Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdíl mezi jednofazovými motory s uhlíky a bez.

ms., musím s Vámi NESOUHLASIT, pokud se týká Vámi uvedených způsobů regulace otáček asynchronních motorů:
2 - změna skluzu - různé druhy konstrukce vinutí rotoru "na krátko" (vírová kotva) jsou důkazem

Regulace otáček ventilátoru lze bezpečně dosáhnout i změnou napětí, ovšem v omezeném rozsahu a za splnění jistých podmínek:
a) k přetížení vinutí asynchronního motoru nadproudem dojde v případě snížení napětí a zachování odebíraného výkonu na hřídeli/čepu.
Pokud tedy současně s nižším napájecím napětím snížíme i odebíraný výkon tak, aby nebyl překročen povolený proud vinutí, zvýšíme skluz a snížíme tím i otáčky. Toto je typické pro vrtuli ventilátoru, že s nižšími otáčkami má i menší (mechanický) výkon.
Tedy: Sériovým zařazením kondenzátoru do napájení asynchronního motoru ventilátoru snížíme /v závislosti na proudu/ napětí na svorkách motoru, při zachování frekvence i sinusového tvaru křivky (pouze posunuté o "T 1/4" od sítě). Motor má menší napětí, nerozeběhne se do jmenovitých otáček magnetického pole, ale zvětší se skluz otáček rotoru. Vrtule ventilátoru tak nemá jmenovité otáčky a neodebírá tedy jmenovitý výkon. Proud vinutí motoru je však nutné zkontrolovat, aby přílišným snížením napětí nevrostl nad jmenovitý.
Toto řešení obejde nutnost frekvenčního měniče za pár tisíc, pomocí běhového kondenzátoru za pár desetikorun. Je to "zapomenutý" způsob regulace z dob "dřevěné elektroniky", jak toto období ftipně a trefně nazval v jiném příspěvku Filuta:-).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny