Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Obecný postup opravy náboje pračky s předním plněním a kovovou prací vanou: 1 sundat horní i zadní k…
mirektatra 18.12.2012 05:36
mirektatra
mirektatra: díky za perfektní stručný popis a praktické zkušenosti s ložiskem, od mistrů se člověk r…
náhodný 30.04.2013 07:10
náhodný
Ahoj resim to same s prackou kera ma lepenou vanu nemohu vani pulit protoze ani nevim cim bych ji za…
Pracka 04.06.2018 09:57
Pracka
Lepenou vanu musíš rozříznout. Jinak se k ložisku nedostaneš. Rozřízlou vanu musíš potom zase svařit… poslední
Moas 12.06.2018 07:10
Moas

Obecný postup opravy náboje pračky s předním plněním a kovovou prací vanou:
1 sundat horní i zadní kryt pračky
2 prověřit, zda velikost otvoru v "karoserii" umožňuje vyjmout zadní čelo s nábojem
3 demontáž řemenu a velké řemenice
4 odpojení konektoru motoru a řídící elektroniky. Pokud překáží - demontovat.
5 demontáž motoru i s držáky, vyjmutí čidel teploty z gumových průchodek zadního čela, bez jejich elektrického odpojení. Demontáž všech elektrokomponentů a kabeláže, které by se mohly poškodit pohybem pracího bubnu uvnitř karoserie pračky a jejich upevnění mimo prostor manipulace s mechanickými díly POZOR! Ten silný měděný drát v bužírce, který končí v jakémsi divném kovovém hrníčku, nebo bambulce, JE KAPILÁRA TERMOSTATU! Nesmí se lámat, přerušit, ani příliš ohýbat, jinak se nenávratně poškodí!
6 demontáž zadního čela prací vany, včetně náboje s ložisky a těsněním, jejich vyjmutí z pračky
7 kontrola povrchů hřídele pracího bubnu, povrchu dosedacích ploch pro těsnění a zejména místa styku gufera s hřídelí - nesmí být vyjetá drážka, potože nové gufero by netěsnilo. Očištění a natření vazelinou všech styčných ploch ložisek a gufer. Příčinou poškození ložisek je vždy netěsnost gufera a následná koroze ložiska, nikdy doba opotřebení, protože ložiska jsou výrazně předimenzována.
8 výměna všech ložisek, gufer a těsnění na náboji a zadním čele - výměna jen části komponentů je vzhledem k pracnosti neekonomická.
Nikdy (!) nenasazujeme ložiska tak, abychom působili na jejich kuličkovou dráhu ani malými údery. Ložisko je vhodné nahřát na teplotu kolem 100°C a volně navléknout na hřídel.
9 zpětná montáž všech komponentů. Nasazení gumových průchodek a těsnění víka bubnu usnadní jejich natření tekutým saponátem - tuk by mohl některá gumová těsnění časem naleptat.

Pro typy praček, kde nelze vyjmout součástky otvorem po zadním krytu, pro pračky s plastovým pracím bubnem s neoddělitelným nábojem s ložisky, platí totéž, ovšem je nutné demontovat také všechny komponenty pod horním krytem, jako je násypka prášku, čelní panel s ovladači... Po uvolnění místa pro vyjmutí prací vany horem, demontujeme dolní svorníky tlumičů a prací vanu bez řemenice, motoru a elektrokomponentů, vyjmeme za závěsné pružiny nahoru. Je to poněkud namáhavé, proto přivoláme pomocníka, nebo použijeme zvedací zařízení.

Ufff:-/ , Bude to někomu k něčemu?:beer:

Lepenou vanu musíš rozříznout. Jinak se k ložisku nedostaneš.
Rozřízlou vanu musíš potom zase svařit.
Někteří výrobci van s půlením počítají a vana má přímo šlic, kde je potřeba ji rozříznout - stejně tak má už předchystané otvory, kde je potřeba ji znovu sešroubovat. Těsnicí tmel samozřejmě dát taky. Ale viděl jsem to zatím jen jednou.

Poučení pro příště - kupovat pračky s nadstandardní záruční dobou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru