Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno výroba stínidla lampy - normy, zákony a jak na to?

Dobrý den.

Vážení páni odborníci rád bych vám položil několik otázek. Je možné, že již byly zodpovězeny a že jsou pro vás banální, ale já jsem je zde nenašel a nevím.

Sice jsem vysokoškolsky vzdělaný ,ale ve stavebním oboru, konkrétně ve vodohospodářství a tedy co se týče elektro jsem naprostý diletant.

Rád bych vyráběl stínidla, protože mně to baví (celkově mně baví užitný design - a nebojte nejsem ten typ vola jako většina "designérů" a "architektů" se kterými přicházíte do styku. Mám své vlastní zkušenosti) Jedná se o koníček, zábavu ne činnost za účelem zisku-spíš přivýdělku

Chápu, že teď mi budete nespíš chtít říct, že to je práce pro fundovaného odborníka, ale předem říkám, že na to slyšet nebudu.

1) v případě, že vyrobím stínidlo tak samo o sobě nemusí nic z hlediska norem splňovat? Protože stínidlo není při prodeji součástí svítidla?

2) v momentě kdy bych ke stínidlu dodal závěsnou šńůru s objímkou a celé to nachystal k instalaci,tedy zákazník jen zapojí, stane se to výrobkem respektive svítidlem a to už musí splňovat normy? Respektive já při prodeji musím prokázat, že se jedná o certifikovaný výrobek?

3) já mohu jako soukromá osoba předat mnou vyrobené svítidlo elektrotechnickému ústavu k přezkoušení a získaný certifikát použít pouze pro daný kus? Nebo i každý další, který zhotovím? Naschvál píšu zhotovím, protože nejsem výrobce. Kolik asi tak stojí certifikace?

4) pokud celé svítidlo vyrobím, ale vložím svorkovnici (přibalím do pytlíku) tak zákazník, který svorkovnici propojí s dráty se stane výrobcem? a tedy veškerá odpovědnost jde za ním?

Zatím to na mne působí, že nejschůdnější cesta pro mne bude vyrobit kompletní svítidlo. To nechat otestovat v nějakém elektrotechnickém ústavu. (podle ceny a pro klid duše) a následně prodávat stínidlo.

Dále bych poprosil jestli by ste mně někdo nenasměroval na některé normy.

ČSN EN 60598-1 to je nejspíš to co přesně potřebuji
50/1978 mi je zdá se k ničemu
22/1997 mi je zdá se k ničemu

Děkuji za vaše cenné rady a konstruktivní kritiku

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, zajímalo by mě jak jste po čase problém vyřešil. poslední
Vojtěch Beránek 23.06.2013 12:29
Vojtěch Beránek

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru