Předmět Autor Datum
V celém baráku ? To je špatné. Problém nastáva nekde u "nuláku". Neco se odpaluje. Proverit dotažení…
Joseph 14.10.2012 20:41
Joseph
No neni to pořád,třeba 2-3 dny je klid a pak to z ničeho nic začne dělat,za chvilku to opět přestane…
arias 14.10.2012 21:00
arias
Jak stará je elektrika v domě?Protože kdysi se to bastlilo různými způsoby.Rozvody jsou v hliníku, n…
iconek 14.10.2012 22:57
iconek
Ono je to celkem jedno, jestli je to rodinný dům nebo bytovka. Kromě volných (částečně upálených, zk…
lesov 14.10.2012 23:20
lesov
iconek Elektrika je více v mědi,něco ještě v hliníku.Zítra přijedou z ČEZ mě to zkontrolovat kde mů…
arias 15.10.2012 01:48
arias
drát k vypinači ovlivní jen jedno osvětlení, ne v celým baráku. To vypadá na problém přívodu. Doporu…
mirektatra 15.10.2012 02:05
mirektatra
mirektatra díky,uvidím co tam najde za závadu dnes technik od ČEZ.
arias 15.10.2012 06:26
arias
Takže dnes zde byli od ČEZ,závadu našli venku na drátech a to takovou že je jedna fáze slabá.Staré d…
arias 17.10.2012 12:02
arias
Venku na drátech před tvým elektroměrem? Pak je to věc ČEZu a měli by se postarat o nápravu. Třeba v…
rokator 17.10.2012 12:06
rokator
Přesně tak,poradili mě at si opět zavolám na ČEZ a zažádám o měřák do hodin kterej bude měřit kolísá…
arias 17.10.2012 12:23
arias
Zavolat můžete, ale pokud se chcete něčeho dočkat - vše písemně a doporučeně potvrdit.
mirektatra 17.10.2012 19:24
mirektatra
haha, to měření jsem měl, dokonce dvakrát. Ale když to našel výjezd, tak by to měl chytit i měřák.
kejki 17.10.2012 23:08
kejki
Už vidím, jak se tam hrnou zlatokopové z ČEZu, překopat elektriku (vyměnit trafo) někde v Horní-doln…
lesov 17.10.2012 23:38
lesov
Trošku se jich zastanu, po éře postupného uhoření na nástřešácích nám dali nové kabely do země a dál…
kejki 18.10.2012 09:45
kejki
Přesně tak,jsme až na konce elektrického vedení.Dráty jsou starý více než 50 let,maj to napojovaný,p…
arias 18.10.2012 16:18
arias
Trochu reality: Dají měřák - záznamové měření napětí, nebo i zatížení a výsledek se neuvidí, ale pro…
mirektatra 18.10.2012 19:20
mirektatra
mirektatra - Mě informaci podali a to takovou že je chyba u nich.O měřák mám požádáno,ale náko se ji…
arias 19.10.2012 12:42
arias
Bez tohoto měření nemůžeš reklamovat dodávky energie u jejich nadřízeného (sbratříčkovaného) orgánu.… poslední
kejki 26.10.2012 20:01
kejki
Taky trochu reality - zkušenost cca 8let zpět. Taky jsem řešil přepětí v pronajatém objektu. Takové…
xyxyxyxy 18.10.2012 22:47
xyxyxyxy
90% ve špatném nuláku, kdesi na přívodu. Při špatném nuláku (uzeměného středního vodiče) si třífázov…
mirektatra 19.10.2012 04:47
mirektatra
V dnešní době (možná z tohodle důvodu) se to dělá už přez PEN můstek a do elektroměru pouze odbočka…
mik.miky 19.10.2012 06:29
mik.miky
Ale i tak může vypadnout jedna fáze půlce vesnice a to se pak dějou věci zde popsané. Taky jsem si ř…
kejki 26.10.2012 19:55
kejki

V celém baráku ? To je špatné. Problém nastáva nekde u "nuláku". Neco se odpaluje. Proverit dotažení šroubú na zemníci lište v rozvadečích i ističové skríni na prívodu pred elektromerem, múžeš ji mít venku na stloupu.

Jak tam vše bude v porádku, problém múže být i v elektromeru samotném, teda na jeho svorkovnici. Je to pod plombama takže budeš muset volat na rozvodný závod.

Ono je to celkem jedno, jestli je to rodinný dům nebo bytovka. Kromě volných (částečně upálených, zkrátka s přechodovým odporem) vodičů v krabicích, jističích nebo rozvaděči, to může způsobovat nějaký spotřebič, lednice, mrazák, el. topení a to i u sousedů! (Nebliká i pouliční osvětlení?)
Mohly by to dělat i tzv. úsporné žárovky, zejména pokud mají doutnavku ve vypínači nebo nějaké pomocné relé v obvodu.
Zkrátka poutahujte co se dá a postupujte směrem k elektroměru, rozvaděči, sloupu přívodu elektřiny do domu a dále k trafostanici a Temelínu. :puff:

iconek

Elektrika je více v mědi,něco ještě v hliníku.Zítra přijedou z ČEZ mě to zkontrolovat kde může být chyba.

Ještě se zeptám,může to být třeba tím že ve zdi je třeba poškozený drát co je tažený k vypínači?tohle mě napadlo jestli to nemůže být třeba i tím.

Co se může v nejhoršim případě stát??

drát k vypinači ovlivní jen jedno osvětlení, ne v celým baráku. To vypadá na problém přívodu. Doporučuji revizního technika, který odhalí vadný spoj měřením impedační smyčky jednotlivých obvodů a jejich porovnáním s místní dispozicí. Odstranění bývá jednodušší,než identifikace závady.

Už vidím, jak se tam hrnou zlatokopové z ČEZu, překopat elektriku (vyměnit trafo) někde v Horní-dolní. Vy jste asi někde na konci el. rozvodu a proto vám to napětí kolísá. Proto jsem psal, jestli vám nekolísá veřejné osvětlení ale to bývá vidět jen za určitých okolností.
Kdyby to vadilo alespoň více lidem, dokopete je k nějaké činnosti dřív...

Trošku se jich zastanu, po éře postupného uhoření na nástřešácích nám dali nové kabely do země a dál to dělají v okolních vesnicích. Ale vždycky jen část vesnice, ne celá. A od projektu k výkopu jsou jen 2 roky. Takže opakované stížnosti, nejlépe přes virtuální kancelář, aby člověk neplatil tu drahou barevnou linku. Pak náhrada zničených spotřebičů na základě potvrzení servisu.
Tady zvedli napětí na trafačce kvůli slabému konci a třeba televize Samsung se při napětí přes 250V nerozeběhne, asi jí nějak česká norma nevoní. Indukční deska taky odmítala vařit v poledne, kdy napětí stoupalo nejčastěji. Když nic jiného, tak maníci po druhém výjezdu seřídili to trafo. A píšou záznamy.

Trochu reality: Dají měřák - záznamové měření napětí, nebo i zatížení a výsledek se neuvidí, ale prohlídnou si jej sami a Vám nedají žádnou relevantní informaci. Pokud si to budete měřit sám, abyste měl proti nim nějaký argument, nebude to odpovídat předpisům a normám, nebo to bude šíleně drahý. Po Vašich mnohých urgencích a dotazování na výsledek, protože k pracovníkovi se nedostanete, ten je supertajnej, proběhne u nich nějaké řízení, do kterého nemáte co mluvit a pokud se rozhodne o zpracování projektu, pak musí být zajímavá cena jak pro zpřátelenou externí firmu, tak managera energetiky (placeného i tou firmou). ´Jedině tak se dostane projekt i do fronty na investice ... Dva roky jsou optimistická, ale reálná doba. Jedině občasné pojistné události a poruchy (také u sousedů) dávají naději na urychlení :-(

Bez tohoto měření nemůžeš reklamovat dodávky energie u jejich nadřízeného (sbratříčkovaného) orgánu. Piš mejly, ať tě to nezruinuje, sousedy poňoukni, případně zastup. Tím jak jsou divize distribuce oddělené od divize oprav se nechce utrácet za opravy. Dělá se jen to, co hoří. Aby někdo prošel celé vedení a zkontroloval spoje, to neexistuje. Tady postupně uhořívali nástřešáky, ale vždycky opravili jen ten rozbitý. Projít celou ulici, to už se nedělá.

Taky trochu reality - zkušenost cca 8let zpět.
Taky jsem řešil přepětí v pronajatém objektu. Takové hodně záhadné. Většinou v noci, v nepravidelný čas se např. jedna úsporka rozsvítila tak, že jsem se až bál ji jít zhasnout (světlo jako ve dne). Vydržela to asi 3x, pak odešla. nahradil jsem jí 40W klasickou žárovkou, opakovalo se to, jen to ta žárovka přežila. PC reagoval vypínáním, ale nic se nikdy nestalo. Vzhledem ke stavu elektroinstalace jsem honil majitele, aby to řešil. Takže se začalo od dodavatele. Přijeli, okoukli, něco změřili, prohlásili, že u nich to není (taky prehistorické dráty vrchem) a že si máme pozvat elektrikáře na vnitřní instalaci. Žádný jejich měřák na delší měření se nekonal, ale problém už od té doby taky ne. Kde byla závada netuším.

90% ve špatném nuláku, kdesi na přívodu. Při špatném nuláku (uzeměného středního vodiče) si třífázová síť "vytvoří elektrickou nulu", která má (vlivem špatného uzemění) napětí i proti zemi a s proměnou zatížení jednotlivých fází se různě "posouvá". V některém okamžiku může být blíž jiné fázi, než té, kde je napájen konkrétní spotřebič (úsporka, žárovka) a rozdíl potom není blíž "fáze/zem", ale "fáze/jiná fáze", tedy až blízko sdruženému napětí - tedy až cca 400V. To málokterá žárovka přežije.
Podle mne byli "vaši" energetici méně korektní, na sloupu opravili špatný spoj nuláku, provedli měření a řekli, že "u nich to není" (a popravdu už potom nebylo). Báli se Vašich stížností a případných náhrad škody...:-(
Můj případ: Volal mne zákazník, že se mu děti odmítají mýt. Poradil jsem mu,jako výchovnou metodu pohlavek, ale když pokračoval, že je brní "kohoutky", že televize jde jen, pokud žehlí a ohřát oběd mohou pouze současně spečením koláče, a že energetici tam dvakrát byli a už mu hrozili velkou fakturou za další výjezd, přijel jsem. Celý dům mu "jel" na pospojení v koupelně a kovovou vodu a odpad. Závada nebyla v podružném rozvaděči, ani přívodní pojistkové skříni, ale někde mezi. V té době ještě fungovaly "obvodní služebny" VČE, a dovolat se jindy, než ráno v 7.00 nešlo, tak jsem sundal kryt elektroměru a zjistil, že při výměně nezastrčili jeden nulák do svorky, ale za elektroměr, takže nulák rozpojili... Jo, nejdřív na mne řvali kvůli blombě, protože byli přesvědčeni o vlastní neomylnosti, pak už to bylo v klidu. Stát se to může ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru