Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna oken, je nutná ohláška?

Dobrý den, myslím, že následující rok tu budu častějším návštěvníkem, neb rozjíždím rekonstrukci koupené nemovitosti. Nejsem stavař, ale rád při každém rozhodování znám všechny alternativy. A pestrost této poradny mi jich může přinést více.

Ale k dotazu. Chystám se (v co nejbližší době) poptat nová okna. Stará dřevěná komunistická (ačkoli je dům více jak 150 let starý), kolem kterých táhne (rám i křídlo) mi opravu nevyhovují.

Je na výměnu oken potřeba ohláška na stavebním úřadě?

Doplňující informace:

Protože dům je v ochraném pásmu památkové zóny (je přes ulici od památkové zóny), byl jsem na památkovém odboru předjednat si možné úpravy, abych s projektem pak neměl obštrukce. Dostal jsem se k posudku, který byl vydán pro předchozí majitele, kteří svého času zřejmě také chtěli rekonstruovat. To mi dalo celkem jasnou odpověď na to, jaká okna (když plastová, tak rozhodně imitace dřeva, nebo dřevěná, nebo eurookna). Ale překvapila mě věta: "okna buď do stávajících otvorů a nebo může být obnovem původní tvar okna". Původních oken je jen pět (do ulice a do čela - viz foto a dvě malá ve štítu). Respektive původních okenních otvorů (ze vnitř mají klenutý okenní otvor, v něm je vezděno nové okno). Hodlám kolem jednoho z nich otlouct omítku, jestli z toho poznám, jaký byl původní okenní otvor. A tu je právě můj zakopaný pes. Pokud se budou nová okna vsazovat do stávajících otvorů, ohláška být nemusí. Ale co v případě, že budu měnit velikost okenních otvorů (tedy obnovovat původní velikost.

[http://kutilska.poradna.net/file/view/1964-img-823 2-jpg]

Ještě dodám, že jediný z trojice domů (postavených v téže době) má okna původní a to jsou kna dvojitá s vnějšími křídly otvíranými ven. V každém křídle tři tabulky.

Díky

JR.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
OT: vůbec ti nezávidím... Hodně záleží na místním stavebním úřadu, respektive na přístupu jeho prac…
L-Core 12.01.2013 19:37
L-Core
Tak dneska jsem zjistil, že navzdory ujišťování prodávajícího ta žumpa za domem není až tak nepoužív…
JR_Ewing 12.01.2013 20:57
JR_Ewing
A není do kanalizace zaústěný přepad z té žumpy?
Kachlík 12.01.2013 21:19
Kachlík
To zjistim, až ji vycucnu poslední
JR_Ewing 13.01.2013 18:09
JR_Ewing

OT: vůbec ti nezávidím...

Hodně záleží na místním stavebním úřadu, respektive na přístupu jeho pracovníků. Já měl to štěstí, že když jsem stavěl barák synátorovi (dokončeno podzim 2011), setkával jsem se jen se vstřícností toho našeho. Žádné naschvály, spíše vždy snaha pomoci. Ale šlo o novostavbu, v nové ulici.

Jestli jsou u vás alespoň trochu normální pracovníci úřadu, jednoznačně bych preferoval hledání řešení právě s nimi. Památkáři ale budou překážkou… no, snad to nakonec uválčíš ke své spokojenosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru