Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem drenáž RD + zateplení soklu?

Dobrý den
máme postavenou hrubou stavbu RD z porothermu 40. Chystám se pomalu do drenáže kolem RD. A budu moc rád pokud byste mi poradili jak zateplit, jestli vůbec zateplit sokl? Fotka asi hodě napoví
bbe55872a1
v zemi jsou betonové pásy, a na nich jsou 3ks tvárnice tritreg. Takže tzv tady zepředu jsou momentálně vidět skoro všechny 3 tvarnice, zezadu RD jen 1. Do budoucna chci terén (hlína, dlažba,....) dát do výšky zákl.desky, takže ty tvarnice vidět nebudou. bude to obsypané.
1) takže i s drenáži asi půjdu max po spodek tvárnic? nemá cenu jít až k betonovým pásum,že?
2) je dobré si ty tvárnice tritreg zaizolovat tím tvrzeným (zeleným) polystyrenem? a pak na to přiložit nopovou folii (bublinkouvou)? a obsypat šutrem? Je to nutné takto izolovat nebo stačilo by jenom něco z toho nebo nic?
3) když na spodek výkopu kolem RD položím drenažní rouru, je jí třeba před zásypem šutrem nějak zakrýt, překrýt tou bílou geotextilíí? nebo to je zbytečné?

budu moc rád, pokud byste mi poradili jak moc nebo co všechno by bylo vhodné dát na izolaci toho "soklu" který stejně bude obsypán a nebude vidět, a co všechno je třeba dát do drenáže.

děkuju za Váš čas a Vaše náěty, rady, zkušenosti, pomoci. Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tomu moc nerozumím. Drenáž baráku je proto aby vodu odvedla drenážní roura, ne proto aby se vytvořil…
tomasis 27.08.2012 18:12
tomasis
není drenáž jako drenáž - koukám už jsem to jednou datlil, tak to sem akorát okopíruju. Pokud jde o…
nemec 28.08.2012 00:11
nemec
Tady http://www.dumachalupa.cz/forum/izolace/dodatecna- izolace-kamenne-chalupy-postopadesate-4326/?… poslední
lk1 28.08.2012 10:32
lk1

není drenáž jako drenáž - koukám už jsem to jednou datlil, tak to sem akorát okopíruju.

Pokud jde o drenáže, potom Michael Balík píše -

HLavní vlastností drenáží je soustřeďování vody. Při neodborném návrhu se stávají naopak stokou, která zásobuje vodou zdivo. V zásadě se jedná o hloubku a vzdálenost od stěn budovy, která je dána depresním kuželem.

Účinnost drenáží je podmíněna také jejich volnou průchodností. Při průzkumu starších úprav takto provedených bývá zjištěna minimální účinnost právě kvůli dodatečnému zanesení téměř v 90%.

Při všech úpravách formou drnáží, tzn. při potřebě odvedení případné vody od objektu, je třeba respektovat její fyzikální účinnost. Uložení drenáže musí být v patě tzv. depresního úhlu = 15° od oblasti zdiva, které by nemělo být nadměrně zvlhčováno. Po vynesení tohoto úhlu tak vznikne oblast, do které lze dreny uložit, a tedy také hloubka a vzdálenost od budovy. Při nerespektování této zásady může být voda k objektu naopak přiváděna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru