Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vodní elektrárna

Ahoj lidi, známý má zajímavý problém. Nemá el. přípojku, ale na pozemku dost silný pramen a veliké převýšení - cca 150m. Chce udělat vlastní elektrárnu pro rod. dům (dvě obytné jednotky). Máte někdo zkušenosti, jak to technicky zařídit? Typ oběžného kola atd.? A jestli dynamo a střídač, nebo alternátor? Ale tam by se asi těžko zajistil kmitočet. A pokud SS, je lepší přivést napětí k domu (cca 400m) a tam dát měnič, nebo měnič ke generátoru a rozvádět rovnou střídavé napětí? Tam jsou při přenosu menší ztráty? A jak na dálku zařízení obsluhovat, dá se předpokládat, že nemusí fachčit celý den. Pokud už jste někdo podobný problém řešil, poraďte prosím. Děkuji S.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Začněte nejdřív řešit, jestli to půjde udělat, ne konkrétní technickou problematiku. Ta je vcelku je… poslední
mirektatra 27.01.2013 21:30
mirektatra

Začněte nejdřív řešit, jestli to půjde udělat, ne konkrétní technickou problematiku. Ta je vcelku jednoduchá. Takový příslušný vodoprávní úřad v nejbližší obci s rozšířenou působností Vám vysvětlí, co je to oprávnění k nakládání s vodami a že jakákoliv vodoteč je významný krajinotvorný prvek hodný zvláštní ochrany a bla bla bla. Až se Vám zase rozmotá Vaše zamotaná hlava, vezmete krumpáč a lopatu a vykopete samostatný kabel z nejbližší atomové elektrárny :-(
P.S.: A nezapomeň si lokalitu hlídat. U nás prý byl vyfocen pracovník KRNAPu, jak sází před místním šetřením nějakou chráněnou mršinu do mokřiny, aby tam nemuseli nic povolit. (teda zadarmo).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru