Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak poznám nulák od fáze

Milý příteli, pokud si klasdeš tuto otázku, tak od elektriky asi raději rychle utíkej, protože Tě to brzy zabije.
Ale na otázku Ti odpovím a nečti některé bludy, které jsem viděl v odpovědích.
Fáze má napětí proti zemi, tedy při dotyku tě to může zabít !!! Barevně je označená barvou černou, hnědou nebo šedou. Písmeny se značí U nebo V nebo W. Pokud vezmeš fázovou zkoušečku a dotkneš se fáze, svítí doutnavka.
Nulák je starý všeobecný název.
Nulový vodič pracovní, to je ten, přes který protéká proud ze spotřebiče, napětí proti zemi v případě správné instalace nemá, ale pokud je připojen spotřebič, tak na něm napětí je také. Barevně se značí barvou světle modrou a písmenem N.
Nulový vodič ochranný má barvu žlutozelenou, písmeny se značí PE a slouží pouze k ochraně obvodu, napětí na něm je pouze v případě poruchy po dobu, než vypne pojistka.
Pozor ale, ve starších instalací bývá PE a N spojen, je žluto zelený a je označen PEN.
Pokud připojuješ nějaký spotřebič, tak na svorku označenou U nebo W nebo V můžeš připojit černý nebo hnědý a nebo šedý vodič. Na Svorku označenou N připoj světle modrou. Na svorku nebo šroub označený PE připojíš vždy žlutozelenou stejně tak i na svorku označenou PEN.
Prosím, toto vše ale dělej pouze při vypnuté elektrice !!!! Tedy vyšroubované pojistky (ne jen povolené), shozený jistič, vytažení vidlice ze zásuvky. Při odpojení jističe je ale potřeba ještě ověřit, zada jsi vypnul ten spávný.
Přeji hodně zdaru a buď opatrný !!!!

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny