Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ucastnicka zasuvka TV - nahrada

Dobry den, mel bych maly dotaz ohledne antenniho rozvodu v cihloveh cinzovnim dome. Popisu nejdrive situaci. V obyvaku na stene je stara ucastnicka zasuvka tv+rad (ve zdi nikoliv na liste) napojena na domovni rozvod. Signal pro digitalni pozemni vysilani je ze zasuvky dostatecny nicmene jeji poloha je dosti daleko od televize a je tedy nutne od ni tahat po zemi dlouhy kabel az k TV. Vzhledem k tomu ze se v mistnosti bude delat nova elektrika, napadlo me zadelat tento kabel do zdi a vyvest zasuvku hned u televize i s ethernetem. S ethernetem si poradim, ale antenim rozvodum absolutne nehodluji. Chtel jsem se zeptat jestli se da misto ucastnicke zasuvky koupit neco do te stavajici 80ky krabice, co bude stale fungovat jako pruchozi clen pro ostatni sousedy, ale misto televiznich konektoru (koukajicich ven) bude uvnitr odbocovac s moznosti pripojeni kabelu, tak aby to nemuselo vycnivat ven, ale bylo vse schovano ve zdi. Krabice by se potom jen zavrela zaslepkou a premalovala. Mozna tu vymyslim uplne sci-fi, proto budu rad za kazdy napad i pokud by se to muselo udelat uplne jinak. Jeste upozornuji, ze bych na ten pripadny 'odbocovac' ty TV rad pripojil dve.
Predem diky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. Než zásuvku odšroubuješ, nakresli si lihovkou na kabely šipky označující, který je vstup a který…
HamHam 31.07.2012 11:46
HamHam
Super, to je onco, diky za nakopnuti. Tak nejak sem s tou vetsi krabici i pocital. Samozrejme, ze by…
pepek.jm 31.07.2012 18:13
pepek.jm
Protože tím si vneseš do trasy zbytečné a dost veliké útlumy. Jak ta průchozí, tak ta koncová mají (…
jirka44 31.07.2012 18:50
jirka44
Dobra a kdybych tedy jak pise HamHam pouzil toto misto puvodni pruchozi ucastnicke zasuvky http://ww…
pepek.jm 31.07.2012 19:06
pepek.jm
Pokud se ti povede na původní kabely narvat F-konektory (o čemž pochybuju), tak ano. Sice tím vneseš…
jirka44 01.08.2012 08:36
jirka44
Teda zacinam k tomu byt trochu skepticky :) Asi si koupim misto televize morske akvarium. Ten navod…
pepek.jm 01.08.2012 12:15
pepek.jm
Ten plošňák se podle fotky šroubuje, otázka je, jestli se dá ještě koupit. Co se týká návodu na F ko…
jirka44 01.08.2012 14:29
jirka44
parada, myslim ze uz vim vse co potrebuji..jirko dekuju a stejne tak vsem ostatnim p. poslední
pepek.jm 01.08.2012 21:48
pepek.jm

1. Než zásuvku odšroubuješ, nakresli si lihovkou na kabely šipky označující, který je vstup a který je výstup.
2. Na konce koaxiálů přiděláš F-konektory podle tohoto návodu: www.satelitna.tv F-konektory se prodávají podle tloušťky kabelu.
3. Na správné konce našroubuješ něco jako toto: http://www.dipolnet.cz/1-smerny_odbocovac_signal_o -1-6db_5-1000mhz__R602106.htm
Tady pozor. Bylo by dobré znát parametry oné průběžné zásuvky, aby se zvolil odbok se spránými hodnotami útlumu.
Je pravděpodobné, že se bude muset zasekat větší krabice. Ale zvol něco, co se dá v budoucnu otevřít, protože odbočovač je prvek, který může odejít.
4. Na zbylý "tap" odboku našroubuješ kabel vedoucí na místo k TV, kde umístíš do zdi nabo na zeď KONCOVOU TV zásuvku. Tu tedy budeš muset koupit. Nelze použít ta stará PRŮBĚŽNÁ.
5. Do zásuvky strčíš běžný TV rozbočovač a připojíš dvě TV.

To je jen jedna za variant.
Můžeš také použít odbočovač se dvěma tapy (má tedy 4 konektory) a udělat si v bytě dvě koncové TV zásuvky.

Super, to je onco, diky za nakopnuti. Tak nejak sem s tou vetsi krabici i pocital. Samozrejme, ze bych ji nechal otviraci, jinak bych to cele zahodil maltou :) Ale chci se zeptat k tomu bodu 4. Ja jsem zminoval, ze bych chtel resit dve TV a ty TV shodou okolnosti budou defakto od sebe jen pres zed k sobe zady. Ted se chytam toho co jste psal 'nelze pouzit stara prubezna'. Me prave napadlo ze bych na jednu stranu bliz k puvodni ucastnicke zasuvce dal tu prubeznou a to co by od ni vedlo dale bych protahl do vedlejsiho pokoje jen skrz zed a je to asi 50 - 80cm a tam dal koncovou TV zasuvku. Asi se ptam jak trouba, ale proc to tak nemuze byt ?

Protože tím si vneseš do trasy zbytečné a dost veliké útlumy. Jak ta průchozí, tak ta koncová mají (podle typu) něco kolem dvanácti - patnácti dB. Takže 13dB (tedy na 0,05původní hodnoty) na původním místě, dalších 13dB (0,05) u TV. Kdežto rozbočovač má jenom cca 3dB (tj. na 0,5 původní hodnoty)

Pokud se ti povede na původní kabely narvat F-konektory (o čemž pochybuju), tak ano. Sice tím vneseš trochu větší útlum do trasy k sousedům, ale to by snad nemělo vadit. Původní zásuvka má totiž průchozí útlum cca 2dB, tohle má 4dB. Parametry té původní zásuvky možná najdeš tady, podle obrázků (je to až na konci).

Ještě malý dodatek - na netu je spousta obrázkových návodů, bohužel i od profesionálů, jak namontovat F-konektor. Téměř všechny jsou zásadně špatně a přetahují stínění zpátky přes izolaci a pak na to šroubují konektor. Správný postup se blbě popisuje, ale večer sem dám obrázek.

Teda zacinam k tomu byt trochu skepticky :) Asi si koupim misto televize morske akvarium. Ten navod by me docela zajimal. Ani ne snad kvuli tomuhle pripadu ale spis do budoucna. Na par obrazkovejch sem se uz dival a prijdou mi vsechny stejne :) Takze zrejme spatne. Jeste tedy kdybych pouzil ten odbocovac na tom plosnaku jak jste psal uplne poprve (ac teda nema dva tapy) a pak za nej vradil jeden rozbocovac (uz pocitam i s krabici 100x100 na ukryti vseho) a na dva nove konce dal koncovou zasuvku tak uz by to bylo definitivni ? Predpokladam ze na ten plosnak se to bud letuje nebo sroubuje ne? Takze odpadaji ty F konektory.

Ten plošňák se podle fotky šroubuje, otázka je, jestli se dá ještě koupit.
Co se týká návodu na F konektor,tak správný postup je tady.
Naprostá většiná návodů na netu i papírových je bohužel blbě, příkladem budiž toto.
Důvod je následující - průměry vnitřního závitu konektoru (prodává se někulik velikostí!)jsou dělané tak, aby se zařízly do vnější isolace běžných kabelů a vyřezaly si tam závit. Dobrý kontakt se stíněním je pak vytvořen slisováním stínění mezi okraj isolace a těleso konektoru. A dá se kdykoliv dotažením opravit. Naproti tomu při běžném nesprávném způsobu montáže se přehrnuté stínění závitem rozřeže a každým dalším dotažením více a více trhá. Správně namontovaný konektor lze opakovaně bez poškození kabelu demontovat a opět namontovat. Jediné, na co je potřeba dávat pozor, je aby se nepřipletl nějaký drátek ze stínění do zkratu se středním vodičem, což u tohoto způsobu montáže hrozí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru