Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení na samotíž, minimální průměr trubek

Dobrý den, jsem sice profesí elektrikář, ale po zkušenostech se řemeslníky radši si vše dělám sám. Sice pomalu, ale pak nadávám jen sám sobě.
Plánuji na chalupě zprovoznit krbovky s výměníkem 7kW+5 do vody. Princip topení s čerpadlem mi je jasný - to použiji na radiátory v na stejném podlaží jako jsou kamna ( trubky 15, cca 8 metrů délky k poslednímu radiátoru), čerpadlo na zpátečce, dále do podkroví udělat dva radiátory á 14 litinových článků, zároveň jako ochranu proti přetopení při vypnutí elektřiny, takže na samotíž. Vzdálenost od kamen k radiátorům je 2,5 metry svisle,koleno 2 metry vodoroně a Tkus s rozbočením asi po 50cm k radiátoru. Se sklonem není potíž, vodorovné trubky budou v dřevěné podlaze - 10 cm na 2 metry snad stačí. Větve s čerpadlem a samotíží by se rozdělovali hned u krbovek (cca 5 cm). Jen zatím nevím zda na samotížné připojení stačí trubky 22, 28 nebo 35 - v podkroví asi 4 kW. A popř. zda to bude fungovat, jestli čerpadlo nepřetlačí samotíž - v tom případě bych musel vypínat čerpadlo, aby to topilo nahoru.
Po přečtení mnoha otázek a odpovědí jsem nenašel odpověď na můj problém, tak se omlouvám zda po někom chci jeho know-how. Taky se mi už dostalo odpovědi ve stylu - na to se studuje 3 roky.
Předem děkuji za i malou radu.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny