Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Způsob vytápění.Na co vsadit do budoucna.

Jaký způsob vytápění bytu se vám jeví jako nejvýhodnější.
Opravujeme prostory v 1,patře,kde jednou bude byt pro děti.Projektant tam navrhl plynový kotel já nevím,je-li to to pravé ořechové.Plynem vytápíme přízemí,tak se to nabízí.Ale plynu ubývá,zdražuje se,nebude-li lepší nachystat elektrické podlahové vytápění a elektrický kotel.Elektřina se bude používat v každé době.Navíc v obýváku jim postavíme komín pro krb,to bude spíše pro přitápění.
Tepelné čerpadlo-to už je trochu přes rozpočet.Třeba se časem ceny sníží.

Předmět Autor Datum
Osobně si myslím, že kombinace krbovek s výměníkem a elektrokotle.U mámy jsme to nechali udělat tak,… nový
iconek 07.11.2012 21:49
iconek
..že dřevo je nejlevnější zdroj tepla a je ho dost... Tak to ani náhodou. Jednak s poptávkou roste… nový
sHpy00n 08.11.2012 16:56
sHpy00n
Tiež si myslím, že elektrina bude stále. V RD máme ako kúrenie použité podlahové odporové káble DEVI… nový
pilot 07.11.2012 22:05
pilot
Myslíte, že nám stát potažmo s ČEZ dovolí se odstřihnout se od nenažraných společností? http://kuti… nový
iconek 07.11.2012 23:19
iconek
jenže oněch 150V DC je nebezpečné napětí, a to i v prostorech bezpečných, natož v prostoru nebezpečn… nový
touchwood 08.11.2012 07:56
touchwood
A já, jako osoba znalá s vyšší kvalifikací, si stojím za tím, že si to chci celé udělat sám a pokrýt… nový
JR_Ewing 08.11.2012 21:49
JR_Ewing
Áno, to je žiaľ pravda. Ak aj niekedy budú k dispozícii autonómne zdroje energie, nájde sa nejaký sp… nový
pilot 08.11.2012 21:00
pilot
Ale vždyť vůbec není problém být energeticky soběstačný, jenže těžko se to v našich podmínkách vypla… poslední
Uroboros 08.11.2012 21:54
Uroboros
Plynu ubiva, ale uhli taky. Jestli si nekdo mysli, ze elektriny bude porad dost, tak nebude :o)Rozho… nový
Pepanek 07.11.2012 23:11
Pepanek
Jedinou úsporu do budoucna vidím v tom, odstěhovat se někam za teplem, kde nebude vytápění bytu potř… nový
RITCHI 07.11.2012 23:58
RITCHI
Na co vsadit do budoucna? Otužovat se. nový
Remca 08.11.2012 03:20
Remca
Přesně, na to jsme najeli. Když jsme trávili zimu v paneláku, měli jsme v bytě i 26 °C při zavřených… nový
rokator 08.11.2012 08:17
rokator
tak tak , v panelaku ustredni jelo porad , radeji jsem vetral 26°C a pohoda. Nemeli jsme totiz meric… nový
Hurec 08.11.2012 09:39
Hurec
JJ pánové.Mám na to svou teorii,že každý je zvyklí na to své mikroklima.-Když jdeme na návštěvu k so… nový
pedro1009 08.11.2012 16:23
pedro1009
To se nedivim, já mam v ložnici 15-16°C, když je pak venku -10 tak klidně jen 13°C, obecně v bytě ko… nový
Uroboros 08.11.2012 20:21
Uroboros
Na co vsadit do budoucna .... NO je to prastarý problém. Ve starém Řecku, na to meli instituci, na… nový
Joseph 08.11.2012 10:20
Joseph
Otázku bych rozdělil na dvě: 1-způsob rozvodu a regulace, 2-Zdroj tepla 1- nejuniverzálnější asi zat… nový
mirektatra 08.11.2012 21:38
mirektatra

Osobně si myslím, že kombinace krbovek s výměníkem a elektrokotle.U mámy jsme to nechali udělat tak, že pokud topí v krbovkách, elektrokotel je vypnutý.Jakmile krbovky dohoří, termostat zapne elektrokotel, ventily odstaví krbovky a vytápí se elektřinou na nízký tarif ( má ten přímotopovej 20 denně) .

Ale při dnešním zdražování všeho člověk nemá možnost přemýšlet moc dopředu.Stále prý ale platí, že dřevo je nejlevnější zdroj tepla a je ho dost.

..že dřevo je nejlevnější zdroj tepla a je ho dost...

Tak to ani náhodou. Jednak s poptávkou roste cena a druhak ho slušně ubývá, takže spoléhat se čistě na dřevo se mi osobně příliš nezamlouvá. Navíc vím o několika případech kde od 100% vytápění dřevem ustoupili. Jinak souhlasím že kombinace dřevo + nějaké jiné, bezobslužné médium je velmi vhodná.

Tiež si myslím, že elektrina bude stále. V RD máme ako kúrenie použité podlahové odporové káble DEVI. Relatívne lacné na obstaranie. Do budúcnosti verím, že fotovoltaika pokročí natoľko, že pár panelov na streche vyrieši napájanie. Ale je to presne tak - otázka viery. Nikto nevie, čo bude o pár rokov. Nezmyselné dotácie fotovoltaických elektrární neprinášajú odvetviu žiadny prínos. Práve naopak, umožňujú mu prežívať na technologickej úrovni, ktorá nedokáže konkurovať v normálnom prostredí, resp. nedokáže si na seba zarobiť.

Myslíte, že nám stát potažmo s ČEZ dovolí se odstřihnout se od nenažraných společností?

http://kutilska.poradna.net/f/view/63114-solarni-e lektrarna-pro-vlastni-uziti-svepomoci-pokuta

Se vůbec divím, že nezakázali třeba studny.Neplatíš vodu, kterou máš na svém pozemku?Tak zaplať poplatek za to, že ji máš a neodebíráš tu naši.Chceš studnu?Tak zaplať
Větrný elektrárny u nás mate ptactvo, stěhující se do teplých krajin.V Německu mají ptáci asi lepší navigace :-)

jenže oněch 150V DC je nebezpečné napětí, a to i v prostorech bezpečných, natož v prostoru nebezpečném (venku), kde je limit 60V.

V podstatě ani nic zákonem zakazovat nemuseli, protože to už dávno zakázané je vyhláškou.

A až potkáš nějakého bezpečáka nebo hasiče, který nadává na nebezpečnost hašení objektů s FVE (ony velmi rády hoří třeba měnírny právě těchto FVE a dost často nemají automatické odpojení), tak i možná pochopíš, že s eletřinou není žádná sranda.

Ale vždyť vůbec není problém být energeticky soběstačný, jenže těžko se to v našich podmínkách vyplatí, když máš přípojku u baráku, my pokud je jen trochu čas vaříme na dřevě, topíme výhradně dřevem. A ani s elektrikou by nebyl problém, zaprvé solárka/větrník, zadruhé jde jet na dřevo-elektro centrálu, ale nejsem magor, pořád můj čas je mnohem dražší než elektrika. S tím, že ani to dřevo nemusíš kupovat, stačí jet na štěpku z energoplodin, dnes se nechá udělat ročně 20-30 suché hmoty z ha, když víš co a jak. Ale prostě se to nevyplatí se s tím jebat, když si připojenej v síti. Dle hrubého odhadu ti na barák stačí tak 2-3ha pozemku a můžeš být plně soběstačnej ve všem tj, voda/teplo/elektrika... Při cca 5ha i jídlo. Ale upřímně si nedovedu představit, jak mi běží na solárku či dřevo generátor 7kw cirkulárka či jiný ještě výkonnější stroje na farmě :-D. Navíc bych byl vždy závislej na benzínu/naftě. Ikdyž si přes léto můžeš u dieslu jezdit klidně na doma lisovanej olej :-D. Ono prostě všchno mé své hranice. Ale dovedu si představit žít moderně na úplné samotě bez ničeho, jde to, ty technologie tu dnes jsou.

Jedinou úsporu do budoucna vidím v tom, odstěhovat se někam za teplem, kde nebude vytápění bytu potřeba. Veškeré energie budou totiž čím dál dražší, a to že se časem ceny sníží je jen holá utopie. Problém je v tom, že čím víc člověk šetří, tím je energie dražší. A to platí nejenom o elektrice, plynu, a tuhých palivech, ale i o vodě, apod. Čili, spotřebuješ-li něčeho v rámci šetření méně, jednoduše se zdraží základní jednotka. Takže rozhodně nezaplatíš míň, ale buď úplně stejně, nebo naopak ještě víc. Shrnuto a podtrženo: Neboj, oni z tebe ty prachy prostě dostanou.... ]:)

Přesně, na to jsme najeli. Když jsme trávili zimu v paneláku, měli jsme v bytě i 26 °C při zavřených radiátorech - byt vytopily jen rozpálené stoupačky, byli jsme v přízemí.

Po nastěhování do baráku jsem pořád poslouchal "zatop, je tu zima" a po pár letech jsou všichni spokojeni, když je na termostatu 20 ;-)

JJ pánové.Mám na to svou teorii,že každý je zvyklí na to své mikroklima.-Když jdeme na návštěvu k sousedům v zimě,tak tam kde spí mají tak 16 st.Skoro netopí.Žena si k nim vždy bere svetr navíc a teplé ponožky.A naopak ,když příjdou k nám,tak s podivem jim vadí našich krásných 19,5 st. :-)

To se nedivim, já mam v ložnici 15-16°C, když je pak venku -10 tak klidně jen 13°C, obecně v bytě kolem 18-19°C, ale klidně i jen 15°C když se mi nechce topit. Ať přijdu kamkoli, chce se mi chcípnout vedrem, natož pak někde v bytovce. Při 20°C už musim větrat, neb je mi horko :-). A to pocházím z bytovky, kde jsem měl pokoj plný terárek a vytápěn byl na 28°C, první rok v baráku byl krutý, teď rok od roku topím méně a to ne kvůli úspoře, ale prostě je mi už příjemnější chlad, než teplo. Problém jsou návštěvy, někdo si tu nechá na sobě i bundu :-D

Otázku bych rozdělil na dvě: 1-způsob rozvodu a regulace, 2-Zdroj tepla
1- nejuniverzálnější asi zatím zůstane teplovodní rozvod - doprava tepla od zdroje (jakéhokoliv), pomocí přemístění teplonosného média - vody. Pro případ pozdější instalace třeba TČ, bych doporučil nízkoteplotní topnou soustavu. Nemusí být podlahovka, pokud k tomu mám nedůvěru, nebo technické důvody, ale jindy, než při rekonstrukci ji už neuděláte. Radiátory prakticky kdykoliv, ale trubky bych nerad měnil při bydlení = větší...
2- Zdroj záleží na místních podmínkách a aktuální ceně (budoucí vývoj ceny je ve hvězdách, ale asi budou ty komfortnější vždy dražší, ty špinavé a pracné zase levnější, to vše přibližně v dnešní rovnováze). Teplou vodu v radiátorech mohu ohřívat investičně nejlevnějším elektrokotlem, podmíněně možným plynovým kotlem, tepelným čerpadlem i kotlem na tuhá paliva. Změna zdroje bude vždy levnější, než rekonstrukce celé soustavy pokaždé, když se bude zdát nějaký způsob zrovna výhodnější.
Za mne - byť až v druhém kroku: Tepelné čerpadlo vzduch/voda s dobrou regulací zdroje i topné soustavy, tedy elektronický vstřik chladiva a možnost ekvitermní regulace, to jako základ. Lépe je řízení otáček kompresoru frekvenčním měničem, ale je to zatím drahé...
PROTO zpět k bodu 1 - soustavu nízkoteplotní = byť v začátku předimenzovanou pro kotel na tuhá paliva, ale po našetření a instalaci TČ, jako když najdeš ...:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru