Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nevýhody krbových kamen s teplovodním výměníkem

Dobrý den,
nejsem si jist, jestli je nějaká nevýhoda u těchto kamen. Nemohu přijít ani na jednu. Příklad:
Před pěti lety jsem řešil, čím vytápět rodinný dům o rozloze 120 m2. Kotelna nepřipadala v úvahu, dům není podsklepen. Narazil jsem na krbovou vložku s vestavěným 60-ti litrovým výměníkem. Výhřevnost těchto kamen stanovena na 500m3, což odpovídá 2 podlažím rod. domu. Problém s přetápěním v místnosti, kde stojí krb odpadá již díky tomu, že 75% tepla jde do vody a zbytek do místnosti. Nevadí nám to, větráme i v zimě při teplotách pod nulou. Při zatopení (dřevem) hřejí radiátory již během půl hodiny. Součástí kamen je i UPS-ka, která slouží jako řídící jednotka a s trakční autobaterií jako záložní zdroj. Trakční proto, aby nedocházelo ke kolísání napětí při delším chodu na tuto baterii. Záruka též delší doby - obytný karavan na ni může jet celý víkend. Tak dlouhý výpadek nelze očekávat. Čerpadlo neběží nepřetržitě, spíná podle přednastaveného termostatu na UPS-ce. Při tzv. přetopení kamen je zde expanzní nádoba, která zajistí odpuštění teplé vody a dopuštění (schlazení) studenou vodou.
Mohu bez zaujetí říci, že celá jednotka pracuje samostatně, vyjímaje zatápění a přikládání, teplota v domě v topné sezóně cca 25 stupňů (ano, teplo máme rádi), možná i proto, že máme dvě malé děti. Přikládáme zhruba jednou za čtyři hodiny, na noc něco málo nandám a ráno rozjíždím uhlíky, které ještě žhnou. Jsou navržené pro nepřetržitý provoz. Zažily jsme výpadky proudu, přetopení a vždy se to vyřešilo prakticky samo.
Věřím, že naše "dvěstě kilové miminko" jak mu říkám (od doby, kdy jsem ho viděl poprvé) bude díky snadné údržbě ještě dlouho pracovat tak skvěle, jako do teď. Opravdu bych neměnil.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny