Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rovný řez přímočarkou?

Ahoj,
je možno s nějakou cenově dostupnou přímočarkou řezat rovně dřevotřísku třeba s latí, jako pravítkem pro rovný řez? Mám nějakou levnou přímočarku Asist, na běžné řezání od ruky bez problémů. Ale pro rovný řez musí být pila trochu pootočená od osy řezu, takže pravítko jako mustr není možno použít. Pila buď ujede, nebo se ohne list. U boschky jsem viděl jako příslušenství nějakou kolejničku pro rovné řezy, takže rovně řezat evidentně jde. Já ale nechci utrácet mnoho tisíc za značkové nářadí pro velmi sporadické hobby použití. Jak to řešit? (kotoučovou pilu neraďte)
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud nechceš aby nepodřezávala tak stačí jednoduchý trik.Zadní stranu listu z obou stran zbruš do n…
kap.dabač 13.02.2023 14:29
kap.dabač
Staré tema, ale přišlo vhod. Tohle jsem neznal, ale dává to smysl. ;-) Já rovné řezy velkých desek,… nový
George63 13.02.2023 16:36
George63
Přidávám ještě další vychytávku: Dřevěné DIY vodící "šufle" pro přímočarku - celkem mne to zaujalo -… poslední
PepekN 14.02.2023 11:31
PepekN

Pokud nechceš aby nepodřezávala tak stačí jednoduchý trik.Zadní stranu listu z obou stran zbruš do nožového tvaru.CHce to pečlivost.Hned za pilovým zubem a rovnoměrně.Možná to nevyjde na první pokus ale budeš překvapen jak i s levnějšímy plátky lze řezat rovný řez a co víc jak jednoduše a lehce půjdou vyřezávat různé krkolomé tvary.Je to sice staré vlákno ale stzále aktuální.

Přidávám ještě další vychytávku:
Dřevěné DIY vodící "šufle" pro přímočarku - celkem mne to zaujalo - dokonalost sama za pár korun a lepší než klasické vodící lišty. Pila je umístěna přímo do středu vodícího "koryta"(ne bokem jako u klasických vodících lišt),šufle zároveň přítlakem fixuje polohu řeziva, dá se nastavit úhel řezu a pila díky mantinelům nemůže vyskakovat z profilu.

https://www.youtube.com/watch?v=eQvBPGK3_lA
-je tam ke stažení i plánek na výrobu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru