Předmět Autor Datum
Jak jako aktivovat? Leda tak sanovat, ale k tomu bych rozhodně nepoužil Savo a dělat to jen tak, že…
Uroboros 15.09.2012 14:41
Uroboros
Možná to umyješ, částečně zesvětlíš a pokud to smrdělo ztuchlinou, trochu přemůžeš ten pach. K ničem…
kejki 15.09.2012 16:43
kejki
V žádném případě to savem nedělej pokud nechceš ještě více dřevní strukturu narušit. Sice to není si…
corve43 15.09.2012 21:45
corve43
Sice jsem to neměřil, ale ke zmýdelnění dochází - Domácí bělidlo a roztoky pro chlorování bazénů jso…
kejki 15.09.2012 22:11
kejki
Vystříkáním trámů Savem v rozprašovači jsem po dlouhých peripetiích vypudil kunu z půdy na chatě. Ni…
RITCHI 16.09.2012 19:21
RITCHI
Děkuji všem,asi to bude jak říká RITCHI proti těm možným plísním v trámech(krovech),zvláště když jso…
pedro1009 16.09.2012 19:34
pedro1009
kejki, 43 let jsem pracoval v papírenském průmyslu a za mlada se vyráběl chlorňan vápenatý což byla… poslední
corve43 16.09.2012 21:21
corve43

Možná to umyješ, částečně zesvětlíš a pokud to smrdělo ztuchlinou, trochu přemůžeš ten pach. K ničemu jinému to nemá smysl. Podle Betty McDonaldové se jedlová podlaha z bílých prken myla louhem a Savo je silně alkalické. Ze Sava uvolněné výpary můžou podle citlivosti osob vést k bolestem hlavy, nevolnosti, dýchacím obtížím atd.

V žádném případě to savem nedělej pokud nechceš ještě více dřevní strukturu narušit. Sice to není silně alkalické jak zde už bylo napsáno, ale má silné bělící účinky. Použij na to konzervační přípravky k tomu určené.

Sice jsem to neměřil, ale ke zmýdelnění dochází - Domácí bělidlo a roztoky pro chlorování bazénů jsou typicky stabilizovány významným množstvím hydroxidu sodného (sodný louh, NaOH) jakožto součástí výrobní reakce. Kontakt s kůží způsobuje podráždění až poleptání prostřednictvím odmaštění a zmýdelnění kožních tuků a následně zničení tkáně. Pocit slizkosti (kluzkosti) bělidla na kůži je zapříčiněn tímto procesem.

Vystříkáním trámů Savem v rozprašovači jsem po dlouhých peripetiích vypudil kunu z půdy na chatě. Nikomu nepřeju kunu v baráku. Nepomáhalo nic, pořád se vracela a totálně prochcala kazetový podhled (dřevovláknité desky), který jsem nakonec musel celý vytrhat a vyhodit. Všechny ty doporučené elektronické "kunoplaše", sušené byliny, poházené ostříhané vlasy a podobné doporučované nesmysly nebyly naprosto k ničemu, pomohlo až to Savo. Vzhledem k svému složení, by Savo mělo snad pomoci i proti plísním (houbám?), což taky není k zahození ;-)

kejki, 43 let jsem pracoval v papírenském průmyslu a za mlada se vyráběl chlorňan vápenatý což byla zastaralá výroba (do vapenného mléka se pouštěl přes škrtící ventil kapalný chlor, který se nasycoval a cirkulovalo se to) Po té se nechalo usazovat, kal klesl ke dnu a na něm byla vrstva nažloutlé kapaliny onen chlorňan, ktarý se stahoval a používal k bělení buničiny a ta k výrobě papíru. My jsme už vyráběli z louhu stejný postup jen jiným zařízením již v uzavřených prostorech a byl to chlorňan sodný což je savo. Později se používal peroxid a současně se bělí kyslíkem. Podlahy se myli t.zv. mazlákem což je tuk rozpuštěný v louhu, pochopitelně se to rozpouští za určité teploty. Louh rozpouštěl nečistoty a tuk konzervoval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru