Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prostředek proti dřevokazným houbám?

Zdravím, potřebovala bych poradit účinný prostředek proti dřevokazným houbám, ale neměl by to být penetrační roztok, jelikož dřevo napenetrované je, ale houba se začala tvořit v pavučinkách na podkladu (zřejmě zbyly nějaké spóry po odstraněném dřevu). Zkusila jsem FungiSprey, ale nevím, jestli se hodí, a navíc bych spíše potřebovala něco suššího. Jinak ona "pavučinkovitá houba" se vytvořila v momentě, kdy se místnost začala vyhřívat, má niťovitou konzistenci a cítit jako žampiony. Nemáte zkušenost?

Předmět Autor Datum
Houbám je většinou fuk, jestli je dřevo napenetrované či ne (čím je napenetrované?). Houbu se pokusi…
Filuta 23.01.2013 00:16
Filuta
Díky za radu. Savo mám, takže zkusím jako první akci. Jinak se pokusím sehnat co nejrychleji ten Lig…
Slavka 23.01.2013 18:55
Slavka
jedná se o restaurovanou podlahu, která leží na hlíně V tom bude problém. Zemina (hlínu mají socha…
Filuta 24.01.2013 00:41
Filuta
Je li to opravdu dřevomorka (v tomto stadiu nelze ještě přesně určit, ale je nutno hledat, jestli ně…
Zerozero 23.01.2013 01:02
Zerozero
Tedy kyselinou bych kropila nerada, ale po Bochemitu se podívám. Díky moc za typ. Domníváme se, jest…
Slavka 23.01.2013 18:56
Slavka
Kyselina boritá je neškodná, dokonce chrání proti radioaktivitě až vylítne do luftu Temelín.
Filuta 24.01.2013 00:48
Filuta
Také si ji, zředěnou do 3%, můžeme lít do očí. poslední
krok 24.01.2013 08:56
krok

Houbám je většinou fuk, jestli je dřevo napenetrované či ne (čím je napenetrované?). Houbu se pokusit zničit Savem. Nutno řádně nacucat protihoubovým prostředkem Lignofix, případně něco od Den Braven. Nezapomenout sanovat podklad. Jestli je to dřevomorka (dle popisu soudím, že ano), neotálet, sanovat ihned nebo se bude muset napadené dřevo odstranit i s částí neinfikovaného a ihned spálit. Bacha, dřevomorka žere i podklad, beton, škvárový podklad či co tam je, hadry, později dokáže zežrat i cihly a prokouše se i betonem. S rozbujelou dřevomorkou je boj prakticky prohraný. Fungisprej je spíš jen na plísně, nutno zvolit silnější kalibr. Nejdůležitější je vysušit, odstranit vlhkost, ze které houba žije. Tedy jen z počátku. Až dřevomorka vyroste víc, vyschnutí už nepomůže, ta kur*va si dovede dělat vodu chemicky sama.

Díky za radu. Savo mám, takže zkusím jako první akci. Jinak se pokusím sehnat co nejrychleji ten Lignofix. Se sanací je potíž, jedná se o restaurovanou podlahu, která leží na hlíně, tudíž nevím, jakým způsobem sanovat... navíc nevíme, jak dlouho už tam houba je, to, že jsme si všimli chuchvalců teď neznamená, že tam už nebyly dříve.

jedná se o restaurovanou podlahu, která leží na hlíně

V tom bude problém. Zemina (hlínu mají sochaři a kamnáři) bude vlhká a to tak, že furt. Bude patrně nutné zeminu odtěžit a spodek zaizolovat proti vlhkosti. Děsná práce, ale jestli to nepůjde dokonale vysušit, bude nutná.

Je li to opravdu dřevomorka (v tomto stadiu nelze ještě přesně určit, ale je nutno hledat, jestli někde nemá vyvinuté ložisko, třeba pod podlahou). Osvědčil se mi přípravek Bochemit. Je buď v zelené, nebo bezbarvé formě. Je nutno shánět verzi pro likvidaci, ne pro prevenci, je v různých provedeních. Účinnou látkou je zde kyselina boritá, pokud se dá sehnat, šlo by použít přímo tuto kyselinu. (po naředění na cca 5%).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru