Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytápění RD, plyn nebo elektrika?

Já jsem to před cca 15ti lety vylepšil tepelným čerpadlem (a to byla ještě v plenkách a dost drahá!), a mohu potvrdit, že ikdyž jsem si platil dost královsky svého osobního topiče (myslím že sejmenoval Roman, na ČEZu něco dělal na vedlejšák :-)), tak to v globálu nevychází špatně. Je fakt, že občasný servis TČ si dělám sám, ale po počátečním odchytu much se tím už moc nezabývám ...

Důležitá poznámka: Při rozboru nákladovosti jednotlivých zdrojů musím vždy posuzovat komplexně všechny náklady na provoz objektu, protože není investičně reálné a úsporné, použít na jednotlivé potřeby vždy ten nejlevnější druh zdroje.
Nejlevnější topení, ohřev TUV a vaření, se bude zdát vždy dřevem z vlastního lesa, když ovšem nepočítám cenu pozemku lesa, výsadbu a umrtvení celé investice, než to vyroste a na koupeném pozemku za barákem proschne, že dřevo zpracuju za 120 Kč/hod a za stejně tolik i přikládám, sekám i vymetám (protože tolik bych za svoji práci dostal jinde...), nákladem je i pořizovací cena, revize a údržba kotle i komínů, až po popel, životnost a další náklady... Prostě počítat musím VŠECHNO, pokud chci srovnatelně posuzovat, protože všechno má svoji cenu. I nepohodlí při roztápění zdroje a vázanost na včasný návrat z návštěvy, ještě před vyhasnutím kotle, nebo čekání na roztopení kamen pod polívkou... :-)

Podtrženo a sečteno - mají to pěkně spočítané, ti naši megadodavatelé energií, aby něco dali levněji...]:(

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny