Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mým automobilkám:

Milé automobilky, chcete zastavit pokles zisků? Automobilka, která nabídne malý elektromobil do města (dojezd kolem 100km na nabití) za cenu malých benzínových aut (pod 200000,-) se okamžitě a raketově dostane ze ztrát zpět do zisku.
O vaše nová auta není zájem z jednoduchého důvodu. Nenabízí nic nového a už vůbec ne něco, co by umožnilo lidem snížit náklady.
K čemu je mi kupovat si nové auto, za které zaplatím třeba 400000,- aby mi uspořilo 1l/100km? Navíc čím modernější auto, tím kvůli složitosti menší spolehlivost, kratší životnost a dražší servis.
Já chci jednoduchý elektromobil, který bude jezdit, když šlápnu na plyn a dobíjet baterku, když budu brzdit. Rádio a klimatizace jsou jen kosmetický doplněk, který se pouze připojí na elektriku, takže nic více složitého. Tohle auto mi bude jezdit za 1/10 benzínového auta a na tom už je opravdu možné ušetřit dost peněz.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tie elektromobily su IMHO take drahe aj preto, lebo sa nevyrabaju serviovo (resp. vo velkych seriach…
nl12345 15.02.2013 15:40
nl12345
Okrem toho je to problem v noci nabijat - ano niekto ma dom na dedine, niekto garaz, ale pre ludi, c…
JR_Ewing 15.02.2013 19:05
JR_Ewing
Taky garáž s přípojkou o průměru pro to nabíjení nemá doma snad nikdo. Životnost baterií je velmi ní…
kejki 15.02.2013 20:23
kejki
To je podle mně nejdůležitější poznatek. Taky jsem pokukoval po elektroenduru, ale malý počet nabíje…
JoDiK 16.02.2013 12:03
JoDiK
Tohle by byl fajn nápad. Ale také by to mohla být záminka k "narovnání" ceny "paliva". Místo 1/10 ce…
JR_Ewing 27.02.2013 08:45
JR_Ewing
By mě zajímalo co by se stalo, kdyby většina populace přijela z práce a přes noc by všichni nabíjeli… poslední
Redsnake 27.02.2013 10:30
Redsnake

Tie elektromobily su IMHO take drahe aj preto, lebo sa nevyrabaju serviovo (resp. vo velkych seriach) a nevyrabaju sa preto, lebo po nich nie je taky dopyt.

Ja osobne by som si auto s dojazdom 100km nekupil, lebo aj ked je pravda, ze 90% mojich jazd je pod 100km, tak co s tym zbytkom? Mal by som si kupit este jedno auto na benzin?

Okrem toho je to problem v noci nabijat - ano niekto ma dom na dedine, niekto garaz, ale pre ludi, co parkuju pred bytovkou, je to nepouzitelne.

To je podle mně nejdůležitější poznatek. Taky jsem pokukoval po elektroenduru, ale malý počet nabíjecích cyklů (teď už nevím kolik) a vysoká pořizovací cena mě nadobro odradily. Prostě si cca 500-1000x zajezdíte a pak musíte koupit novou baterku, jejíž cena je někdy i víc jak polovina pořizovací ceny.

Viděl jsem nějaký dokument, který se tím zabýval a odborníci tam přišli na jediné řešení - prodávat jen elektromobily za srovnatelnou (či ještě lépe nižší) cenu jak benzínová auta a baterky řešit jako benzín - pronajímat si je výměnným způsobem - prostě přijedete na "elektro pumpu", najedete nad montážní jámu, ze které vyjede manipulátor, vyjme vaši vybitou baterku, nasadí novou, zaplatíte "přijatelný" poplatek a jedete dál. Dodavatel bateriií bude řešit likvidaci opotřebovaných baterií.

Dokud ovšem někdo nepostaví dostatečně hustou síť takovýchto výměnných elektropump, nepůjde to. Takže je to o odvaze automobilek, aby investovali do jednotného systému bateriií a postavili ty elektropumpy.

Tohle by byl fajn nápad. Ale také by to mohla být záminka k "narovnání" ceny "paliva". Místo 1/10 ceny oproti benzínu (elektrina vs benzin) by to byla treba 1/2. A zisk jak svin. Domáci dobíječi by na tom byli lépe, baterku by vyměnili jen když by jeli delší cestu nebo třeba povinně dvakrát do roka. Každopádně by ti, kteří nemohou dobít při odstavení vozidla byli v silné nevýhodě. Pokud by ovšem někdo nezakázal/neznemožnil domácí dobíjení. Jenže to je jedna z výhod elektromobilu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru