Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno měření proudu

U střídavýho a navíc třífázovýho proudu je to s výpočtem výkonu o dost složitější. Vstupuje do toho krom jiného i "účiník" (nezaměnit za účinnost!) a další. Třífázový výkon tedy: proud x napětí x účiník Cos,F x 2.odmocnina ze 3 (to je ten 3fázový). Poznámka: jednotlivé fáze jsou proti sobě "pootočeny" o 120° a proudy ve fázích nelze prostě sečíst.

U jističe k tomu navíc vstupuje i doba, po kterou zatížení trvá, protože VYPÍNACÍ CHARAKTERISTIKA JISTIČE je nastavena tak, aby se nepřetížilo zařízení, které chrání - tedy pokud mluvíme o jističi před elektroměrem, který má charakteristiku "vedení" a protože vedení se zahřívá postupně, postupně se zahřívá i vypínací spoušť jističe.
(Pokud je jistič určen k ochraně elektromotoru, který má veliký proud při rozběhu a potom daleko menší,(a který se ohřívá jinak, než vedení), má jinou charakteristiku a například přetížení snese krátkodobě větší...)
Pro pochopení: Pokud má jistič uveden proud 40A, musí jej přenést trvale a nevypnout. Pokud ale převádí proud 43A, bude trvat dost dlouho, než se spoušť (a vedení) přehřejí a jistič vypadne. Při proudu 48A vypadne už dost rychle a čas vypnutí se progresivně zkracuje se vzrůstajícím přetížením.
Navíc je v jističi "zkratová spoušť", která rozpozná násobně větší proud při zkratu, nečeká na nějaké ohřívání a vypne ve zlomku sekundy...
Pokud nestačí, klidně si o tom něco přečti - byly o tom napsány učebnice i stohy knih :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny