Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení topí pouze do horní poloviny

Dobrý den,

nedávno jsme měnili krbová kamna za kamna s výměníkem. Tyto kamna mají výkon 7kW do vody a 4kW do vzduchu. Byt má cca. 118m2. V obývacím pokoji, kde kamna jsou, je radiátor vypnutý - topí se tam primárně kamny. V další místnost, která je částečně spojena s předešlou a částečně se vytápí teplem z vedlejší místnosti, je radiátor nastavený na 2-3. Ale v další místnosti, kde je potřeba topit pouze radiátorem je zima. Když se kotel pořádně roztopí, radiátor je teplý jen do horní poloviny. Čerpadlo je regulováno skokově, při 60°C ve výměníku. Nevíte co s tím?

Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
Soustava je zřejmě nevymážená. Musí se vyregulovat průtoky jednotlivých těles. Zkuste si projít stra…
Fortys 07.02.2013 19:11
Fortys
Nezle bez podrobností dělat závěry, ale zkuste všechny radiátory uzavřít, jen nencháte puštěný ten c…
milan.cukrar 08.02.2013 13:00
milan.cukrar
No je to tak, že pokud se topí pouze do plynového kotle, tak jsou všechny radiátory naplno rozehřáté…
Gába 11.02.2013 20:47
Gába
Podle me osobni zkusenosti, nemate sanci krbovkama s vymenikem topit na vami udavanou hodnotu vody 6… poslední
Schizo 12.02.2013 07:38
Schizo

Soustava je zřejmě nevymážená. Musí se vyregulovat průtoky jednotlivých těles. Zkuste si projít straší diskuse. Podobný problém se tu obšírně řešil několikrát. Pokud Vám to dělal topenář tak se obraťte na něj. Měl to udělat v rámci instalace.

Nezle bez podrobností dělat závěry, ale zkuste všechny radiátory uzavřít, jen nencháte puštěný ten co je do poloviny studený. Pokud se ohřeje po několika hodinách celý, je systém špatně "vyvážený" a je třeba provést úpravy průtoků vody.
Nejlépe je pozvat na místo topenáře, aby viděl situaci...

Podle me osobni zkusenosti, nemate sanci krbovkama s vymenikem topit na vami udavanou hodnotu vody 60°C ve vymeniku.
V realu ta voda bude muset mit vic, protoze cidlo termostatu je nekde u vystupu teple vody za vymenikem. Nevim o jaka kamna jde a tak nemuzu posoudit kolik je objem onoho vymeniku. Predpokladam, ze 7 kW kamna maji cca 15 - 20 litru ve vymeniku.
Podle mne je lepsi, pokud je ta moznost, nastavit sepnuti objehoveho cerpadla cca v rozmezi 45 - 50 °C voda sice nebude tak horka, ale bude trvat podstatne mensi dobu, nez se znovu nahreje na tuto teplotu. Budete-li topit stale bude se postupem casu stale prihrivat veskera voda v systemu a bude mozno ji vyhrat i na tech 60°C.

Ale topit tak, ze cekam az se objem vymeniku nahreje na 60°C je nesmysl, budete tam ladovat drevo, vymenik vam bude neustale ochalzovat topeniste a po sepnuti cerpadla jedete odznova. A vami udavana hodnota 4kW do vduchu je zaruka toho, ze v obyvaku polezete po 4rech ( teplem ) a budete mit tendenci tolik netopit a radiatory budou studene, nebo jak pisete studene z 1/2.

A jeste jak pisete, ze pri topeni plynem je vse ok, zkuste, pokud to lze, prepnout objehove cerpadlo na vyssi rychlost, treba neprotlaci vodu az do nejvzdalenejsiho radiatoru dostatecne .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru