Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno výpočet výkonu

Né do varu, jenom o 1 stupeň a né Ws, ale 1W - tedy ne práce, ale výkon (rozdíl mezi kW a kWh Ti jistě nemusím vysvětlovat). Ze Základky jsem nějakých čtyřicet let, tak už nevím, z kolika na kolik stupňů to bylo, ale zhruba tak nám to říkal učitel fyziky. Taky pamatuju, že výkon jednoho koně /rozuměj 1 HP/ je zvednutí 1 metráku o 1 metr (za 1 vteřinu?). Taky vím, že následně spousta vědátorů precizovalo jak podmínky, které údaj ovlivňují, tak metody měření a ověření - zkrátka bádalo se, bádalo ...:-) Objevem bylo, že voda se v různých nadmořských výškách (při různém atmosférickém tlaku) vaří při různé teplotě, proto jako "základní podmínka" sloužila nadmořská výška "nula metrů"... S měřením atmosférickýho tlaku to bylo podobné - milibary, torry... až se (až v posledních cca 30ti letech!) ustálil starý údaj milimetry rtuťového sloupce... Tak nějak, z původní nepřesnosti, dané úrovní poznání, postupným zpřesňováním, opouštěním starých a nalézáním nových, základní jednotky vznikaly...
Jestlipak ještě existuje "etalon" jednoho metru, odlitý z platiny a iridia do tvaru "X" a jeho národní odvozeniny, které vlastnil každý stát, když nyní je udáván ve vlnové délce...?
Je to moc zajímavé, tedy alespoň pro mne, ale já jsem amatérský a nevzdělaný "úchyl" do techniky, který je u vytržení i u blbýho náhonu k elektrárně, nebo axiálního ložiska s minimálním třením, bez kuliček... :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny