Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno Jakou maltu na omítky ve sklepě?

Chtěl bych opravit (znova omítnout) některé části drolící se omítky ve sklepě (kotelně). Nejsem zedník a s omítáním nemám příliš zkušenosti, ale ve sklepě kde mi až tolik nezáleží aby to bylo hezky udělané bych si to zkusil udělat sám. Potřeboval bych proto poradit jakou maltu na to nejlépe použít tak aby se s ní dobře pracovalo a aby na zdi dobře držela. U omítnuté zdi bude uložené uhli a dřevo. Jedná se o starší barák. Chtěl bych aby omítka dobře držela tak abych ji po roce dvou nemusel zase opravovat, ale také aby nebyla příliš drahá.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hodně rad, neříkám, že špatných. Předpokládám, že to původně byla nějaká vápenná omítka a ve sklepě…
pepan60 05.03.2013 22:23
pepan60
Jestli se na některých místech ve sklepě omítka rozpadá a padá ze zdiva vlivem vyrážní nějaké vnitřn…
nahodny 28.03.2013 21:38
nahodny
Mám podobný problém, ve sklepě je opadaná omítka po obvodu průměrně do metrové výšky a to i vnitřní…
poustevník 04.06.2013 02:22
poustevník
Nevím sice co máte ve sklepě, že se tam nedá být když opadá omítka, ale na pár let pomůže sanační om…
Fortys 04.06.2013 13:04
Fortys
Ve sklepě opadává omítka, je tam tudíž prach a špína. Sanační omítka je příliš drahá, a proto prostř… poslední
poustevník 05.06.2013 05:36
poustevník

Hodně rad, neříkám, že špatných. Předpokládám, že to původně byla nějaká vápenná omítka a ve sklepě je trochu vlhko.
Otlouct, jak bylo nahoře řečeno, vyškrábat kramlí spáry, otlouct zbytky původní omítky a nahodit (volným stylem) CEMENTOVOU OMÍTKOU!!! Bez vápna!! Vápno přijme vlhkost a za pár let to půjde zase dolů. Řešil jsem to také a mám to od starého pana zedníka.
Hotová cementová omítka (OBI) stojí cca 70,- za pytel. Je to jednovrstvá omítka, tak je jemnější a po zavadnutí se dá se uhladit dřevěným hladítkem - říkejte si tomu jak chcete, ale středních a jižních čechách to má stejný význam :-), s hoblíkem to nemá nic společného :-).

Jestli se na některých místech ve sklepě omítka rozpadá a padá ze zdiva vlivem vyrážní nějaké vnitřní vlhkosti, tak spadne i cementová tvrdá šlupka malty. Ze zkušenosti je vhodná čistě vápenná malta, která vlhkost přijme ale taky se z ní přirozené odpaří. Není samozřejmě tak tvrdá jako cementová a pokud bude na zdi naházené uhlí, tak se může narušovat.

Mám podobný problém, ve sklepě je opadaná omítka po obvodu průměrně do metrové výšky a to i vnitřní neobvodové zdi. Opadávající omítka dělá takový svinčík, že se tam nedá být. Jsem laik, nemám žádné zkušenosti, ale myslím, že jde o nějakou spodní vlhkost. Tuším, že bez nějakých profesionálních sanačních zásahů to nepůjde, ale v tuto chvíli hledám řešení které by vydrželo třeba 10let.

Jak mám co nejlevněji svépomoci celý problém řešit, zajímá mě (1) postup práce, který zhruba vím a taky potřebuji (2) vybrat, vhodný, správný, optimálně kvalitní materiál, pro můj účel. Nemusí to vypadat dokonale, ale musí to být vhodné pro každodenní obývání, bez prachu a špíny.

1. postup, starou omítku koštětem, trochu vyškrábnout spáry mezi cihlami, navlhčit, dát na zem brindák a začít s nahazováním, po zavadnutí vyhladit... tak pokud máte k tomuto připomínky, sem s nimi.

2. No a teď k tomu materiálu, vápno či nevápno? Starý zedník říká nevápno a hotovou cementovou omítku... jiná zkušenost říká, že spadne i tvrdá cementová slupka.. tak co takhle dát tam pár hmoždinek a do nich nějakou fixaci aby ta šlupka nespadla? Taky mě napadá, že když vlhkost nepůjde do toho cementu, jak jestli ona nevyleze nahoru až k omítce původní a tam nebude pokračovat v tom co předtím dole.

Ta sanační omítka např. Sano 02 je už hodně drahá, ale píše se tam, že má vysokou propustnost. To znamená, že vlhkost neblokuje (jako cementová slupka), ale naopak propouští ještě lépe jako vápno? Tak nějak se snažím pochopit princpip.

Znovu říkám... nerozumím tomu. Proto dám přednost hotovému produktu v pytli, co jen smíchám s vodou. Případně můžu dosypat písek, ale to je tak asi vše.

Nevím sice co máte ve sklepě, že se tam nedá být když opadá omítka, ale na pár let pomůže sanační omítka. Snační omítka je dražší a hůř se s ní dělá než s klasickou jádrovou omítkou, ale na vlké zdi vydrží o dost déle. Důvodem je fakt, že sanační omítka propouští vodní páry a tedy trvá déle než dojde k jejímu prosolení. Minerály obsažené ve vzlínající vlhkosti jsou totiž spolu s povětrnostními vlivy příčinou degradace omítek. Opět bych neřešil konkrétní značku a vzal to co mají stavebniny poblíž nebo to co můžete sehnat za slušný peníz. Důležité je dodržet technologický postup daný výrobcem sanační omítky! Mám na mysli přípravu povrchu, množství záměsové vody a dobu promíchávání, způsob nanášení atd..

Ve sklepě opadává omítka, je tam tudíž prach a špína. Sanační omítka je příliš drahá, a proto prostřednictvím tohoto fora hledám levnou alternativu, provizorní řešení, které by umožnilo ty prostory obývat a každodenně využívat třeba těch 10let. Věděl by tu někdo, jak na to?

Co takhle přidat něco do té vápenné omítky, aby se o něco zvýšila propustnost? Levně, svépomoci.

Zpět do poradny Nahoru