Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak bourat futra v panelovém bytě?

Ahoj, byl bych vděčný za jakoukoliv radu od kohokoliv kdo má zkušenosti s vybouráváním futer v paneláku. Jak na to? Kde to naříznout a pak páčit? Nebo to celý odříznout? Prostě abych se s tím pral co nejméně. Za každou radu NESKUTEČNÉ DÍKY :)

Předmět Autor Datum
Rozřezat na kusy a vypáčit. A jsou tam někde packy které drží v betonu.
pepan60 29.01.2013 11:28
pepan60
Ony se trochu liší - obecně platí: najít případné šrouby, vyšroubovat, zárubeň poté flexou naporcova…
Kurt 29.01.2013 11:38
Kurt
Záleží na tom, jestli jsou futra do panelu zalévaná při výrobě, nebo montovaná dodatečně. Montovaná…
sHpy00n 29.01.2013 12:01
sHpy00n
Moc děkuju ... jedná se o byt 1974 ... totálně ho rekonstruujeme... takže elektrika nově dělaná, jsm…
Tremp 29.01.2013 13:11
Tremp
Jako do vzniklé drážky po flexe jen strčím páčidlo a jde to? Nebo třeba nějak přiseknout kladivem?…
Kurt 29.01.2013 13:24
Kurt
"Kde nepomůže síla, pomůže jedině větší síla". Svatá pravda. :-D
sHpy00n 29.01.2013 13:26
sHpy00n
Jojo. Jsou to zelévaná. Ze začátku si samozřejmě musíte něčím pomoct, anebo řez rozbrusem rozšířit a…
sHpy00n 29.01.2013 13:25
sHpy00n
Moc díky už to vidím úplně v živých barvách jak řízi říz a futra jsou venku ;-) Máme jen dvě, tak pr…
Tremp 29.01.2013 15:28
Tremp
Zalevana - používali jsme vetší palice - flexa ramus prach.. Nerezali jsme - palicí jsme omlátili fu… poslední
dousa neprihl. 03.02.2013 01:42
dousa neprihl.

Ony se trochu liší - obecně platí: najít případné šrouby, vyšroubovat, zárubeň poté flexou naporcovat (v rozích a třeba uprostřed) a zabrat. Zřejmě povolí i nějaké to zapravení, takže vznikne větší otvor - ideálně tedy situaci využijte k nastěhování klavíru či vystěhování tchýně. :-)

Záleží na tom, jestli jsou futra do panelu zalévaná při výrobě, nebo montovaná dodatečně. Montovaná dodatečně mají v polodrážce po obvodu 10 šroubů. Někdy jsou schované těsněním, nebo vrstvami laku. Stačí najít, vyšroubovat a futro je v momentě venku. Zalévaná se rozbruskou přeříznou na obou stranách v polovině výšky, řekněme neco málo nad pasem a páčidlem se vylomí ven. V podlaze jsou občas přivařené k armatuře stropní konstrukce tak se musí odřezat i tam. Pokud je práh jen zabetonovaný buď stačí také jen vypáčit, nebo s pomocí rázného poklepu palicí na beton v místě pnutí při páčení. Montované futro na 5 minut, zalévané tak na 10.

Moc děkuju ... jedná se o byt 1974 ... totálně ho rekonstruujeme... takže elektrika nově dělaná, jsme ve fázi, že čekáme na obkladače ... podlahy také ještě nejsou... takže v radách jak bušit řezat se nemusíte ostýchat ... není tam zatím co poškodit... tedy krom toho že je naštukováno... jedná se o futra v nosné 14cm zdi (jsou to taková ůzká futra, ke kterým se ta zeď zužuje)... a druhé jsou v 8cm nenosné příčce. Takže myslím že se jedná o variantu zalívaných futer. Jinak vypadá to jednoduše... jen to páčení si nějak nedovedu představit :-) Jako do vzniklé drážky po flexe jen strčím páčidlo a jde to? Nebo třeba nějak přiseknout kladivem? Moc děkuju za velmi cenné info

Jojo. Jsou to zelévaná. Ze začátku si samozřejmě musíte něčím pomoct, anebo řez rozbrusem rozšířit aby se tam ten pajcr vešel. Pak začnete páčit ty svislé části směrem k sobě jako byste z té půlky futra chtěli vytvořit trojúhelník. Tím se načne i horní/spodní část a pak je futro v mžiku venku. Jde jen o to "vyučit" se na prvním a ostatní jdou jedna báseň. Za chvíli vás to začne bavit tak, že uděláte radost i sousedům a do večera je barák bez futer. ;-)

Zalevana - používali jsme vetší palice - flexa ramus prach..
Nerezali jsme - palicí jsme omlátili futra z bou strfan , dole u podlahy pripadne sekacem uvulnili od pricky pod prahem. Na stojinách jsou kotvy - cca 2-3 na výšku futer - nekdy se podarí palicí odlomit od futer, jindy sekáčem, ty kotvy které dobre drží i někdy odříznout.
Když stojina je uvolněná, tak od spodu se s ní páčí až se v horním rohu zlomí nebo uvolní. Páčidlem si lze pomoct u kotev.

flexou je to špinavější a delší. Doporučuji 2 chlapíci s palicemi. 5-8kilove a 15kg s dobrou násadou. Palicí se vymlátí i uvolněný beton (zároven si rozšíříte otvor, zalitá futra - beton je zálivka, která stejně jde ven. Na dočištění pneu vrtačku, kladivo.
pozor na odlétající kousky betonu a kamínků.

2x palice, 1x sochor, páčidlo, ocel trubka, rukavice, ochranné brýle. Sekáč, majzlík, Pilka železo, případně ocaska + plátek na železa.
Flexu na začištění a na drážky pro elektro.

Pod futra si dát husí krk pro případné anteny apod. než se osadí práh nebo nové dveře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru