Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení topí pouze do horní poloviny

Dobrý den,

nedávno jsme měnili krbová kamna za kamna s výměníkem. Tyto kamna mají výkon 7kW do vody a 4kW do vzduchu. Byt má cca. 118m2. V obývacím pokoji, kde kamna jsou, je radiátor vypnutý - topí se tam primárně kamny. V další místnost, která je částečně spojena s předešlou a částečně se vytápí teplem z vedlejší místnosti, je radiátor nastavený na 2-3. Ale v další místnosti, kde je potřeba topit pouze radiátorem je zima. Když se kotel pořádně roztopí, radiátor je teplý jen do horní poloviny. Čerpadlo je regulováno skokově, při 60°C ve výměníku. Nevíte co s tím?

Děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle me osobni zkusenosti, nemate sanci krbovkama s vymenikem topit na vami udavanou hodnotu vody 6… poslední
Schizo 12.02.2013 07:38
Schizo

Podle me osobni zkusenosti, nemate sanci krbovkama s vymenikem topit na vami udavanou hodnotu vody 60°C ve vymeniku.
V realu ta voda bude muset mit vic, protoze cidlo termostatu je nekde u vystupu teple vody za vymenikem. Nevim o jaka kamna jde a tak nemuzu posoudit kolik je objem onoho vymeniku. Predpokladam, ze 7 kW kamna maji cca 15 - 20 litru ve vymeniku.
Podle mne je lepsi, pokud je ta moznost, nastavit sepnuti objehoveho cerpadla cca v rozmezi 45 - 50 °C voda sice nebude tak horka, ale bude trvat podstatne mensi dobu, nez se znovu nahreje na tuto teplotu. Budete-li topit stale bude se postupem casu stale prihrivat veskera voda v systemu a bude mozno ji vyhrat i na tech 60°C.

Ale topit tak, ze cekam az se objem vymeniku nahreje na 60°C je nesmysl, budete tam ladovat drevo, vymenik vam bude neustale ochalzovat topeniste a po sepnuti cerpadla jedete odznova. A vami udavana hodnota 4kW do vduchu je zaruka toho, ze v obyvaku polezete po 4rech ( teplem ) a budete mit tendenci tolik netopit a radiatory budou studene, nebo jak pisete studene z 1/2.

A jeste jak pisete, ze pri topeni plynem je vse ok, zkuste, pokud to lze, prepnout objehove cerpadlo na vyssi rychlost, treba neprotlaci vodu az do nejvzdalenejsiho radiatoru dostatecne .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru