Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak umístit okapové háky

Dobrý den, chtěl bych umístit okap na chalupu o 19 krovech. Dosud tam okap nebyl. Mohl by mi někdo poradit, jak dobře umístit překroucené háky na krovy, aby měly správný rovnoměrný sklon? Myslím tím, jak to rozmístění prakticky provést. Předpokládám svody na obou stranách a nejvyšší bod okapu na prostředním krovu. Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
dobry pomocnik byva provazek nový
ms-fiala 08.10.2012 11:37
ms-fiala
Dobrý den,koupíte dvě sady překroucených háků,jsou vždy po deseti kusech a odsazeny prohyby hloubkov… nový
Lubomír 08.10.2012 11:47
Lubomír
Tedy pane Lubomíre, těšil jsem se na jakékoliv podněty, ale tak perfektní a fundovaný popis jsem opr… nový
bsa 08.10.2012 13:02
bsa
Dobrý den,děkuji za pochvalu,jinak ty prohyby jsou jak píšete,odstupňovaná mělkost,dříve dobří řemes… nový
Lubomír 08.10.2012 14:59
Lubomír
a zbyvajici hak si povesi na zed :) nový
ms-fiala 08.10.2012 15:19
ms-fiala
Dobrý den, i já řeším okapy na staré kůlně a proto moc děkuji panu Lubomírovi za výstižný pracovní p… nový
kutilka 09.10.2012 04:19
kutilka
Dobrý den,nejsem vševědoucí,ale dle mého názoru bych řešil jinou cestou.Základem je spočítat plochu… nový
Lubomír 09.10.2012 14:46
Lubomír
Děkuji za radu, budu hledat řešení které doporučujete. Pěkný zbytek dne. nový
kutilka 09.10.2012 17:24
kutilka
Dobrý den, pane Lubomíre, tak jsem konečně sehnal firmu, která mi překroucené odstupňované háky vyro… nový
bsa 11.10.2012 13:21
bsa
Ještě bych k perfektnímu popisu podotknul, že u nás, na horách, podsouváme žlaby níž a kryjeme je po… nový
mirektatra 09.10.2012 17:40
mirektatra
Ještě jednou děkuji zejména panu Lubomírovi za věcné a smysluplné rady, háky jsem rozmístil, posílám… poslední
bsa 24.10.2012 13:56
bsa

Dobrý den,koupíte dvě sady překroucených háků,jsou vždy po deseti kusech a odsazeny prohyby hloubkově 1-10.Háky si dobře seřaďte a vyberte dva nejhlubší které přibijete na oba krajové krovy střechy,výškově naproso stejně a stejně vysunuté pod krytinou,přibližně jedna třetina části kde bude uložen žlab podsunuta pod střechu,dvě třetiny směrem ven.Dle počtu krovů usuzuji dvacetimetrovou budovu,to znamená dvakráte řešit spád na deseti metrech,stačí 5mm na jeden metr.To znamená,že krajní háky přibijete tak,aby vložený žlab byl 6-7 cm pod hranou krytiny.Pak vezmete provázek,který natáhnete mezi venkovním okrajem obou háků,tam kde je nanýtovaný zajišťovací plech,důkladně napnout uvažte přesně u vrchu plocháče z kterého je hák vyroben na obou stranách stejně a potom každý další hák přibíjejte hranou ploháče přesně,tam lidé dělají chybu,hrana háku žlab dále nepustí a pak mají žlaby přetočené.A nyní můžete přitlouci jeden z nejmělčích háků na střední krov střechy tak,aby okraj byl v licu s provázkem a hák jinak v hloubce,aby se vám do něj vešel žlab s mírnou vůlí ,1-2 cm pod hranu střechy.Provázek převážete na okraj středního háku,bude se vše lépe licovat.Nyní vezmete další provázek,který uvážete v nejnižším bodě krajního a středního háku na obě strany od středu budovy,důkadně napnout.Teď již můžete začít přitloukat háky,tak,aby všechny licovali do roviny s venkovní šňůrou a současně se šňůrou v ohybu,která vám zaručí správný spád.Jako dodatek,pokud máte střechu jiného spádu než 45°,tak budete muset všechny háky doladit,žlab by nebyl z boční strany ve vodorovné poloze.Pokud je to jen o málo méně,nebo více,půjde to,přibíjí se z boku krovu a tam je dost místa na menší změnu úhle.Třeba sem ještě někdo napíše nějaké další postupy,tak vyberte to nejlepší a pusťte se do díla.:-)

Tedy pane Lubomíre, těšil jsem se na jakékoliv podněty, ale tak perfektní a fundovaný popis jsem opravdu nečekal. Vůbec jsem netušil, že se háky prodávají v sadách s odsazenými prohyby(tomuto výrazu úplně nerozumím, ale zřejmě je to odstupňovaná mělkost - no prostě to uvidím, až ty háky budu mít). Ještě bych se zeptal, když vidím, že píšete, že má být žlab z boční strany ve vodorovné poloze. Nevím teď, jestli má ta střecha opravdu 45°, ale kdyby měla, tak háky jsou dělané tak, že když je budu přitloukat rovnoběžně s krokví, dostanu automaticky správný sklon žlabu v příčném směru? V každém případě Vám moc děkuji za skvělý popis, tak jen doufám, že mi o víkendu do toho nebude pršet :-)

Dobrý den,děkuji za pochvalu,jinak ty prohyby jsou jak píšete,odstupňovaná mělkost,dříve dobří řemeslníci háky číslovali raznicí od 1-10 podle spádu.Až půjdete koupit,chtějte nerozdělané dvě sady po deseti,dělá se to tak dodnes.Když háky sundáte z drátu a začnete pokládat,nejlépe na sebe,tak vidíte,jak jsou dokopce.V každém případě všechny překontrolujte,jestli nejsou nějak deformovány,vždy se lépe rovnají na zemi,než na žebříku v několika metrech.Stejně si na dorovnání na krovech připravte francouzák na případné dorovnání ,či překroucení.
S tím úhlem to chápete naprosto přesně včetně přibití ke krovu.Pokud máte úhel mírně jiný,přibijete ke krokvi nerovnoběžně,dle požadovaného sklonu.Ale opět doporučuji všechny úhle překontrolovat hned na zemi.
Ty všelijaké pro druhé zbytečné rady vám píšu z vlastní zkušenosti ,kde to člověk téměř nenávratně dokáže pokazit a pak se na to má leta dívat,když mohu,tak druhé upozorním na věci,které jim mohou jejich práci znechutit.Ono lézt k devatenácti hákům X kráte za půl dne je docela záhul,ať se daří.:-)

Dobrý den,nejsem vševědoucí,ale dle mého názoru bych řešil jinou cestou.Základem je spočítat plochu ze které stahujete vodu a potom jí má pojmout jedna roura,aby vám nepřetejkaly žlaby při vydatném dešti.
Prakticky to jde,rozdělit sady háků přesně na půl, háky stejné hloubky a ty potom použít ,pouze přibijete vlastně stejně hluboký hák o půl centimetru níže a tak pokračujete párovými háky až ke konci vždy přibitím stejně hlubokého háku o půl centimetru níže.Ale spád je ve vašem případě nějakých deset centimetrů na posledním háku.Není to estetické a praktické už vůbec ne.Když prší a fouká vítr, vodu odnáší a cáká pod střechu na zeď.Vše jde vyřešit,dalším do klínu ohnutým spádovým plechem podsunutým pod střechu,aby se tam voda nedostala.Na toto řešení budete potřebovat dobře tři tabule plechu,plus naohýbat a jste na ceně roury do země.Do estetiky to má daleko a je to náročné na montáž ,čímž chci naznačit,jestli je možné dole zakopat odpadní potrubí a použít svody dva,přijde to cenově stejně a do účinnosti celého systému k perfektní spokojenosti.:-)

Dobrý den, pane Lubomíre, tak jsem konečně sehnal firmu, která mi překroucené odstupňované háky vyrobí na zakázku. Překvapilo mě, že to zase tak úplná samozřejmost není. Rovné háky dělá každý. Chtějí 45,- Kč za hák a dokonce se mě ptali, jestli to mám rozdělené do dvou směrů, z čehož usuzuji, že se bude levá a pravá sada od sebe nějak lišit. Doufám, že mi to nějak logicky dojde, až to uvidím, která je která :-) Možná budou ohyby nějak nakloněné? Háky mají být hotové až za týden, takže práce se také odsouvá na příští víkend. Přejí Vám hezký dobrý den :-). Pavel

Ještě bych k perfektnímu popisu podotknul, že u nás, na horách, podsouváme žlaby níž a kryjeme je pod kraj střechy, protože když po střeše sjíždí tuny sněhu, háky a žlaby to lépe přežijí, když nečumí do cesty. Sníh se na konci střechy ohýbá, než se ulomí a odpadne, tak ty žlaby dáváme níž. Nevýhodou je, jak bylo řečeno, že když prší a fouká vítr, do žlabu neskápne ze srřechy všechno, ale vždyť prší a fouká i mimo střechu... Prudký déšť okapy zase přeskočí a padá dál od domu na zem... Je to daň za trvanlivost žlabů a háků...:-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru