Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Multimetr DT-830b

Mněl bych dotaz.
Koupil jsem nedavno levný multimetr DT-830b. Nečekal jsem od toho žádný zázrak a už vůbec né přesnost, ale úplně mně dostal..
Při měření napětí na baterii 1,5V mi jednou ukáže 0,5 ; pak 1,07 a potřetí 1,52V!!
Nechápu to, co je to za provokatéra, protože ta poslední naměřená hodnota je zprávně! Někdy je to zprávné ve druhém pořadí a někdy jen tak ukazuje hámotiny a číslo né a né ustát. Zprávnost naměřeného napětí jsem ověřil na mém asi 35let starém DU10 a je to můj miláček, co semnou mnoho zažil. Kvůli váze, citlivosti na nárazy a mobilitě jsem si pořídil ten digitál, ale ....
Jen by mně zajímalo, než hodím to DT830 do koše pro nespolehlivost, proč to dělá!!!
Baterii 9V má úplně novou, měřící kabely perfektní, tak o co jde?
Nebo snad soudruzi s Číny někde udělali chybu???!!!
Radek

Předmět Autor Datum
Koupil jsem nedavno levný multimetr DT-830b Kolik stál? Podobný mám tak asi patnáct let, tehdy stál…
Stefran 28.02.2013 22:52
Stefran
Stál 150 kč, ale asi opravdu někde chyba je, protože buďto by mněl kecat kámo, anebo ne, ale né poka…
1amaterradek 01.03.2013 00:59
1amaterradek
Může mít hodně příčin. Může to být tepelná nestabilita obvodů (záleží na teplotě uvnitř, čemuž by od…
Rce 01.03.2013 02:14
Rce
Výsledek měření špatně - více - dobře je pravidlo nebo je to nahodilé? Mohlo by to být i zoxidovaný…
Karel_ 01.03.2013 07:37
Karel_
Tipuju to na nejakej vachl v mericich snurach nebo banankach. Ocistit a eventualne napruzit vsechny…
bahno 01.03.2013 08:41
bahno
CHlapi, vyzkoušel jsem úplně všechno, dokonce jsem ten zázrak rozdělal, přeletoval všechny studeňáky…
1amaterradek 01.03.2013 16:58
1amaterradek
Mám klasický velký Avomet II, se zamačkávacíma čudlíkama z roku 1960, zrcátko pod ručičkou na správn…
Rce 01.03.2013 23:13
Rce
Vypadá to že jsi měl při nákupu smůlu a natrefil na vadný kus. Já mám samozřejmě i kvalitnější příst…
Zerozero 02.03.2013 00:54
Zerozero
Tento multimetr mám také a byl velmi dobrý. Ale pak jsem s ním jednou udělal omylem skrat a od té do… poslední
n.u.r.v. 02.03.2013 00:58
n.u.r.v.

Může mít hodně příčin. Může to být tepelná nestabilita obvodů (záleží na teplotě uvnitř, čemuž by odpovídalo poslední správné měření protože se obvody zahřejí). Také přechodové odpory v kontaktech baterie, svorek a měřících hrotů hraje svou roli. Máš pravdu, je to fuk čím to je, protože za 150 korun je k dostání jedině mizerie.

CHlapi, vyzkoušel jsem úplně všechno, dokonce jsem ten zázrak rozdělal, přeletoval všechny studeňáky, zkusil úplně jiné zkoušecí šňůry, očistil kontakty od baterie, otočný knoflík rozsahů vyčistil, napružil kontakty, dokonce jsem vyzkoušel i jinou baterii9V, ale vše marné.....
Mimochodem PU120 byl kdysi můj sen, pak si ho tenkrát koupil táta, byl v krásném koženém pouzdru a já mu ho potají kradl na KC507,0c tranďáky , kondíky , no prostě uměl všechno!! Myslím, že ho má dodnes. CHce to se k tomu chovat slušně,nemlátit s tím a přežije nás to. Tyhle moderní mašinky(né za 150kč)jsou taky fajn, ale není to ta pravá umělecká práce..
Mám ještě do auta starý ručičkový avomet, je malý, jen do 15VDC, ale umí výborně měřit odpory, kondenzátory , ale nemá ampermetr, což mi ale vůbec neva....
Tenhleten Čínskej krám mně zklamal,protože jsem nečekal žádné zázraky, ale, že to je jenom něcoukazující ? digit multimetr, no měli by hoši slevit ze svých představ.
PS: mimochodem jsem zjistil, že neměřil ani zprávně odpory, cintal a cintal, jako já a tak už raději končím.
Díky za Váš zájem, ale problém je už vyřešen, je někde v kukavoze, dnes nám odváželi popelnice!!!!!
Radek

Mám klasický velký Avomet II, se zamačkávacíma čudlíkama z roku 1960, zrcátko pod ručičkou na správné koukání. Skvělé rozsahy, změří to i střídavé ampéry, což máloco dneska umí. Opatruji tento skvost od Metry Blansko jako oko v hlavě. PUčko jsem později měl taky, ale tam mi záhy prohořel tišťák pod tím strašlivým přepínáčem, prý obvyklá závada.

Vypadá to že jsi měl při nákupu smůlu a natrefil na vadný kus. Já mám samozřejmě i kvalitnější přístroje, ale také několik kusů právě tohoto měřáku. Liší se jen písmenem za číslem typu ale jinak jsou stejné. Přesto že jsou i vzhledem k ceně určeny pro amatérské použití, používám je profesionálně. Vzhledem k tomu že pracuji různě "v terénu", jsou drahé přístroje povalující se v autě dost zranitelné. Proto používám tyto levné a pro běžnou diagnostiku závad mi plně postačují.
V případě že někde spadne a podobně toho není taková škoda. Samozřejmě jsem si jejich přesnost ověřil pomocí lepšího přístroje a přesnost mě docela překvapila. Pro běžnou praxi zcela dostačující a na DC rozsazích a odporech lepší než třeba PU120.
Neznamená vždy (i když často), že levné musí být špatné. I u velmi drahého přístroje může dojít k poruše, od toho je záruka. Měl jsi ho reklamovat a u jiného kusu by jsi možná byl spokojený.
Pouze ty měřící šňůry to chce vyhodit hned, po krátké době se poruší.

Tento multimetr mám také a byl velmi dobrý. Ale pak jsem s ním jednou udělal omylem skrat a od té doby dělá to samé co tobě...

Ale už před měřením vím, zda bude měřit dobře, nebo ne - když ho zapnu a na displeji není nula(nebo jednička), tak zrovna neměří...stačí několikrát zapnout a vypnout a většinou e vzpamatuje...pak ale zas začne po nějaké chvilce blbnout...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru