Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zkušenosti s mořením parket

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s mořením parket na jinou barvu? Chtěli bysme změnit barvu při renovaci starých parket z olše na tmavší. Jen se trochu bojím jaký to bude mít výsledek anebo jen je nechat opravit, zbrousit a nalakovat.
Díky moc za Vaše názory.

Předmět Autor Datum
Neboj se toho, pokud mají na sobě nějaký lak, musí se nejprve zbrousit. Až budou čisté, pak je přeba… nový
icepower32 09.08.2012 11:45
icepower32
Raději jen přebrousit a nalakovat. Ono moření není jen tak. Používají se 2 druhy mořidel. Lihové a v… nový
Matyas xl 09.08.2012 20:46
Matyas xl
Spíše záleží na typu dřeva, nevím z čeho jsou dnešní parkety, ale my máme ještě poctivé staré a tent… poslední
icepower32 10.08.2012 10:50
icepower32

Raději jen přebrousit a nalakovat. Ono moření není jen tak. Používají se 2 druhy mořidel. Lihové a vodové. Lihové je dobré v tom, že po nátěru vybroušené dřevo nenaboptná - nezvednou se letorosty a dřevo zůstane hladké. Těžší to je v tom, že celkem rychle zasychá. Musí se nanášet po létech a při střídavě položených parketách - léta kolmo na sebe může dojít k zasažení parkety, kde bude tah štětcem kolmo na léta. Bude to pak vypadat nepřirozeně a bude to působit dojmem fleku.
Vodové mořidlo je výhodné v tom, že zasychá pomaleji a případné přetahy štětcem na sousední parkety lze s velkou pečlivostí ještě korigovat a opravit. Nevýhoda je v tom, že dřevo naboptnává. Potom i hladce vybroušené dřevo před mořením, je po namoření hrbolaté. Tady by bylo nutné připravit parkety tím způsobem, že se natřou obyčejnou vodou, nechají uschnout a přebrousí. Tohle opakovat minimálně 2x. Tohle se dá dělat třeba u police ale u podlahy?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru