Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zkušenosti s mořením parket

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s mořením parket na jinou barvu? Chtěli bysme změnit barvu při renovaci starých parket z olše na tmavší. Jen se trochu bojím jaký to bude mít výsledek anebo jen je nechat opravit, zbrousit a nalakovat.
Díky moc za Vaše názory.

Předmět Autor Datum
Neboj se toho, pokud mají na sobě nějaký lak, musí se nejprve zbrousit. Až budou čisté, pak je přeba…
icepower32 09.08.2012 11:45
icepower32
Raději jen přebrousit a nalakovat. Ono moření není jen tak. Používají se 2 druhy mořidel. Lihové a v…
Matyas xl 09.08.2012 20:46
Matyas xl
Spíše záleží na typu dřeva, nevím z čeho jsou dnešní parkety, ale my máme ještě poctivé staré a tent… poslední
icepower32 10.08.2012 10:50
icepower32

Raději jen přebrousit a nalakovat. Ono moření není jen tak. Používají se 2 druhy mořidel. Lihové a vodové. Lihové je dobré v tom, že po nátěru vybroušené dřevo nenaboptná - nezvednou se letorosty a dřevo zůstane hladké. Těžší to je v tom, že celkem rychle zasychá. Musí se nanášet po létech a při střídavě položených parketách - léta kolmo na sebe může dojít k zasažení parkety, kde bude tah štětcem kolmo na léta. Bude to pak vypadat nepřirozeně a bude to působit dojmem fleku.
Vodové mořidlo je výhodné v tom, že zasychá pomaleji a případné přetahy štětcem na sousední parkety lze s velkou pečlivostí ještě korigovat a opravit. Nevýhoda je v tom, že dřevo naboptnává. Potom i hladce vybroušené dřevo před mořením, je po namoření hrbolaté. Tady by bylo nutné připravit parkety tím způsobem, že se natřou obyčejnou vodou, nechají uschnout a přebrousí. Tohle opakovat minimálně 2x. Tohle se dá dělat třeba u police ale u podlahy?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru