Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pračka stále napouští vodu

Dobrý den.

Včera se nám nějak porouchala pračka. Stalo se, že se nevypnulo napouštění a pračka napouštěla a napouštěla až voda začala vytékat horem, kam se dává prášek a aviváž. Jen díky včasnému zpozorování synem jsme navytopili sklep a na stropě byla jen mapa(bydlíme v přízemí). Když jsme pračku odpojili od proudu,stále napouštěla. Pomohlo až uzavření přívodu vody. Poté jsme již navolili program na vypouštění pračky a pračku vypustili. Co je ovšem divné, když jsmei poté zkoušeli prát, pračka fungovala normálně!

Nevíte někdo, kde je problém, nemáte někdo s tímto zkušenosti

Předem děkuji za vaše názory

Předmět Autor Datum
hladinový spínač? elmg ventil na vstupu vody? nový
Moas 17.12.2012 20:40
Moas
pokur...y hladinak : vyměnit. nový
frantisek zalud 17.12.2012 21:23
frantisek zalud
Pokud pračka napouštěla i po vypnutí proudu, nemůže to být hladiňák. Jedinou možnou závadou je vadný… nový
Zerozero 18.12.2012 01:06
Zerozero
Pokud je pravda, že i po vytažení zásuvky ze sítě pračka napouštěla, je jednoznačně vadný napouštěcí… nový
mirektatra 18.12.2012 04:55
mirektatra
Mal som podobný problém, keď sme zisťovali prečo pračka vytiekla. Práčka ARDO Anna 800x stále napúšť… nový
Bimbo Félix 1. 29.10.2015 21:16
Bimbo Félix 1.
Ano, mám podobnou zkušenost. Hadička z bubnu ke hladinovému spínači. Profouknutí to spravilo. Také d… nový
Trilobit 29.10.2015 21:24
Trilobit
Doporučuju občas prát na vyvářku a jako prevenci nechat manželce 50x opsat doporučený dávkování prac… nový
mirektatra 29.10.2015 21:36
mirektatra
Dobrý den, kde najdu v pračce hadičku k hladinovému spínači. Mám horem plněnou Whirlpool. Díky nový
rp 09.03.2020 01:00
rp
Hladinový spínač je nahoře "pod stropem". Tedy jinde jsem ho zatím neviděl. Hadičku najdete u něj. :… nový
Moas 09.03.2020 09:38
Moas
Měl jsem stejný problém a dost jsem se natrápil než jsem odhalil příčinu. Hladinák dobrý, solenoid d… nový
Starec.k 03.11.2015 12:36
Starec.k
Taky vše dobrý, v hadičce od "hladináku" byla díra ... nový
JINOV 26.01.2020 19:34
JINOV
Electrolux Intuition: Moje potíž je, či teď už doufán byla trochu odlišná. Po doprání se v horem pl… nový
Electrolux Intuition 17.03.2022 19:57
Electrolux Intuition
Já měl zajímavější závadu. Pračka naopak nevypouštěla vodu. Vypucováno čerpadlo, filtr a stále nevyp… nový
Rce 17.03.2022 22:08
Rce
Údajně některým lidem mince nevratně poškodila buben. Důsledně kontrolovat kapsy... nový
ST 18.03.2022 08:19
ST
To se stává při pokusech o praní špinavých peněz. :) nový
Electrolux Intuition 18.03.2022 09:31
Electrolux Intuition
V padesátých letech by se ti to stát nemohlo. poslední
host 18.03.2022 11:25
host

Pokud pračka napouštěla i po vypnutí proudu, nemůže to být hladiňák. Jedinou možnou závadou je vadný napouštěcí elektrický ventil. Může tam být i vmetené smítko do sedla ventilu, které brání zavření. Je i možné že po opětovném zapnutí smítko bylo vyplaveno a ventil může opět fungovat. Ale už bych tomu nevěřil a nechal ventil vyměnit.

Pokud je pravda, že i po vytažení zásuvky ze sítě pračka napouštěla, je jednoznačně vadný napouštěcí ventil ("solenoid"). Dá se sehnat ve sběrným dvoře z nějaké "nepodezřelé" staré pračky - pozor na stejný počet vývodů a jejich směrování.
Další chybou je způsob instalace výtokové hadice, jejíž nejvyšší místo nemá být výš, než horní okraj skla vkládacího otvoru. Pokud se stane tato závada, voda prostě na principu spojených nádob přeteče do odpadu a ušetříte si nedobrovolný úklid :-).

Mal som podobný problém, keď sme zisťovali prečo pračka vytiekla. Práčka ARDO Anna 800x stále napúšťala vodu až kým voda nevytiekla z práčky von. Po skúmaní a opoznávaní aké súčiastky ovládajú napúšťanie vody do pračky (tá hladina stúpala a stúpala)a aj vďaka tejto porade som skúmal najprv ventil (solenoid)...ten po vytiahnutí zo zásuvky vodu ďalej nečerpal, bol teda ok. Prešiel som na hladinový spínač a z neho som odpojil asi podtlakovú hadičku a jednoducho som ju ústami prefúkol... a vyfúkol som z nej nejaké upchatie... jednoducho bola upchatá nejakým pracím sajrajtom a spínač nepoznal, kedy má vypnúť ... :-). Po tejto prefukovačke práčka opäť vypína vodu ako má a eurá ostali doma ...

Doporučuju občas prát na vyvářku a jako prevenci nechat manželce 50x opsat doporučený dávkování pracího prostředku. Uvedená závada bývá dlouhodobým usazováním nerozpuštěných sajrajtů, kterými výrobci zvětšují objem prášku při zachování menšího obsahu účinných pracích látek. Při teplotách praní nad 60°C se ty sajrajty usazujou míň a vodtečou do kanálu :-/.

Měl jsem stejný problém a dost jsem se natrápil než jsem odhalil příčinu. Hladinák dobrý, solenoid dobrý, hadička dobrá, pak jsem zjistil uvolnění jakési malé kraviny u vany (odtud vedla hadička k hladináku), tím změna její polohy a chybné informace pro hladin-spínač.. Narovnal, pořádně připevnil a vše OK.

Electrolux Intuition:

Moje potíž je, či teď už doufán byla trochu odlišná. Po doprání se v horem plnitelné, programem vypuštěné pračce začala hromadit voda. Po jejím vypuštění otvorem filtru se za nějakou dobu opět zaplnila, asi do výšky 10 cm od spodku bubnu, a to i přes vypnutí přívodu vody. Pak znovu, ještě jednou. Vypadalo to, že pračka vodu odněkud "vyrábí", napouštěcí ventil byl zavřen a přívodní hadice odpojena. Odpojil jsem tedy i vypouštěcí hadici ze zdi a zkusil profouknout. Šlo to ztěžka, ale nakonec silným profouknutím Rumcajsím dechem, hladina uvnitř zabublala. Vzal jsem na pomoc vysavač "Vodník", do bubnu nalil ocet a asi litr vody. Po delší chvíli na nejvyšší výkon vypouštěcí hadici na několikrát vysál. V nádobě vysavače se objevily asi 2 litry černé vody s menšími, ale četnými kusy černé amorfní hmoty. Další pokus o profouknutí vypouštěcí hadice vlastním dechem se podařil bez nejmenšího úsilí. Můj závěr tedy je ten, že bylo někde uvnitř za čerpadlem ucpáno vypouštění a voda se do bubnu vracela z hadic, kterými je čerpadlo nestačilo vytlačit do odpadu. Vypouštěcí sifon se zpětnou klapkou je ve výšce 50 cm od podlahy, délka hadice asi 1 metr.
Před chvílí pračka doprala na vyvářku, objektivně byla o hodně tišší a voda uvnitř se už nehromadí. Pračce je něco nad 10 let, bez zásahu jakéhokoli opraváře, kromě toho mého dnešního.

Předchozí pračka Bosch, kupovaná na začátku 90. let, u které se rozbilo tlačítko zapnutí a vypnutí přívodu proudu (ponecháno v pozici zapnuto a přelepeno páskou, aby nešlo zmáčknout), stále funguje na chalupě. Zapnutí a vypnutí probíhá zasunutím a vysunutím šňůry ze zásuvky...

Tato příhoda je sice mimo původní dotaz, ale snad někomu pomůže se stejným problémem.

Já měl zajímavější závadu. Pračka naopak nevypouštěla vodu. Vypucováno čerpadlo, filtr a stále nevypouštěla. I mocně jsem do vypouštěcí hadice fouknul z plných plic. Uvintř pračky krásné bubliny. Sakra, kde je to zacpané? Po rozebrání téměř půlky pračky do původního tvaru, v jakém rostla v lese, jsem našel v bubnu na vypouštěcí dírce pětikorunu, která fungovala jako klapka. Foukáním z venku se nadzvedla a pak přiklopila a zabránila odtoku vody. Když jsem pětikorunu vyjmul, stále to neodtejkalo. Zkrátím to, byla tam připravená ještě jedna pětikoruna :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru