Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Radiator+podlahovka v jedene mistnosti+plyn kondenz - optimalni zapojeni

Názor topenáře po "obhlídce" bych nebral za závazný. V případě úvahy o budoucím TČ je potřeba VŠECHNO zodpovědně počítat - je to dost drahá sranda na nějaké pokusy.
1) nelze vycházet z podlahové plochy, ale z tepelné ztráty, při stanovení velikosti radiátorů, které v kombinaci s podlahovkou musí pracovat v nízkoteplotním režimu - tedy s tepelným spádem nejvýš 50/40°C.
2) nelze spoléhat na odhad při stanovení průřezů potrubí a oběhového čerpadla, při nízkoteplotní topné soustavě, protože objem vody s klesající teplotou dramaticky roste, aby byl přenesen dostatečný tepelný výkon od zdroje do vytápěných místností

ZÁVĚR: v této fázi rozestavěnosti bych doporučil překonat nešvar v úsporách na nepravém místě a nechal zpracovat projekt topení a TUV, se zadáním 2 fází výstavby, kde v 1.fázi bude ohřev plynovým kotlem, ve 2. doplněn TČ (navrhnout druh a provedení).
Rozsah takové práce asi nemůže být prostřednictvím kutilské poradny, ale alespoň v bodech:
a)radiátory vycházejí dost veliké, je dobré použít trojité...
b)je nutné v projektu řešit i regulaci, aby vše fungovalo spráně a samo, když už děláte bezobslužné, komfortní topení
c)"TČ zlevní provoz", to je základní chiméra - je nutné uvažovat celkové provozní náklady na provoz celého objektu, ty ale kombinace různých druhů dost nabourává. Třeba plynový kotel, jako bivalentní zdroj pro TČ není v malých objektech obvyklý, protože TČ využívá snížené el.sazby, které zlevňuje nejen el.kotel, ale i ostatní spotřebu a náklady na plynové spotřebiče, jejich údržbu, jsou potom "navíc"...
d)ohřev TUV pomocí TČ je efektivní nejen, jako "vedlejší produkt" při topení, ale v létě, kdy je topný faktor zvlášť dobrý (např. vzduch/voda). Úvaha o samostatném bojleru je dobrá pro oba zdroje, je ale nutné počítat s velkou teplosměnnou plochou, kvůli budoucímu TČ. Automatika zařídí "přednostní ohřev TUV", kdy na chvíli zdroj přestane topit a "napere" všechno do dohřátí bojleru. Potom se vrátí k topení.
...mohl bych pokračovat množstvím detailů, ale bez znalosti konkrétního příkladu to nemá cenu... Fakt doporučuji dát pár korun znalému projektantovi a vyvarovat se dodatečných úprav, nebo nepohodlí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny