Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co počít se starou střechou? kromě dynamitu :)

Hezký večer,

trápí mne situace se starší střechou na nedávno zděděné nemovitosti. (A předem upozorňuji, že jsem děsivý laik a odborníkům, kteří se mnou ztratí slovo, se omlouvám :). Střecha je ze 70. let, eternitová a řadu let neošetřovaná. V létě, kdy jsem dům přebírala, do domu v jednom místě dokonce slabě zatékalo (vinou prasklé šablony), ale po výměně je dům zase suchý. Prolezla jsem půdu s pokrývačem: střešní trámy se zdají být překvapivě v pořádku, suché, netrouchnivé, neprožrané, eternit však zvenku vypadá hrozně, je potažený mechem, navíc mám strach, že v drsných horských podmínkách Šumavy bude mít brzy za sebou životnost a začne mi propouštět vodu. Také klempířina je nejspíš zfušovaná - okapy jak jsou na fotce jsme si věšeli sami jako první pomoc, předtím byly takové, kterými prokapávala voda dole prostředkem žlabu. Háky jako takové ovšem nemají potřebný sklon, a především je na té střeše není pomalu na co upevnit.

Jak jste si již asi domysleli, můj problém spočívá v tom, že investice, kterou do střechy bezprostředně mohu vložit, se pohybuje spíše v desítkách, nikoli stovkách tisíc. V současné chvíli investujeme do přestavby bytu v Praze a do větších akcí typu výměny celé krytiny se nám nechce také proto, že do deseti let plánujeme celé nadzemní patro i podkroví chalupy strhnout a rekonstruovat, a jakákoli nynější opatření tedy chápeme jako dočasná. (Navíc, cena ekologické likvidace eternitu, i když za všechno, co již v lesích zažil, bude nejspíš totálně vyprchalý, se podobá ceně nové krytiny.)
Dali byste mi tedy, prosím, nějaké rady a tipy (našich předků :), jak střechu v tomto stádiu nejlépe ošetřit, aby ještě nějakou dobu vydržela? Mám dát tašky mechanicky očistit? Nebo nějaký mechožrout? A potom - pomůže ještě v tomto stádiu některý z nátěrů na eternit (typu Eternal, nebo vodní sklo), nebo je považujete za čistě estetický prostředek? A co počít s těmi okapy?

Stav na fotkách je 14 dní passé, v současné době jsou již všechny poškozené šablony vyměněné a roh střechy (byl rozlámaný padlým stromem) opravený.
Děkuji za názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co se rekonstrukce eternitu profesionální firmou týče, je mi o ní známo, problém je v tom, že mne od…
cihlomorka 12.10.2012 15:32
cihlomorka
Právě proto tvrdím, že bych to nechal jak je a co nejméně do toho zasahoval, utčitě ne wapkou, nebo… poslední
touchwood 12.10.2012 17:16
touchwood

Co se rekonstrukce eternitu profesionální firmou týče, je mi o ní známo, problém je v tom, že mne od ní (kromě vyšší ceny než natřít si střechu sami) velmi odradil i posudek Redoku, který je v této branži v Čechách číslo jedna, kde mi upřímně dle fotek řekli, že by to nedoporučovali a mytí wapkami by mohlo na šablonách způsobit víc škody než užitku. Pak už je mi každá menší firma, která se do toho hrne a nemá reference, podezřelá, neboť jsem se dočetla, že u rekonstrukce eternitu je také řada neodborných řemeslníků, kteří krytinu nakonec jen poškodí. Pozvali jsme si jednu místní firmu a udělali rozpočet na rekonstrukci krytiny za 100.000,-
Místní pokrývač, který vyměnil 13 šablon a opravil v rohu bednění za 3.400,- mi byl sympatičtější. ;)

Právě proto tvrdím, že bych to nechal jak je a co nejméně do toho zasahoval, utčitě ne wapkou, nebo dokonce rýžovým smetákem - mech sice sundáš, ale poškodíš uchycení šablon. My jsme měli na jedné půlce střechy taky eternit - šablony (kromě vizuálního vzhledu) OK, jediné, co "uhnilo", byly hřebíky, kterými byly přichyceny. A samozřejmě, jak tam někdo vlezl, tak to tím, že po tom chodil, poškozoval dál.

Já tvrdím, že než nějaké polovičaté řešení teď-a-hned je lepší nechat to jak je (jen dělat běžnou údržbu, pokud možno co nejméně invazivní), a počkat si na komplexní rekonstrukci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru