Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhazování el. proudu

Zdravím,

už dlouhou dobu máme v bytě problémy s el. proudem, kdy stačí, aby nám na jistých místech praskla žárovka a vyhodí se jističe jak u nás v bytě, tak i na chodbě před bytem. Obvykle nám to dělala žárovka na chodbě a občas v kuchyni, teď to začlo zlobit i v mém pokoji. Na chodbě máme E27 objímky s 60w žárovkami, poslední týden v kuchyni máme zářivku s rychlým startem, nevím ale, kolik w má, u sebe v pokoji mám lustr se třemi E14 objímkami a 40w bodovkami. Jedna mi delší dobu nesvítila, prasklá, ale před pěti dny cca mi ruply zbylé dvě bodovky najednou a vyhodily proud. Také jsem si všimla, že mi lustr, bodovky, občas probliknou.
Prý by to mohlo být přepětí, co jsem slyšela... Ale chtěla bych se optat, čím by to mohlo být?

Děkuji.

Edit: vyhazuje to jen náš byt a trvanlivost mých bodovek není závratná, měsíc, dva a prasknou..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Prý by to mohlo být přepětí To by muselo být přepětí jak kráva aby to ničilo žárovky. Jestli bydlít…
lesov 01.01.2013 09:22
lesov
Ve vesnici nebydlíme, ale ve městě, v paneláku. Ono dřív v mém pokoji bodovky vydržely dlouho, ale p…
Taria 01.01.2013 11:13
Taria
Jak někdo píše dolejc, nech si změřit impedanční smyčku z bytu, budeli se lišit po několika měřeních…
Krasavec od Lolity 02.01.2013 00:34
Krasavec od Lolity
u kvalitních instalací barevnými jističi a s hodnotou 0,5-4 A/B prosímvás napište mi kde to je takto…
Thomas_Rayen 02.01.2013 18:08
Thomas_Rayen
To jsou kvalitní elektro-instalace na zakázku po dohodě s investorem, žárovky končí ale s nástupem L… poslední
Krasavec od Lolity 03.01.2013 00:19
Krasavec od Lolity

Prý by to mohlo být přepětí

To by muselo být přepětí jak kráva aby to ničilo žárovky. Jestli bydlíte na konci vesnice, můžete rovnou volat ČEZ. To už se tu myslím probíralo.
Ale vzhledem k tomu, že vám nejčastěji (jak často?), odcházely žárovky nejvíc používané, tak asi jo, může to být přepětím nebo častým přerušováním proudu, čím jiným, že. To, že vám zase teď odešly žárovky v pokoji, bude možná tím, že je brzy tma a víc tam svítíte nebo tam máte kvalitnější typ, že odešly až teď.
Každopádně můžete zkontrolovat všechny spoje a svorkovnice, jak se píše výše.
Může být někde vyhřátý kontakt nebo i kus vodiče. To se stalo mně, drát za elektroměrem v noci svítil, jak doutnavka. Naměřil jsem tenkrát doma (za elektroměrem) zvýšené napětí asi 236V ale žárovky neodcházely.
To, že praskne žárovka a vyhodí to oba jističe, je normální.
PS. Co televize, nevypíná se vám sama od sebe? TV, když na chviličku ztratí napětí, přepne se do standby režimu.

Ve vesnici nebydlíme, ale ve městě, v paneláku. Ono dřív v mém pokoji bodovky vydržely dlouho, ale poslední dobou to je celkem na hraně, někdy vydrží dlouho, někdy rupnou po měsíci a to ať je léto či zima...
TV se mi nevypíná,ani neproblikává, stejně tak i jiné spotřebiče. Denně svítím i v terárkách, tam žádný problém také nemám. A s vyhazováním proudu máme problém právě hlavně na chodbě (kde si posvítíme, když tam jdeme, nesvítí se tam po večerech furt), občas v kuchyni a u mě v pokoji.
Jak bude čas, pozveme si elektrikáře a uvidí se, kde co je za špatnost nebo se na to podívá náš známý, co elektrice rozumí.

Jak někdo píše dolejc, nech si změřit impedanční smyčku z bytu, budeli se lišit po několika měřeních, tak změř imp smyčku na chodbě domu před el.měr.tak se pozná kde je závada.

Žárovky se u kvalitních instalacích jistí značkovými barevnými jističi o hodnotě 0,5 - 4A /B

To jsou kvalitní elektro-instalace na zakázku po dohodě s investorem, žárovky končí ale s nástupem LED se rozšiřuje další možnost tohoto výpadku (proražení FET či triaků atp). Nynější černé jističe za 25Kč přes internet nebo v bazar-Bauhauzu za 70,- svědčí o něčem ... ::)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru