už má řád připojen rovnou do hlavníku,máme v obci čističku odpadních vod.Jinak opravdu krásná práce,ale mě to vůbec nevadilo.:-)

Jste ve městě nebo ve vesnici? Je v ulici kanalizace a má obec/město čističku? Jestli je v ulici po směru trubky která vychází ze septiku a podchází zeď kanalizační poklop, koukněte do šachty. Jestli v šachtě uvidíte přípojku a v obci je čistička, máte vyhráno. Zrušte septik a protáhněte jím odpadní rouru napřímo. Pokud ne vycucněte a vyčištěte septik. Je dost možné že vám v septiku na povrchu sr**ek vytvořila tzv. deka. Vysrážené oleje, hrubé části atd. Deka ucpe odtok a septik pak neodtéká. Proto se musí rozbít a vyčistit.
Honit VAK je zbytečné. Od odbočky, nebo odbočné šachty na hlavním řadu v ulici je kanalizační přípojka vaše a vy se o ni musíte starat a udržovat ji.

Jsem na vesnici a když se dívám po směru trubky, tak v ulici jsou tak po 15-ti m dva betonové poklopy. Ptal jsem se sousedů a snad je to nějaká rekonstrukce na splaškovou a dešťovou zvlášť a příprava do nějakého výtlaku. Já ale fakt nevím kam to vede. Odtoková část septiku je vybraná, ta je suchá, vyndal jsem právě trubku mezi septikem a keramickou trubkou pod zdí a když liju hadicí vodu do ní, tak neodteče do ulice vůbec nic. Záchod mi teď jde pouze do první části jímky, do druhé to mám ucpané a mám tak hodně omezenou žumpu, takže potřebuji rychlé řešení problému.
Děkuji ale za informaci, že od šachty je přípojka má a jestli chápu správně, tak i když je v ulici. Takže bych měl spíše kontaktovat nějakou firmu aby mi to objasnila, kam mi to vede, či předělala a napojila správně. Na to ale nějaké povolení být musí, ikdyž já VAKu platím a doteď jsme si myslel, že mi to k nim odtéká.

Tak teď budu trošku malovat čerta na zeď. Píšete že "snad nějaká příprava..". Mám tomu rozumět že se to dělalo nedávno? Pokud ano, a je to opravdu jen příprava, je to napojené někam dál nebo jsou to jen zaslepené dílčí úseky? Při budování těchto šachet se mohlo stát že poškodili nebo zaslepili vaši přípojku. To by vysvětlilo proč voda kameninovou trubkou neodtéká. Předpokládám že tam tedy stojí stálá hladina vody. Otevřete poklopy v komunikaci a hledejte odbočku směrem k vašemu domu. Bude to šachta kterou prochází slabší trubka. Jestli stojí voda i tam, nebo jsou šachty naopak zcela suché, není to dobré. Je ale možné že se příprava stávající kanalizace vůbec nedotkla a problém může být v zacpané stávající kanalizaci. Obejděte sousedy pod i nad vámi, zmapujte jak jsou připojeni oni, zdali oni "odtékají" atd. Potřebujete základní informace jak to tam s kanalizací je protože ty informace po vás bude chtít i firma kterou pozvete. Doporučil bych začít firmou provádějící vysokotlaké čištění kanalizací. Ti přípojku nejdříve vyčistí, pokud to nepůjde tak odsají a pustí tam kameru aby zmonitorovali stav přípojky. Tím zjistíte kde přesně kopat a jakou máte poruchu. A možná že kopat nebudete, protože vysokotlaké čištění stačilo. Za to se taky trochu modlete. Na opravu nepotřebujete ani projekt, ani stavební povolení, ale potřebujete povolení k překopu od odboru dopravy příslušného úřadu s rozšířenou působností. To stačí když je komunikace jen místní. Jinak toho budete schánět víc.

A co se zeptat na obci zda je tam splašková kanalizace!!! Nehledě na to, že odpad se platí!! Platíte vodné + stočné?? Toto vše jsou placené služby. A taky snad víte co jste kupoval. Dům jste kupovali s kanalizací?? Nehledě na to, že používat septik (žumpu s přepadem kamkoliv) je dnes zakázané. Pokud je u vás kanalizace a mezi domem a kanalizací septik, tak problém máte taky. Musíte ho zrušit! Trošičku jste koupil zajíce v pytli.
Ryclé řešení - hovnocuc a vyvážet.

Zpět do poradny Nahoru