Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Základová deska

Dobrý den chtěla jsem se poradit. Chceme si s přítelem postavit malý baraček vlastně dřevostavbu. Chtěli jsme ji na patkách které jsme udělali do země 0,75cm nakonec jsme se ale rozhodli že to uděláme jako základovou desku, tak jsme kolem dokola udělali beton po obvodě, který ale není v hloubce v zemi.pak chceme natahnout odpadni trubky,zasypat hlinou pak štěrkem a udusat a nakonec zalít betonem. Chci se zeptat jestli nám ta deska udrží dřevostavbu a jestli s tím nebudeme mít v budoucnu nějaký problém. Předem děkuji za jakoukoliv odpověd jelikož jsem už zoufalá a přítel si myslí že dělá vše dobře...Děkuji

Předmět Autor Datum
Co to je "neni v hloubce v zemi"? A ty patky tam teda jsou nebo nejsou? A pokud jsou, s jakou roztec…
bahno 14.08.2012 12:07
bahno
kolem tech patek po obvodu je to jen vyhloubene rycem a ty patky jsou vlastne po obvode plus jeste v…
anisek 14.08.2012 12:11
anisek
jinak ty patky uz v zemi jsou 0,75 cm a pridelali jsme obvodove zdivoto ale uz v hloubce neni je jen…
anisek 14.08.2012 12:22
anisek
Možná by to chtělo napsat ještě jednou, srozumitelně a česky. Pochybuji, že z této směsi slov někdo…
rokator 14.08.2012 12:33
rokator
mame udelane patky v hloubce 0,75cm, drevostavba mela byt jen na patkach.ted jsme kolem udelali obvo…
anisek 14.08.2012 12:44
anisek
No nevím 5cm základová deska? To vám bude určitě praskat. Bude alespoň armovaná?
kren 14.08.2012 14:47
kren
Ještě jenou zkusím popsat situaci. Přítel vyvrtal 3 díry do hloubky 75cm o průměru cca 80 mm, ve vzd…
anisek 14.08.2012 15:55
anisek
Samotna nosnost patek by mela byt +- v pohode. 19ks patek, ovsem poctivych 50x50cm,120cm hloubka nam…
bahno 14.08.2012 16:13
bahno
Pane Lorenc, uvezu to? a teď. vy stavíte bez projektu? jak máme vědět, jak je baráček velký, vysoký…
milan.cukrar 14.08.2012 21:22
milan.cukrar
Pritel to delá, jak umí. V princípu nic nehrozí. Nosné jsou pilíre/patky. Obvodové "murivo" nese v… poslední
Joseph 15.08.2012 12:52
Joseph

Co to je "neni v hloubce v zemi"? A ty patky tam teda jsou nebo nejsou? A pokud jsou, s jakou rozteci?
Jinak podle popisu to vypada hodne zle, takovyhle zaklady mozna nekde kde je ve 30cm rostla skala, ale v "normalnich" podminkach ta deska casem praskne.

mame udelane patky v hloubce 0,75cm, drevostavba mela byt jen na patkach.ted jsme kolem udelali obvodove zdivo a natahneme odpody.ty patky zasypeme hlinou a sterkem a udusame.a pak to cele zalijeme betonem asi 5cm a udela se tim podlaha.a na to se postavi drevostavba.myslite ze podlaha a celkove ten zaklad vydrzi?ty patky jsou v zemi v hloubce 0,75cm jsou vylite tri roury betonem a pak nad zemi jsou betonove tvarnice vylite betonem

Ještě jenou zkusím popsat situaci. Přítel vyvrtal 3 díry do hloubky 75cm o průměru cca 80 mm, ve vzdálenosti 15 cm od sebe do tvaru trojůhelníku. Do těchto dír vložil roksory o průměru 8mm a na to položil 2ks ztraceného bednění. Celé to pak vylil betonem. Takto pokračoval po obvodu i středu celého domku podle projektové dokumentace a na takto vytvořených patkách měla stát celá přízemní dřevostavba o rozloze 63m/2. Patky od sebe jsou vzdáleny cca 2,5 m v počtu 16ks. Jsou rozestavěny ve čtyřech řadách. Obvod domku bude mít rozměr 7x9m. Chci se tedy zeptat, jestli tyto tři vrty na jednu patku budou stačit a jsou tedy schopné unést domek?
Co se týče vylití základové desky, neměla sloužit jako nosná zem, ale měla spíše sloužit k vyplnění vnitřního prostoru. Celá stavba bude mít tedy nosnost pouze na patkách
Za odpověď děkuji

PS. Mám možnost případně poslat i fotografii.

Samotna nosnost patek by mela byt +- v pohode. 19ks patek, ovsem poctivych 50x50cm,120cm hloubka nam nese nas dum, coz je 100m^2 ocelostavba a maji i rezervu na druhy patro(i treti, ale to neprojde stran ouradu). Co vidim jako potencionalni slabinu je jejich mala hloubka, 75cm. To muze zpusobovat problemy, pokud by to promrzlo - to ale zalezi jednak na pude(neco jinyho je stavba na pisku a na skale) a na miste kde stavite, precijenom Melnik je jinej nez Horska Kvilda.
Hur to vidim s tim vylitim betonem, ono kdyz se patka propadne o 2mm, tak se tomu barak prizpusobi, zvlast drevostavba, ale ta deska praskne a fungovat to nebude. Pokud ale i finalni podlaha je nesena, tak problem nevidim, "deska" je pak uplne zbytecna a ani tam bejt nemusi.

Pritel to delá, jak umí.

V princípu nic nehrozí. Nosné jsou pilíre/patky. Obvodové "murivo" nese v podstate samo sebe + neco z hmotnosti budoucí betonové podlahy, tlaky budou minimálni.
Co múže být ale problém, potreba je rici "múže", je skutečnost že to "obvodové murivo" není v nezamrzajíci hlobce a tudiž není jisté, jak se to bude chovat zmenami objemové roztažnosti podloži, zmeny vkhkosti púdy, sezonny zmeny zima-léto, záleží od lokality do jaké míri se projeví, je pravdepodobné že praskliny na desce vzniknou.

Problém statiky nehrozí, akorát tím polezou mravenci ... nemusí to vadit ale múže, záleží co pújde na ten, v budoucnosti popraskaný beton.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru