Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Tatramat ohřívač vody

V roce 2010 jsem zakoupil nový ohřívač vody EOV 81 / starý již byl poškozený a dosloužil /, v posledné době ve spodní části ohřívače to popraskává a to jak když se točí voda tak i v klidu.Voda je městská. Myslím si,že na nějakou větší závadu po 2 letech a 4 měsících od data koupě by to nemělo být.Vodu používám - umyvadlo-sprcha-vana-dřez, zapnuto na "E".
Velice děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
A hořčíkovou tyč jsi měnil? Kámen zevnitř vybral? Pojistný ventil funguje?
kejki 06.03.2013 00:15
kejki
už za ty dva roky a něco ????, díky
karelIV 06.03.2013 07:18
karelIV
Ten můj stejného typu vydává různé praskací a bouchací zvuky už asi 10 let. Už jsem si zvyknul, tak…
Zerozero 06.03.2013 00:26
Zerozero
díky za radu, bř
karelIV 06.03.2013 07:18
karelIV
Nevím, jak u tohohle typu, ale výrobce DZD doporučuje po 2 letech vyčištění a kontrolu/výměnu anodov…
mirektatra 06.03.2013 09:13
mirektatra
Ty zvuky to dělá i po dokonalém vyčištění a odkamencování topného tělesa. Dělal jsem to už mnohokrát… poslední
Zerozero 06.03.2013 12:59
Zerozero

Ten můj stejného typu vydává různé praskací a bouchací zvuky už asi 10 let. Už jsem si zvyknul, tak od něj neprchám jako ze začátku, kdy jsem míval obavy z výbuchu velikosti teroristického útoku. Co to dělá jsem doteď s jistotou nezjistil. Jen se domnívám, že ocelová nádoba se změnou tlaku trochu mění rozměr a izolační pěna časem více ztvrdne a odloučí se od nádoby. Při větším tlaku a "nafouknutí" nádoby hmota přilne a při snížení tlaku a částečném "splasknutí" nádoby přilnutá hmota odskočí což vydá lupavý až bouchací zvuk. Zpravidla se to ozve při puštění teplé vody, ale i při samovolném chladnutí boileru, čímž se snižuje tlak.
U daného boileru doporučuji preventivně s citem dotáhnout středový upínací šroub mezi vývody topného tělesa. Rádo to tam začne téct a jak to jednou začne, vyžere to cestu a je to na demontáž. S citem, šroub je měděný. (za předpokladu že u novějšího nepoužil výrobce jiné těleso).

Nevím, jak u tohohle typu, ale výrobce DZD doporučuje po 2 letech vyčištění a kontrolu/výměnu anodový tyče. Ta "opravuje" mikrotrhlinky ve smaltu a výrazně prodlouží životnost. Hluky při ohřevu el. tělesa dělává usazené bláto, které je ve vodě - obecní není výjimkou...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru