Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jištění oběhu topení

Zřejmě bude nutné se poradit s nějakým projektantem-topenářem. Ovšem jak píšeš, dnes už starší, kteří to ještě uměli a znali, postupně asi vymřeli a mlaďoši umí už pouze nucené systémy. Na těch se tak moc pokazit nedá. Já si pro sebe, v našem RD, navrhl a zhotovil svépomocí ÚT, jako samotížku, už před cca 35 lety, fungovala a funguje dodnes a možná přežije i dalších 30 let. Rozvody svařované trubky, 1" - 3/4", radiátory litina. Pokud si člověk nastuduje trochu princip a hlavní zásady, tak se to dá.
Hlavní stoupačka za kotlem do místa větvení 2", větvení 6/4" až 1" a přívody k radiátorům min. 3/4". To vše, pokud se jedná o délky do cca 4 m. Pro expanzi nejlépe osadit, do nejvyššího místa, vhodnou netlakovou expanzní nádrží (půda), napojenou zase nejlépe samostatným potrubím, ze zpětného vratného potrubí za kotlem.
Důležité je, aby navržené rozvody měly hlavně dostatečný průřez, spíš větší (hrubá i jemná doregulace je pak možná osazením vhodných dvoufunkčních regulačních ventilů na přívodech radiátorů, případně dnes i vhodných termostatických ventilů pro samotížku).
Trochu mi není jasné, jak funguje ta samotížka u podlahovky, o které zde píše rokator, neboť ta nemá, podle mne, základní možnost teplotního spádu na vlastních topných elementech (jako má radiátor).

Jinak co se týká nuceného rozvodu ÚT, tento jsem navrhnul a realizovali jsme jej, opět svépomocí, před 15-ti lety při stavbě nového RD mého syna. Systém je tedy absolutně rozdílný, částečně panelové radiátory, v chodbě, kuchyni a koupelně v přízemí podlahovka.
Pro případ výpadku sítě a tím čerpadla, jsme instalovali nouzový zdroj, baterii 12V/60Ah, s měničem 12VDC/230VAC a automatickým záskokem a navíc jednu větev s jedním radiátorem jako samotížnou, pro případnou potřebu odchlazení kotle na pevná paliva.
V době návrhu jsem celou soustavu záměrně předimenzoval (zejména výhřevné plochy radiátorů) což se nám před dvěma lety výhodně vrátilo, neboť jsme instalovali tepelné čerpadlo vzduch/voda, s max. tepelným výkonem 15 kW, a původně navržené ÚT nám, bez nutnosti přidání radiátorů, funguje i na teplotní spád zhruba 50/30 st.C, který produkuje toto tepelné čerpadlo. Zatím nebylo nutné přitápění ani při vnějších teplotách do -10 st.C. A co se týká nyní problému při výpadku napětí v síti a automatického záskoku, využili jsme toto nyní pro účel cirkulace z objektu do tepelného čerpadla v době mrazu, aby, pokud není elektrická energie pro chod TČ, nemohlo dojít, při teplotách pod bodem mrazu, k zamrznutí okruhu vody u TČ a mezi TČ a vstupem do objektu.
Tak toliko asi ode mne a možná Ti mé zkušenosti k něčemu budou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny