Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Strojek na stříhání ovcí je přeci jenom o něco jiný než zastřihávač na vlasy, i když princip je stej… poslední
Zerozero 12.12.2012 01:41
Zerozero

Strojek na stříhání ovcí je přeci jenom o něco jiný než zastřihávač na vlasy, i když princip je stejný. Ale nikdy jsem neslyšel (je fakt že jsem to nezjišťoval), že by se břity zastřihávačů brousily. Lze předpokládat, že pro dražší strojky se to asi dá koupit jako náhradní díl, levnější se vyhazují jako celek.
Ale z vlastní zkušenostti vím,.že strojek často nestříhá kvůli tomu, že se dostanou zbytky vlasů nebo vousů mezi pohyblivé břity tam, kde to běhá po sobě, ale ještě tam nejsou zoubky. Pomůže rozebrání a vyčištění,nebo opatrné roztažení břitů od sebe (jsou přitisknuty pružně) a vyčíštění vhodným nástrojem, třeba páskem ustřiženým z PET lahve.
Jinak v provozu se břity skutečně dobrušují samy o sebe, mají na to vhodnou geometrii. U nůžek je to trochu jiné, nůžky jsou podbroušeny, proto se samy neostří. Pokud strojek ani po vyčištění nestříhá, lze skusit na kluzné plochy v místě zoubku, ale i tam kde břity běhají po sobě, ale zoubky tam nejsou, tedy po celé kluzné ploše nanést jemnou (lapovací) pastu a strojek nechat běžet cca 5 minut na prázdno. (zdůrazňuju na celou plochu, dá li se pasta jen mezi zuby, strojek se naopak ztupí). Potom pastu vymýt saponátovým prostředkem. Pokus o broušení například na smirku ručně skončí neúspěchem nikdy se nepodaří zaručít rovinnost, ani podložením rovnou podložkou.
Ještě pro úplnost: Z vlasů nebo vousů se mezi břity dostane mastnota, která do jisté míry brání opotřebení kluzných ploch a tím vlastně broušení. Pokud ztupení není přílišné, pomůže někdy odmaštění a nechání strojku běžet na prázdno.
Vyčístit a odmastit lze i tak, že se břity za chodu strojku namočí do vody se saponátem. (jen břity, ne celý strojek:))).

Zpět do poradny Nahoru